İzlanda Oturum İzni
İzlanda’da daimî ikamet etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İzlanda oturum izni almalıdır. İzlanda oturum izni İzlanda’da 90 günden daha fazla kalmayı gerektirdiğinden Schengen vizesi kategorisine girmemektedir. Bunun yerine amacınıza uygun olarak ulusal ize alınmalıdır. İzlanda’da oturum izni almak için birçok yöntem vardır. Bu yöntemeler aşağıda verilmiştir.
- İzlanda Aile Birleşimi: İzlanda’da eşi, çocukları, anne ya da babası bulunan kişilere verilmektedir. Bu vize ile başvuru sahibi İzlanda’da bulunan ailesinin yanında yaşama hakkı elde etmektedir. Evlilik sebebi ile İzlanda’da 5 yılını dolduran kişilere İzlanda vatandaşlığı verilmektedir.
- Au-Pair Vizesi: Bu vize genç olan bir kişinin geçici süre ile İzlanda’da bulunan bir ailenin yanına taşınacak olanlara verilmektedir. İzlanda ‘da bulunan aile ile anlaşmalı olarak ailenin işlerine yardım etmelidir. Au-Pair vize başvurusunda bulunacak kişi İzlanda’daki aile ile iş sözleşmesi imzalamalı ve çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır.
- Çalışma İzni: İzlanda’ya çalışma amaçlı olarak gidecek olan kişilere verilmektedir. Bu vize türü başvuru sahibine İzlanda’da oturum hakkı tanımaktadır.
- Öğrenci Vizesi: İzlanda’ya eğitim amacı ile gidecek olan kişilere verilmektedir. Bu vize türü başvuru sahibine eğitim süresi boyunca İzlanda’da oturum hakkı tanımaktadır.
Bu da ilginizi çekebilir:
İzlanda Çalışma İzni
İzlanda’nın Türkiye’de bulunan resmî bir dış temsilciliği yoktur. Bundan dolayı vize başvurularını kabul etme ve değerlendirme yetkisi İzlanda Krallığı Ankara Büyükelçiliği’ne ve İzlanda Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’na aittir. Ancak vize başvuruları vize başvuru merkezleri tarafından kabul edilmektedir. Gerekli belgeleri hazırladıktan ve vize harç ücretini yatırdıktan sonra İzlanda oturum izni vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz.
İzlanda oturum izni için bazı şartlar aranmaktadır;
- Son 5 yıl içerisinde herhangi bir suçtan dolayı 3 aydan daha fazla hapis cezası almamış olmalısınız.
- Evlilik ile oturum izni alacak başvuru sahibi 18 yaşından büyük olmalıdır.
- Enliliğinizin 1 yıldan uzun sürmesi gerekmektedir.
- Finansal yeterliliğiniz olmalıdır.
- Kan yolu ile bulaşıcı herhangi bir hastalığınız olmamalıdır.
İzlanda’ya Yerleşmek İstiyorum
İzlanda’da daimi ikamet, 150 saatlik dil kurslarının tamamlanmasını ve bir transkript gerektirir. Ancak, İzlanda’da sürekli olarak dört yıldır yasal olarak ikamet ediyorsanız, kalıcı oturma izni için başvurabilirsiniz. Bunun için oturma izni başvurusu, iş sözleşmesi, imzalı vekaletname, dil testi belgeleri ve pasaportunuzun bir kopyası gerekir. İzlanda’ya ilk kez gelen ziyaretçi, oturma izni alabilmek için bir İzlanda vatandaşıyla evlenmeli, bir İzlanda kurumunda eğitim almalı veya aile birleşiminden geçmelidir. İzlanda’ya yerleşmek istiyorum ve İzlanda’da iş, şirket kurmak istiyorum derseniz veya ev alıp yerleşmenin bir yolu yoktur. Bir başvuru formunu doldurup göçmenlik bürosuna postalayabilir veya belgeleri İzlanda konsolosluğuna götürebilirsiniz. 3 aydan kısa süreli konaklamalar için sadece vize verilmesi gerekmektedir. Ancak İzlanda’da 3 aydan fazla kalmak istiyorsanız oturma iznine ihtiyacınız var. 3 aydan uzun kalışlarda tüm vatandaşların göçmenlik dairesine gitmesi ve oturma izni başvurusunda bulunması gerekir. İzlanda’da oturma izniniz varsa diğer Schengen ülkelerine 90 gün boyunca vizesiz seyahat edebilirsiniz.
İzlanda Oturum İzni Alma
Sürekli olarak İzlanda’da ikamet etmek amacıyla oturum izni almak istediğinizde nasıl bir yönteme başvurmanız gerektiğini açıklıyoruz. İzlanda Schengen vizesi kapsamında yapacağınız başvurularda 90 günü aşmayacak şekilde kısa süreli seyahatleri gerçekleştirebilirsiniz. Ancak daha uzun süreli kalmak istediğinizde ve oturum izni almak için belirli süreleri tamamlamanız gerektiğinde ulusal vize başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Aile birleşimi, Au-Pair, çalışma izni ve öğrenci vizesi ile oturum hakkını elde edebileceğiniz başvurularda bulunabilirsiniz. İzlandalı bir kişiyle evli olduğunuzda, çocuğunuzun veya ailenizin İzlanda’da yer alması durumunda bu tür başvurularda bulunabilirsiniz. İzlanda’da toplamda 5 yılı doldurduğunuz taktirde vatandaşlık için başvuru yapma hakkı tanınacaktır. Ayrıca İzlanda’da yaşamını sürdüren bir ailenin yanında yardımcı olmak amacıyla İzlanda Au-Pair vizesi alarak kaldığınızda yine çalışma izni sayesinde vatandaşlığa geçme hakkınız olacaktır. Oturum hakkının tanımlanması için çalışma ve öğrenci vizelerine hak kazanmanız da yeterli olacaktır. İzlanda Konsolosluğu aracılığıyla değerlendirilecek uzun süreli vize başvurularında şahsen bulunmanız ve bazı evrakları teslim etmeniz gerekmektedir. Bu hususta bilgileri edinmek ve güncel evrak listesine ulaşabilmek için adresimize gelebilirsiniz.
İzlanda Oturum İzni Nasıl Alınır?
Ülkemize dışarıdan gelenler kısa bir zaman için ikamet izni, aile birleşimi için ikamet izni, öğrenci olarak geldiklerinden dolayı ikamet izni ya da temelli kalmak için uzun dönem ikamet izni alarak Türkiye’de kalabilirler. Geçerli oturma iznine sahip İzlanda vatandaşları Türkiye sınır kapılarından vizesiz giriş yapabilirler. Türkiye’de 90 günden fazla veya vize veya vize muafiyetinin izin verdiği sürenin üzerinde kalmayı planlayan İzlanda vatandaşlarının oturma izni başvurusunda bulunmaları gerekir. Oturma izni başvuruları İzlanda’daki Türk temsilciliğine yapılır. Ancak, ikamet tezkeresi başvurusu yapmadan önce vize süresi veya vize muafiyeti ile Türkiye’ye gelenlerin ikamet tezkeresi başvuruları, ikinci kural ortaya çıkana kadar Vali tarafından kabul edilmeye devam edilir. Oturma izni başvurusunda bulunan İzlanda vatandaşlarının başvurdukları oturma izninden itibaren 60 gün daha geçerli pasaport veya pasaporta ek olarak onun yerine geçen bir belgeye sahip olmaları gerekmektedir. İzlanda oturun izni nasıl alınır sorusunun cevabı kısaca verilecek olursa göç idaresi ve konsolosluklardan alınmaktadır.
İzlanda Oturum İzni Şartları
İzlanda oturma iznini göçmen bürosundan alabilirsiniz. Ayrıca size en yakın göçmenlik bürosuna gerekli belgelerle kalıcı oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Gerekli bütün belgeleri konsolosluğa teslim ederek İzlanda oturum izni alabilirsiniz. Bunun için İzlanda oturum izni şartları olan tüm koşulları sağlamanız gerekir. Geçerli bir pasaport ve seyahat sebebini belirten belgeler yetkilendirme için önemlidir. Adli sicil kaydı, gelir belgesi ve sağlık sigortası da oturma izni verilmesi için gerekli belgeler arasında yer alıyor. Yetkililer, oturma izni türü için özel gereksinimlerin karşılanması gerektiğine inanmaktadır. İzlanda’da üç aydan fazla kalmayı planlıyorsanız, göçmenlik bürosuna gitmeli ve oturma izni başvurusunda bulunmalısınız. İzlanda’da oturma izni almak için ülkede bir iş bulmalı, bir İzlanda vatandaşıyla evlenmeli veya okumalısınız. Şartlardan birini karşılıyorsanız, bir konsolosluk veya büyükelçiliğe oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Aile birliği için oturma izni alabilir, daimi ikamet için oturma izni, AU-çiftleri için oturma izni, eğitim için oturma izni alabilme şansınız var. İstenen belgeler her biri için farklıdır, bu nedenle lütfen gerekli belgeler listesinden başvurunuz.