İzlanda Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni
İzlanda Vatandaşları İçin Türkiye’de Oturum ve Çalışma İzni
İzlanda vatandaşlarının Türkiye'ye seyahat etme ve daha uzun süreli kalma planları için bazı prosedürleri yerine getirmeleri gerekmektedir. 90 günlük süreden daha uzun bir zaman diliminde Türkiye'de ikamet etmek isteyen İzlanda vatandaşlarının pasaport türlerine göre başvuruları değerlendirilmektedir. Bordo pasaporta sahip olan kişilerin başvurularını Türkiye temsilcilikleri değerlendirmekte olup, başvuruların şahsen yapılması istenmektedir. Seyahat etmeyi planladığınız tarihten en az 1 ay öncesini baz alarak başvurularınızı gerçekleştirmeniz tavsiye edilmektedir. Geçerli bir oturum izninizin bulunması halinde Türkiye'ye vize almadan giriş yapabileceğinizi vurguluyoruz. Ayrıca Türkiye'de mevcut bir çalışma izninizin veya oturum izni yerine geçebilecek belgelerin olması halinde bu muafiyetleriniz söz konusu olacaktır. Ancak vize muafiyeti süresini aşmanız gereken durumlarda ve 90 günden fazla kalacağınız dönemlerde oturum izni almanız gerekmektedir. İzlanda'da bulunan Türk temsilcilikleri aracılığıyla başvurularınızı gerçekleştirmenize olanak verilecektir. Eğer oturum izni için başvurmadan ülkeye giriş yapıyorsanız, bu durumda Valilik makamı tarafından talepleriniz alınacaktır. Oturum izni için başvuru yapacağınız süreçte ise pasaport veya dengi bir belgenizin olması istenecektir. Başvurularınızın sonuçlanması için yaklaşık 90 günlük süreci beklemeniz gerekecektir.
İzlanda Vize Ücreti ile ilgili bilgi almak için bizi arayınız.
İzlanda Vatandaşları İçin Türkiye'de Oturum İzni
Türkiye'de ikamet etmek isteyen İzlanda vatandaşlarının ikamet tezkereleri (oturum izinleri) için başvuru ikamet edilecek il valilikleri tarafından alınır. Geçerliliği olan ikamet iznine sahip İzlanda vatandaşları vize izninden muaf şekilde ülkeye giriş veya ülkeden çıkış yapabilir. Oturma izni süreleri sona ermeye yaklaşan İzlanda vatandaşları, ikamet iznini uzatmak amacı ile yine ikamet etmekte olduğu şehrin valiliğine başvuru yapabilmektedir. İkamet (oturma) izni başvurusu İzlanda vatandaşları tarafından bizzat yapılabileceği gibi yabancı kişilerin yasal temsilcisi veya avukatı aracılığı ile de yapılabilmektedir. Ancak yine de İzlanda vatandaşının başvuru esnasında hazır bulması koşul çerçevesine talep edilmektedir. kanun göre yabancı çalışma izini, ikamet izni yerine geçmiştir. Bu yasaya göre İzlanda vatandaşının yabancı çalışma izni almaları durumunda oturma izni almalarına gerek kalmamaktadır. Yabancı çalışma izni süresi boyunca İzlanda vatandaşları ülkede kalma hakkına sahiptir.
İzlanda Vatandaşları Türkiye'de Nasıl Oturum İzni Alır?
Geçerli oturma izni sahipleri İzlanda vatandaşları Türkiye sınır kapısından vize almadan giriş yapabilirler. İzlanda vatandaşının Türkiye’de sahip oldukları çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgesi, oturma izni yeri sayılmaktadır. Türkiye’de, vize ya da vize muafiyetlerinin tanıdığı süre veya 90 günden fazla kalacak kişiler, İzlanda vatandaşlarının oturma izni almaları zorunludur. Oturma izni başvuru, İzlanda'daki Türk temsilciliklerinde yapılır. Ancak, oturma izni başvurusu yapmadan Türkiye’ye vize süresiyle veya vize muafiyeti ile gelen kişilerin oturum izni başvurusu, ikinci bir düzenlemeye kadar Valiliklerce de alınmaya devam edilecektir. Oturma izni için başvuru yapacak İzlanda vatandaşlarında, talep ettiği oturum izni süresinden 60 gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaportun yerine geçen belgelere sahip olması şartları aranır. Türkiye içerisinden başvurunun, İzlanda vatandaşının sahip olduğu vize süreleri ya da vize muafiyetleri sona ermesinden önce yapılması esasdır.
Türkiye'de Oturum İzni Kaç Günde Çıkar?
İkamet izni başvurusu, başvurunun işlemlere alınmasından itibaren en geç 90 gün içerisinde sonuçlandırılır. 90 günlük süre, bilgiler ve belgenin tam olarak yetkili makamlara teslim edildiği tarihlerden başlar. Sürenin uzaması durumunda yabancıya bilgiler verilir. İzlanda vatandaşının Türkiye'de yabancı çalışma izni başvurusu olumlu sonuçlanması durumunda başvuru yaptığı dış temsilcilikler ya da konsolosluklara giderek çalışma ile oturum izini, vize harç bedellerini ödemesi zorunludur. Harçlar ödenmediği durumda ülkeye girişi yapılan İzlanda vatandaşının çalışma izni herhangi bir geçerliliğe sahip olamaz. Konsolosluk İzlanda vatandaşının pasaporta vize etiketlerini yapıştırarak onay verilmesi sonrası bu kişiler Türkiye'ye giriş yapılabilir. Harç bedellerini ödediyse çalışma izni geçerliliği kazanır.
İzlanda Vatandaşları için Türkiye'de Oturum Şartları
Türkiye'yi ziyaret etmeyi isteyen tüm vize başvurusu sahiplerinden, Türkiye'de kalacağı süreleri kapsayan geçerli sağlık sigortaları yaptırması şartı aranmaktadır. Vizenin veya vize muafiyetlerinin imkan verdiği kalış süreleri, her 6 ayda günde doksan günü geçemez. Türkiye’de son yüz seksen gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü geçmemesi kaideleri Türkiye’ye seyahate edecek tüm yabancı ülke vatandaşı için geçerlidir. Söz konusu kural İzlanda vatandaşı için de geçerlidir. Esase, her türlü vize başvurusunda, Türk dış temsilciliğinde en fazla doksan gün ikamet vize verilmekte olup, doksan günden fazla ülkemizde kalmayı isteyen yabancının İl Göç Müdürlüğüne “Kısa Süre İkamet” başvurusunda bulunarak ikametini uzatabilmesi mümkündür. Herhangi bir amaca Türkiye'ye gelecek 18 yaş altında ki İzlanda vatandaşları çocukların vize müracaatı sırasında anne-babasından her ikisinin de muvafakatı alınması gerekmektedir. Geçerli oturma izni sahibi İzlanda vatandaşı Türkiye sınır kapısından vize almadan giriş yapılabilmektedir.