Letonya Oturum İzni
Letonya Oturum İzni Hakkında
Letonya oturum izni kapsamına ve verilen izne bağlı olarak yabancı bir ülke vatandaşına Letonya Cumhuriyeti’nde süreli veya süresiz olmak üzere ikamet etme yani yaşama, çalışma, okuma veya ticari faaliyetlerde bulunma hakkı tanıyan yasal bir belgedir. Fiziksel bir ikamet kartı şeklinde kullanıcılara verilen kart süreli ya da süresiz olabilmektedir.
Oturum izni, Letonya’da 90 gün ve fazlasını geçirmek isteyen veya diğer Schengen üye ülkelerine seyahat etmek için oldukça mantıklı bir yöntemdir. Çünkü Letonya Schengen üye ülkeleri arasında olduğundan bir Schengen bölgesi ülkelerinin birinde oturum iznine sahip olanlar, diğer üye ülkeleri rahatlıkla ziyaret edebilir ve bunu yaparken vize almak gibi prosedürlerle uğraşmak zorunda kalmazlar. Bu nedenle bu gibi amaçları olan kimseler için Letonya oturum izni oldukça mantıklı bir adımdır.
Letonya tarafından kalıcı ve geçici olmak üzere iki tür oturum izni mevcuttur. Letonya’da kişisel bir bağlantısı bulunmayan veya oturum izni sağlayabilecek bir ilişki yok ise yani AB Vatandaşlığı, aile birleşimi işlemi, aile göçü gibi Letonya oturum izni almanın iki yolu vardır.
- Gayrimenkul yatırımı ya da satın alınması yoluyla oturum izni almak. Letonya’da bir gayrimenkul veya mülk almak, 5 yıllık oturum iznini sağlayacaktır.
- Yatırım yoluyla oturum izni almak. Letonya’da bir iş kurmak veya bir işe yatırım yapacak finansal kaynak sahibi iseniz, iş yatırımı aracılığıyla oturum izni almanız mümkündür.
Letonya Oturum İzni ile İlgili
Bir süreliğine veya süresiz olarak ikamet etmek isteyeceğiniz Letonya için oturum izni başvurularında bulunabilirsiniz. Oturum izni alarak yaşamınızı sürdürmek, çalışma hakkını elde etmek veya eğitiminize devam edebilmek için gerekli süreçleri başlatacak olan ofislerimizden bilgi alabilirsiniz. Sizler de 90 günden daha uzun süreyle kalmak istediğinizde D tipi ulusal vize tipine başvuru yapmalısınız. Kalıcı veya geçici olarak Letonya Oturum izni başvurularında bulunabilmeniz için bazı şartlara sahip olmanız gerekmektedir. AB vatandaşlığından, Aile birleşiminden ya da göç gibi sebeplerden dolayı oturum izni almanız mümkün iken, bu şartlara sahip olmayan kişilerin ise gayrimenkul veya yatırım yoluyla oturum izni alabileceklerini de vurgulamaktayız. Kendinize özgü olabilecek yöntemleri belirleyebilir ve büyük avantajlardan faydalanabilirsiniz. Sizler de akrabalarınızı ziyaret ederken, diğer Schengen ülkelerine giriş yaparken, AB fırsatlarından ve ticari alandaki yeniliklerden faydalanırken Letonya Oturum izni ayrıcalıklarını yaşayabilirsiniz. Ayrıca oy kullanmanız, seçimlerde bulunmanız ve memur olarak kamu kurumlarında çalışmanız mümkün olacaktır. Daha fazla bilgi alabilmek için Letonya vizeleri ve oturum izni alanında uzman olan ekiplerimizi aramaya başlayabilirsiniz.
Letonya Vize Randevusu ile ilgili bilgi almak için bizi arayınız.
Letonya’ ya Yerleşmek İstiyorum
Letonya Cumhuriyeti Kuzey Avrupa’ da yer alarak Baltık ülkeleri olarak bilinen üç ülkeden biridir. I. Dünya savaşına kadar Rus İmparatorluğu egemenliğinde olan Letonya 1991 yılına kadar Sovyetler Birliğine bağlı olarak kalmıştır. 21 Ağustos 1991 tarihinde ise Sovyetler Birliğinden de ayrılarak tam bağımsızlığını ilan etmiştir. 2004 yılında ise Avrupa Birliğine ve NATO’ ya üye olan ülkeler arasına girmiş ve üyelikleri halen de devam etmektedir.
Letonya tam bağımsızlığını ilan ettikten ve Avrupa Birliğine’ de üye olduktan sonra hızlı bir ekonomik büyüme dönemine girmiştir ancak sonrasında tüm Avrupa ülkelerinde de yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen ülke olmuştur. Şu anda ise istikrarlı olarak büyümesine devam etmektedir. Letonya’ da yaşam diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha ekonomiktir. Bu sebeple yurt dışında öğrenim görmek isteyen öğrenciler tarafından ve ülke dışına çalışmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
Letonya’ da oturum izni alabilmek için öncelikle ülkede bir iş bulunması ve kendisinin ve ailesinin rahatlıkla yaşayabileceği gelire sahip olunduğunun kanıtlanması gerekir.
Letonya Oturum İzni Alma
Letonya oturum izni, Letonya’ da 90 günden uzun süreli yapılacak olan konaklamalar için başvurulması gereken bir izindir. Letonya oturum izinlerine başvuruda bulunmadan önce ilk olarak nasıl bir oturum iznine ihtiyaç duyulduğuna bakılmalı ve buna göre başvuru işlemleri yapılmalıdır. Letonya oturum izni çeşitlerine göre ilk olarak geçici oturum izni verilmektedir, sonrasında kalıcı oturum iznine başvuruda bulunulabilir.
Letonya’ da oturum izinleri oturum izni alma sebebine bağlı olarak farklı türlerde verilmektedir. Ancak genel olarak oturum iznine başvuruda bulunabilmek için aşağıda belirtilen evrakların hazırlanması gerekmektedir.
- 10 yıldan eski olmayan ve kullanım süresi devam eden pasaport
- Letonya oturum izni başvuru formu
- Biyometrik standartlarda çekilmiş fotoğraf
- Finansal yeterliliği ispatlayan evraklar, maaş bordrosu ve banka hesap dökümü gibi
- Dil yeterliliği, Litvanya Eğitim Bakanlığına bağlı olan Ulusal Sınav merkezinin Litvanca dili üzerine yaptığı sınavdan alınan başarı belgesi.
- Türkiye’ den alınmış olan sabıka kaydı.
- Uluslararası geçerliliği olan sağlık sigortası
- Evli ise evlilik cüzdanı
- Henüz reşit olmayan bireyler için muvafakatname
Bu evraklar ile yapılan oturum izni başvuruları olumlu olarak yanıtlanmaktadır.
Letonya Oturum İzni Nasıl Alınır?
Letonya oturum izinleri Letonya’ da bulunma amacına bağlı olarak farklı prosedürlerde alınabilmektedir. Letonya oturum iznine başvuruda bulunabilmek için ilk olarak hangi sebeple Letonya’ da bulunulduğu belirtilmeli ve istenilen şartlar yerine getirilmelidir.
Letonya oturum izinlerinde uygulanan prosedürler şöyledir;
- Letonya eğitim için oturum izni; Letonya eğitim amaçlı oturum izinleri için yapılması gereken ilk işlem ülkede bulunan üniversitelerden veya dil okullarından birine başvuruda bulunulmasıdır. Başvuru onayı geldikten sonra alınan davet mektubu ile Letonya Konsolosluklarından oturum iznine başvuruda bulunulabilir. Bu başvuru sonucunda alınabilen oturum izni ile kabul edilen eğitim kurumunun belirttiği eğitim süresince oturum iznine sahip olunabilir.
- Letonya çalışma için alınabilen oturum izni; Letonya’da iş bulmaya bağlı olarak bir oturum izninin alınabilmesi için ilk olarak Letonya’ da bir işe girilmesi gerekmektedir. Letonya’ da işe girebilmek diğer Avrupa ülkelerine göre daha kolay olmaktadır.
- Letonya aile birleşimi ile oturum izni alma; Letonya aile birleşimi ile alınabilen oturum izinleridir.
- Letonya yatırım yolu ile oturum izni alma; Letonya’ da yatırım yolu ile oturum izni almak mümkündür ve bunun birden fazla yolu vardır. Letonya’ da bulunan bir şirkete; az 36.000 Euro ekleyip ortak olarak ya da ana sermayeye sahip yeni bir şirket kurarak, Letonya Bankasına bono halinde minimum 300.000 Euro yatırım yaparak ve son olarak Letonya’ nın herhangi bir kentinde konut alımı ile oturum iznine başvuruda bulunulabilir.
Letonya Oturum İzni Şartları
Letonya oturum izni ilk olarak geçici oturum izni ve uzun süreli oturum izni olarak ikiye ayrılmaktadır. Letonya ülkesi oturum izinlerinin ilk başvuru aşamasında geçici oturum izinleri yapılan başvurulara cevap vermektedir. Sonrasında istenilen şartların devamlı olarak sağlanması halinde kalıcı oturum iznine sahip olunabilir.
Letonya oturum işlemleri talep edilen oturum izni gerekçelerine göre de değişiklik göstermektedir. Oturum iznine başvuruda bulunabilmek için ilk olarak aşağıda belirtilen şartların yerine getirilmesi beklenmektedir.
- Letonya’ da çalışma izni olmadan kaçak yollarla herhangi bir işte çalışılmamış olması gerekir.
- Oturum izni başvuru belgesi eksiksiz ve hatasız olarak doldurulmalı
- Letonya’ da yaşarken geçimini sağlamak için yeterli gelirinin olduğu ispatlanmalı
- Letonya’ da ikamet edeceği adresin ibraz edilmesi
- Letonya’da bir suçtan dolayı mahkeme kararıyla suçlu bulunmamış olmalıdır.
- Letonya’da ikamet edildiği süre boyunca trafik cezası gibi idari bir suç işlenmiş ise yasalarda belirtildiği şekilde ceza ödemelerinin yapılmış olması gereklidir.