Avusturya Vatandaşlık İşlemleri

Avusturya Vatandaşı Olmak

1980'lere kadar, Avusturya vatandaşlığı yalnızca erkeklere ve yalnızca çocuklarının doğumunda evli olmadıklarında kadınlara geçiyordu. Avusturya Vatandaşlık Yasası, kan hakkı (ius sanguinis) ilkesine dayanmaktadır; bu, Avusturya'nın soyundan gelen birinin doğum yeri ne olursa olsun vatandaşlık kazanmaya uygun olabileceği anlamına gelir. Avusturya vatandaşlığı elde etmeye yönelik kanunlar ve süreçler karmaşık olabilir ve çoğu zaman Avusturya konsoloslukları tarafından bile gözden kaçırılan ve vatandaşlığa izin verilmesi gereken durumlarda reddedilmeyle sonuçlanan birçok ayrıntı vardır. Avusturya vatandaşı olmak için çeşitli prosedürler bulunur. Ebeveynler tarafından Avusturya vatandaşlığı, aşağıdaki şekilde doğum yoluyla geçerlidir: Avusturyalı babanın ya da annenin çocukları veya sadece Avusturya kökenli evlilik dışı doğan çocuklar. Avusturyalı bir annenin veya 1.09.1983 tarihinde veya sonrasında doğan Avusturya asıllı çocukları da Avusturyalı anne aracılığıyla Avusturya vatandaşlığı alırlar. Evlilik yoluyla da Avusturya vatandaşlığı kazanmak söz konusu olabilecektir. Bir Avusturya vatandaşı ile evlendiğiniz zaman bir süre sonra vatandaşlık alma hakkınız vardır.

Avusturya Vatandaşlık Şartları

Avusturya vatandaşı olmak isteyenler Avusturya vatandaşlık şartları hakkında bilgi almak istiyorlar. Doğumla otomatik olarak gerçekleşen soy yoluyla vatandaşlık elde etmek için şu kural geçerlidir: Evli çocuklar baba aracılığıyla ve evlilik dışı çocuklar anne aracılığıyla vatandaşlık alırlar. 1.09.1983 tarihinden sonra doğan evli çocuklar da doğumdan itibaren anneleri aracılığıyla vatandaşlık kazanırlar. 1.08.2013 tarihinden sonra evlilik dışı doğan çocuklar için aşağıdaki yeni kural geçerlidir: Evlilik dışı doğan bebeğin yalnızca babası Avusturya vatandaşı, annesi ise başka bir devletin vatandaşı ise, çocuk aşağıdaki durumlarda Avusturya vatandaşlığı alabilir. Doğumdan itibaren ilk 8 hafta baba babalığı kabul eder veya babalık mahkemece belirlenir. Bu süreden sonra babalığın baba tarafından tanınması veya mahkemece saptanması halinde, çocuğun basitleştirilmiş bir usulle hibe yoluyla vatandaşlık alması mümkündür. Meşrulaştırma yoluyla, 14 yaşın altındaki çocuklar Avusturya vatandaşlığına ve otomatik olarak kabul edilen aile adına sahip olurlar. Ayrıca, hibe yoluyla da vatandaşlık almak mümkündür. Bir diğer şart ise Avusturya vatandaşı biriyle evlenmek.

Avusturya Vatandaşı Olmanın Avantajları

Avusturya vatandaşlığı elde etmek isteyenler, Avusturya vatandaşı olmanın avantajları hakkında bilgi edinmek istiyor. Çalışma vizesine ihtiyaç duymadan 28'den fazla Avrupa ülkesinde özgürce ikamet eder ve çalışırsınız. Akademik ücret ödemeden Avrupa üniversitelerinde ve kurumlarında lisans veya lisansüstü dersler alırsınız. Avrupa vatandaşlığını çocuklarınıza ve eşinize geçirmeniz söz konusu olabilecektir. Yurt dışında seyahat ederken veya ikamet ederken Alman büyükelçiliğinden yardım almanız söz konusu olabilecektir. Üniversite dereceniz onaylandıysa ticaretinizi/mesleğinizi AB'de icra edebilirsiniz. Ayrıca Avusturya vatandaşlığı ile devletten sosyal yardım alma hakkınız bulunmaktadır. Ek olarak; Alman makamlarıyla direkt olarak temas kurmanıza izin verilmektedir. Firmamız, Avusturya vatandaşlığı elde etmede yüksek bir başarı oranına ve Avusturya pasaportunun verilmesi için yönlendirmeye sahiptir. Verdiğimiz hizmetten ve hızımızdan memnun olan yüzlerce müşterimiz var. Avusturya vizesi almak istiyorsanız da gerekli evrakları hazır etmeniz ve konsolosluğa başvurmanız yeterli olacaktır. Süreçle alakalı yardıma gereksinim duyarsanız firmamıza ulaşabilir ve hem vatandaşlık hem de vize hakkında destek alabilirsiniz. Böylece süreciniz sorunsuz olarak tamamlanacaktır.

Avusturya Vatandaşlığı için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Avusturya vatandaşlığı sahibi olabilmek açısından bazı standartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlık hakkını elde edebilmek açısından kan bağı ve nesep gibi farklı prosedürlere gerek kalmaksızın, direkt şekilde alabilme imkanınız vardır. Başvuru işlemlerinde süresiz bir şekilde oturum izni gibi farklı belirlenmiş evraklara ihtiyaç duyulmaktadır. Aşağıda açıklamalı bir şekilde belirtilen evrakların doğru olarak hazırlanması gerekmektedir. Bireysel açıdan değişiklikler hakkında ise aynı zamanda Avusturya’da bulunan yetkili kuruluşlardan bilgi alınması önerilmektedir.

Vatandaşlık Başvuru Formu

Başvuru formu doldurulurken bilgilerin eksiksiz bir şekilde beyan edildiğine dikkat edilmelidir. Ekine eklenecek evraklar ile çelişkili ifadeler içermemesi önemlidir. 18 yaş altında olan çocuklar için ise anne ve baba onayı gerekmektedir.

Pasaport

Pasaport süresi 10 yıldan daha eski olmaması gerekir. Ülkeye seyahat tarihinden sonra uzun bir zaman geçerliliğini devam ettirmelidir. Pasaportta en az 2 sayfa boş bırakılmalı ve orijinal halini kaybetmemiş olmalıdır. Başvuru yapılırken pasaportun orijinal hali ile dolu sayfaların fotokopisi beyan edilmesi istenmektedir.

Biometrik Fotoğraf

Konsoloslu kuralları gözetilerek fotoğraf hazırlanmalıdır. 3 aydan eski olmamasına dikkat ederek en güncel halinizi sunmalısınız. Fotoğrafta arka fon beyaz, yüz ve kulağın açık bir şekilde belirgin halde olmasına dikkat ederek 35x40 ölçülerinde çekilmelisiniz.

İkametgah Belgesi

Vatandaşlık başvurusu açısından ülke içinde süresiz oturum iznine bağlı kalarak, ülkedeki ikametgah durumunu kanıtlar nitelikteki belgeyi hazırlanacak evraklar arasına dahil etmelisiniz.

Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Vatandaşlık başvurusunda bulunurken başvuru sahibini ve ailesini içeren vukuatlı nüfus kayıt örneği eklenmelidir.

Avusturya Doğum Belgesi

Avusturya sınırları dahilinde doğum gerçekleşmiş ise belgenin beyan edilmesi ile başvuru yerine getirilmelidir. Söz konusu prosedürden ise abstammung yoluyla başvuruda bulunacak kişiler fayda sağlayabilmektedir.

Mali Durumu Gösterir Belgeler

Vatandaşlık sahibi olabilmek açısından önemli kriterlerden birisi ise ekonomik durumu gösterir belgenin hazırlanmasıdır. Son üç yıl içerisinde herhangi bir şekilde sosyal yardım alınmadığını gösterir belge beyan edilmelidir.

Süresiz Oturum İzni Belgesi

Kan bağı yoluyla vatandaşlık sahibi alınamaması halinde Avusturya’da ikamet edilmiş olmasına dair şartlar gözetilmektedir.

Evlenme Cüzdanı

Vatandaşlık başvurusunda bulunacak şahsın evliliğini kanıtlar nitelikteki belgeyi sunmalıdır.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp