Çek Cumhuriyeti Oturum İşlemleri

Birçok ülke ile komşu olan Çek Cumhuriyeti yaşamak için oldukça ilgi gören yerler arasında yer almaktadır. Birçok kişinin yaşamak istediği bu ülkede kişiler oturma izni almak zorundadır. Uzun dönem oturma izni almak istiyorsanız bu ülkede önce 5 yıl yaşamış olmanız gerekmektedir. Daimi ikamet aldıktan sonra ise vatandaşlık alabilmek için birtakım şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.

Çek dil yeterliliğiniz olması vatandaş olabilmenizde önemli bir kriterdir. Aynı zamanda ülkenin tarihi dokusu ve kültür hakkında da yakından bilgi sahibi olmanız aranılan koşullar arasında yer almaktadır. Bu alanlarda ki bilgilerinizi kanıtlayabilmek için de resmi kurumlar tarafından düzenlenen sınavlarda istenilen puanı almak zorundasınız.

Çek Oturum İşlemleri Nelerdir?

Çek Cumhuriyeti 2004 yılında bu yana Avrupa Birliğine yer alan Schengen ülkesindendir. Çek Cumhuriyet oturma izni için uzun dönemli vize almanız gerekmektedir.
Uzun dönem oturma izini 90 günden fazla süreyi kapsar. Çek elçiliğinden oturum izni için başvuru yapılmakta. Uzun dönemli vize için Çek Cumhuriyeti’ne eğitim görme, çalışma, aile ziyareti yapma gerekir.
Uzun dönemli oturum izini içerisinde Employment Card ve Mavi Card seçeneği de bulunur.
Çek oturum izini alındıktan 5 yıl sonrası gerekli şart sağlandığında ülkede sürekli ikamet alınabilir. Daimî olarak ikamet edildikten tam 5 yılın dolmasıyla birlikte Çek Cumhuriyet vatandaşlığı bulunmaktadır.
Vatandaşlık için Çekçe dil yeterliliği sınavından geçer not almanız gerekir. Tarih ve kültür gibi yeterlilik sınavları da vatandaşlık için yapılır.
Oturum izinin de gerekli olan; pasaporta, fotoğrafa, başvuru dilekçe gibi evraklara ek olarak seyahat sigortaları da istenir. Çek Cumhuriyet’ine oturum izni almasının pek çok yolu bulunmaktadır.
Çekya’ya gitmeyi isteyen Umumi bordo pasaporta sahip Türk vatandaşı vizeye tabidir. Çekya bir Schengen ülkesi olması sebebi ile Bordo pasaport sahipinin 3 ayı aşmayan kısa süre ziyareti için ya da Çekya’dan başka ülkeye aktarma ile transit geçiş yapabilmesi için Schengen vize alması gerekmektedir.
l Çek Cumhuriyeti’nde iş kurarak oturum iznini almanız sağlanabilir.
l Yüksek lisans veya doktora gibi eğitim ile Çek Cumhuriyeti oturum iznini almanız mümkündür.
l Çek Cumhuriyeti çalışmak oturum izini almayı sağlar
l Yoğun Çekçe kursundan eğitim almak da oturum izini almayı sağlar.
l Çek veya Avrupa Birliği vatandaşı olan biriyle evlenmek de oturum iznini almanızı sağlar.
Oturum izini sonrası gerekli şartı sağlamanız kaydı ile uzun süre oturum izni vatandaşlığına dönüşebilir.

Çek Cumhuriyeti Oturum İzni 

Çek Cumhuriyeti’nde 3 aydan fazla süreyle ikamet etmek isteyen Türkiye vatandaşları Çek Cumhuriyeti oturum iznine sahip olmalıdırlar. Çek Cumhuriyeti oturum izni için kişiler gerekli şartları ve evrakları sağlayarak şahsen başvuruda bulunmalıdırlar. Başvuru sahipleri süreçlerini Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Çek Cumhuriyeti Ankara Elçiliği ile yürütmelidirler. Çek Cumhuriyeti oturum izni 10 kategoriden oluşmaktadır:    

  1. Uzun Süreli Vize 
  2. Çalışan Kartı 
  3. Mavi Kart 
  4. Şirket İçi Çalışan Transfer Kartı 
  5. Mevsimlik İstihdam 
  6. Çalışma 
  7. Bilimsel Araştırma Eğitim 
  8. Aile Birleşimi 
  9. Girişimcilik 
  10. Kalıcı Oturma İzni 

Kişiler kişisel durumlarını göz önüne alarak ve kategori için başvuracaklarını tespit ederek oturum izni başvurularını yapmalıdırlar. Çünkü her kategori için farklı şartlar ve evraklar prosedürü izlenmektedir. Başvuru işlemleri için önce başvurulacak temsilcilikten randevu alınması gerekmektedir.  

Çek Oturum Uzun Süreli Oturum İzni

 

 

Çek uzun süreli oturum izni D tipi süreli kalışlarda geçerli bir vize türüdür. Bu vize için Çek Cumhuriyeti konsolosluğuna başvurulması gereklidir. Eğer kısa süreli kalmayı planlıyorsanız C tipi vizeye başvurmanız gerekmektedir.

Başvuru sahiplerinin Çek Cumhuriyeti uzun süreli vize için yerine getirmesi gereken prosedür ise şu şekildedir:   

  • Kişiler Başvuru yapacakları temsilciliği tespit etmelidirler 
  • Tespit edilen temsilcilikten randevu alınmalıdır.  
  • Başvurular şahsen yapılmalıdır. 
  • Aşağıdaki evraklar ibraz edilmelidir: 

- Pasaport 

Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Formu 

- 2 Fotoğraf 

- Parmak İzleri 

- Seyahat Amacını Destekleyen Belgeler 

- Konaklama Bilgileri 

- Mali Durum Belgeleri   

- Adli Sicil Kaydı 

- Vize Ücretinin Ödenmesi 

- Seyahat Sağlık Sigortası (Yalnızca vize onaylandıktan sonra teslim edilir.) 

Kişiler daha sonra başvurularının sonuçlanmasını beklerler. Çek Cumhuriyeti uzun süreli vize başvuruları 90 gün içerisinde sonuçlanmaktadır yalnızca istisnai durumlarda 120 güne kadar uzayabilir. 

Çek Cumhuriyeti uzun süreli vizesi ile kişiler Schengen bölgelerinde vizeden muaf olarak 90 günü aşmayacak şekilde seyahat hakkına sahip olurlar. Vize bitim süresinden önce kişiler vize sürelerini uzatma talebinde bulunabilirler.  

 

Çek Cumhuriyeti süresiz oturum izni için kişilerin 5 yıl ikamet etmeleri gerekmektedir. Bunlara ek olarak dil yeterlilik sertifikası ve Çek Cumhuriyeti uyum şartı aranmaktadır.

Çek Oturum Vizesi Şartları

Çek Cumhuriyeti vizesine ya da oturum iznine sahip olmak istiyorsanız birtakım şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bunlardan birisi de sağlık sigortasıdır. Pasaportunuzun mutlaka Çek Cumhuriyeti’nden ayrıldığınız tarihten itibaren en az 3 ay daha geçerliliği olmalıdır. Bunun yanında bu belge içerisinde 2 tane boş yaprak olmasına özen göstermeniz gerekiyor.

Çek ülkesinde kendinize bir iş kurabilirsiniz. Bu oturum izni almada son derece önemli bir yoldur. Hem kalıcı hem de daimi oturum izni alabilmeniz için çok iyi bir iş planına sahip olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte gireceğiniz mülakatlardan da başarı ile geçmeniz gerekmektedir. Birçok belge hazırlamak da bu sürecin aşamalarından biridir.

Çek Cumhuriyeti’nde Eğitim ve Çalışma

Çek Cumhuriyeti’nde eğitim amacı ile kısa süreli de olsa oturum şansı kazanabilirsiniz. Hatta buradan alacağınız bir diploma ile iş bulursanız çalışma izni ile daha uzun sürede kalabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti’nde çalışmak için mutlaka çalışma izni almak zorundasınız. Burada bir sponsor şirket bularak gerekli evrakları temin ederek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak genel olarak burada ki iş ilanları uzun süreli oturum izni olanlar için verilmektedir. Yani bir işe girmek için oturum izni almanız gerekmektedir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp