Bulgaristan Aile Birleşimi Vizesi

Bulgaristan Aile Birleşimi vizesi başvurusu, evlilik yapan eşler ve onların çocuklarının Bulgaristan sınırlarında ikamet edebilmeleri için şart olan bir prosedürdür. İki farklı şekilde alınabilen Bulgaristan aile birleşimi vizesi için ilk kategori evlilik üzerine kuruludur. Bulgaristan evlilik vizesi (Bulgaristan D Vize) olarak da anılan ilk kategoride koşul, Bulgaristan vatandaşı olan bir kişi ile evlilik yapmaktır. İkinci kategoride ise Bulgaristan’da oturum izni bulunan bir T.C. vatandaşının, hâlihazırda evli olduğu eşine ve çocuklarına vize alabileceği şeklinde bir durum söz konusudur. Dolayısıyla Bulgaristan aile birleşimi vizesi başvurusu, bu iki koşulu sağlayabilenler tarafından yapılabilmektedir.

Ayrıca aile birleşimi vizesi için Bulgaristan’da oturum izni talep edilebilmesinin önünü açan bir durum daha söz konusudur. Bulgaristan menşeli bir evlilik cüzdanına sahip olan bir çift, eş durumunu gerekçe göstererek Bulgaristan’da oturum izni talep edebilmektedirler.

Bulgaristan Aile Birleşimi Başvurusu

Aile birliği nedeniyle Bulgaristan’ a yerleşmek isteyenler,  Bulgaristan aile birleşimi vizesi sahibi olmalı ve oturum izni çıkartmalıdır. Bulgaristan aile birleşimi çoğunlukla iki durumda söz konusu olabilmektedir:

  • Bulgaristan vatandaşı ile evlenerek Bulgaristan’ a yerleşmek isteyenler aile birleşimi vizesine başvuru yapabilirler,
  • Bulgaristan’ da oturum iznine sahip kişinin eşi ve çocukları, aile birleşimi vizesi talep edebilirler.

Aile birliğini korumak amacıyla Bulgaristan oturum izni  alması gereken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının,  öncelikle uzun süreli bir vize tipi olan Bulgaristan D tipi vize başvurusu yapmaları gerekir.

Bulgaristan Aile Birleşimi Vizesi İçin Oturum İzni Başvurusu

Bulgaristan aile birleşimi vizesi için talepte bulunacak olanlar, başvuruları sırasında finansal durumları hakkında ayrıntılı bilgi vermelidirler. Bu, Bulgaristan’da birleşecek olan ailenin oradaki oturum süreleri boyunca tüm giderlerini kendilerinin karşılayacağına dair konsolosluğun kanıta ihtiyaç duyması yüzünden önemlidir. Bu yüzden Bulgaristan’da aile birleşimi vizesi ile oturum izni alacak olanların geçim düzeylerinin açlık sınırının altında olmaması gerekir.

Bulgaristan’da aile birleşimi yaparak oturum izni talep etmek isteyenlerin ayrıca başvuru belgeleri arasına, yaşayacakları konutun tapusunun ya da kira sözleşmesinin bir örneğini eklemeleri gerekir. Bunun dışında çiftlerin evliliklerini resmen kanıtlayabilmeleri de gerekmektedir. Başvuru sırasında beyan edilen tüm bilgiler tutarlı ve birbirleri arasında uyum içinde olmalıdır.

Bulgaristan Aile Birleşimi Vizesi Başvuruları Nasıl Yapılır?

Bulgaristan aile birleşimi vize başvuruları doğrudan Bulgaristan konsoloslukları ya da büyükelçiliğine, şahsen müracaat ile gerçekleştirilir.  D tipi vize başvurularında akredite başvuru merkezleri aracı olmamaktadır. Müracaat öncesinde başvuru sahibinin seyahat planını ortaya çıkartmış ve talep edilecek tüm belgeleri eksiksiz biçimde hazırlamış olması beklenir. Vize başvurusu olumlu sonuçlanan vatandaşların,  Bulgaristan’ da oturum izni almak için ikamet edecekleri bölgenin polis müdürlüğü yabancılar şubesine başvurarak işlemlerini başlatmaları gerekecektir.  

Bulgaristan'da Aile Birleşimi Avantajları 

Türkiye’nin sınır komşularından olan Bulgaristan, yaşam şartları bakımından oldukça makul ülkeler arasında yerini almaktadır. Bununla birlikte ülkemizde pek çok Bulgar göçmeni bulunmaktadır. Türkiye’ye çokta yabancı gelmeyen bu ülke, hayat şartlarını kolaylaştırma bakımından oldukça uygundur. Özellikle para birimi Bulgar Levasının değerli olması, ülkeyi oldukça yaşanır kılmaktadır. Bu nedenle birçok Türk vatandaşı, Bulgaristan da yaşamaya, burada düzen kurup, Bulgar vatandaşı olabilmek adına çaba sarf etmektedir. Bulgaristan aile birleşim vizesi, Türkiye, Bulgaristan arasında bir köprü kurar. Aile bireylerinin aynı ikametgahta birleşmesini sağlayan D tipi önemli bir vizedir. Bulgaristan da hayat koşullarını iyileştirmek adına çalışan kişilerin, aile fertlerini de Bulgaristan’a getirmek sureti ile başvurdukları aile birleşim vizesine Türkiye’den müracaat edilmelidir.

Yurt dışında çalışa koşulları sağlayabilmek için kişilerin teke tek olarak ülke değiştirmesi gerekir. Bu yüzden aile bireylerini çıkış yaptıkları ülkede bırakmak durumunda kalırlar. Bulgaristan’da belirli bir çalışma statüsü sağladıktan sonra aile bireylerini Bulgaristan’a getirme hakkında sahip olurlar. Böylelikle Bulgaristan aile birleşim vizesi başvurusu Türkiye’deki aile tarafından başlatılır. Bulgaristan’ın vize şartlarından biri ekonomik sınır asgari ücretten düşük olmamasıdır. Sonuç itibari ile ülkesine girişi yapılacak bir vatandaşın hiç değilse kendi ekonomik düzeyinde olması koşulu arar. Ayrıca sahte beyan halinde başvurular geçersiz olacaktır. Bu yüzden eksiksiz bir şekilde kanıt sunmak önemlidir. Bulgaristan birleşim vizesi almak için Ankara Büyükelçiliği, İstanbul, Edirne ve Bursa baş konsolosluğundan başvuru yapabilmektedir.

Başvurular en geç iki ay içerisinde sonuçlanacaktır. Onayınız gelir gelmez Bulgaristan’a doğru hareket edebilirsiniz. Ancak bazen beklenen sonucun aksine Bulgaristan aile birleşim vizesine izin verilmiyor. Bunun nedeni eksik beyan, sahte evrak, adli sicil uygunsuzluğu veya maddi olanaklar olarak belirtilmektedir.

Bulgaristan Aile Birleşimi Evrakları

Bulgaristan aile birleşimi vizesi başvurularında gereken evraklar:

  • Bulgaristan aile birleşimi vize başvuru formu,
  • Pasaport,
  • Uluslararası evlilik belgesi,
  • Nüfus kaydı örneği,
  • Doğum belgeleri,
  • Seyahat sağlık sigortası,
  • Biyometrik fotoğraf,
  • Bulgaristan’ da yaşayan ve yanına yerleşilecek aile üyesinin kaldığı eve dair bilgiler, kira kontratı ya da tapu,
  • Bulgar vatandaşı olan kişinin liçna kartı fotokopisi,
  • Bulgaristan’ da yakının ya da eşin finansal ve mesleki durumunu gösterir belgeler, pasaport, kimlik gibi kişisel evraklar,
  • Evliliğin sahte olmadığını kanıtlar belge

Belçika’da yaşayan ailesi ile aile birleşimi yapacak kişilerin aile birleşimi vizesi alamsı gerekmektedir. Belçika Konsolosluğu aile birleşimi için hem başvuru sahibinden hem de Belçika’da bulunan aile üyesinden farklı belgeler istenmektedir. Aşağıda bu belgelerin listesi verilmiştir.

Bulgaristan Aile Birleşimi Vizesi İçin Gerekli Evraklar (Türkiye'de Yaşayanlar)

  • Doğru ve eksiksiz olarak doldurulmuş ve imzalanmış Belçika vize başvuru formu
  • Son 10 yıl içerisinde çıkarılmış ve yıpranmamış Pasaport; vize basımı için en az 2 sayfası boş olmalı
  • 35x45 boyutlarında, beyaz arka plan üzerinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül-B Belgesi)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Belçika’da yaşanacak eve ait bilgiler
  • Aile birleşimi yapılacak kişi eş ise evlilik cüzdanı
  • Banka hesap dökümü
  • Var ise ek gelirleri, tapu fotokopileri ve araç ruhsat fotokopileri
  • Uçuş bilgileri
  • Aile birleşimi başvurusu yapacak kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilse oturum izni
  • Seyahat Sağlık Sigortası
  • Dil yeterliliğini kanıtlayan belgeler
  • Daha önceden evlilik yapılmış ve boşanılmış ise boşanma belgeleri

Bulgaristan Aile Birleşimi Vizesi İçin Gerekli Evraklar (Bulgaristan Tarafı)

    • Bulgaristan'da yaşayan kişinin ikametgah belgesi
    • Bulgaristan'da bulunan kişiye ait kimlik bilgileri
    • Eğer çalışıyorsa son 3 aylık maaş bordrosu
    • Bulgaristan'da yaşayan kişi Bulgar vatandaşı değil ise oturum izni
    • Bulgaristan'da yaşanacak ev kendisinin ise tapu, kira ise kira sözleşmesi
    • Aile birleşimi için yazılmış dilekçe
    • Aile birleşimi yapılacak kişi ile akrabalık bağlarını kanıtlayan belgeler

Bulgaristan Aile Birleşimi Hakkında S.S.S.

·         Bulgaristan Konsolosluğu’ndan D vize için nasıl randevu alınır?

Bulgaristan aile birleşimi vizesi için başvuru sırasında beyan edilecek tüm evraklar hazırlandıktan sonra Bulgaristan Konsolosluğu ile iletişime geçilebilir. Aile birleşimi vize randevusu alırken seyahat tarihinizden en az 15 gün önce Bulgaristan Konsolosluğu’na ulaştığınızdan emin olmanız gerekir.

·         Bulgaristan D Vizesi ile hangi ülkelere Gidilir?

Bulgaristan D vizesi ile gidilebilecek ülkeler Romanya, Hırvatistan ve Kuzey Kıbrıs’tır. Bulgaristan vizesinde Schengen özelliği bulunmaz. Bu yüzden Bulgaristan vizesi ekstra vize gerekmeden gidilebilecek ülkeler bu şekildedir.

·         D vize ne kadar sürede çıkar?

Bulgaristan D vize başvurusu, gerekli olan evrakların tesliminden sonra açıklanmak için değerlendirmeye alınır. Konsolosluk ortalama 5 iş günü içinde Bulgaristan D vize sonuçlarını açıklayabilmektedir. Bu yüzden diğer adıyla Bulgaristan evlilik vizesi olan D vizenin kaç günde çıkacağına ilişkin sorular bu şekilde yanıtlanabilir.

Ancak tüm vize danışmanlık birimleri ve konsolosluk tavsiyeleri üzerine, Bulgaristan’a seyahat edilecek olan tarihten en az 15 gün önce vize başvurusu yapılmasıdır. Çünkü konsoloslukların çalışma saatleri ve yıl içindeki resmî ve dinî tatil günleri göz önüne alınmalıdır.

·         Bulgaristan D vize başvuru formu örneği var mıdır?

Bulgaristan D vize başvuru formu için bir kopyayı Bulgaristan Konsolosluğu ile iletişime geçerek kolaylıkla temin edebilirsiniz. 

 

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp