×

Archives

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

Norveç Konsolosluğu

Bir ülkenin başka ülkelerin toprak sınırları içerisinde kurduğu dış temsilciliklerine konsolosluk adı verilmiştir. Bu resmi daireler, bir Başkonsolos tarafından yönetilirler. Konsolosluklardaki görevlerin düzenli bir şekilde yürümesini sağlayan personeller ise konsolos olarak bilinir. Konsolosluklar, ülkelerini temsil etmenin yanı sıra iki ülke arasındaki ticari, sosyal ve kültürel faaliyetlere de katkıda bulunmayı amaç edinirler. Ülkeleri adına herhangi büyük bir karar verme yetkisine sahip değillerdir. Son yetki mercii Ankara Büyükelçilikleridir.

Norveç Vizesi

Türkiye'nin Norveç Büyükelçiliği

Bir hükümetin başka hükümetteki en üst makamdaki temsilciliğini yapan diplomasilere büyükelçi adı verilmektedir. Büyükelçiler görevde bulundukları ülkelerde, kendi vatanının devlet başkanının temsilcisi konumundadırlar.

Büyükelçiler ülkesiyle görevde bulundukları ülke arasında olan siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel ilişkilerini geliştirmek gibi görevleri vardır. Bu büyükelçilerin görevlerini yaptıkları yer ise büyükelçilik denmektedir.

Türkiye ile Norveç arasında kurulan bu diplomatik ilişki 1926 senesinde kurulmuştur. 1946 senesine kadar Stokholm Büyükelçiliği Norveç ülkesine yetkili olmuştur. Norveç Büyükelçiliği uzun süre boyunca 1963 senesinde alınan yerleşim binasında faaliyette bulunmuştur.

Norveç Büyükelçiliği, 1978 senesinde günümüzün Kançılarya binası alınmıştır. Norveç ülkesinde ilk defa 1985 senesinde açılan Ticaret Müşavirliği 1999 senesinde yetkililer tarafından kapatılmıştır. Norveç’te açılan Ticaret Müşavirliği, 2012 senesinde yeniden açma kararı almıştır. Norveç’te bulunan Askeri Ataşelik olan yer ise 2005 senesinde tekrar açılmıştır.

Türkiye'nin Norveç Büyükelçisi Kimdir?

Bir ülkenin büyükelçiliklerine bakıldığında, ülkemizde yaşayan kendi ülke insanlarının hizmetine sunulmuş olan birimlerdir. Bu yüzden Norveç Büyükelçiliği Norveç ve ülkemizin vatandaşlarına hizmet sunmakla kalmayıp ayrıca birçok görev de üstlenmektedir. Büyükelçilik isminden de anlaşılacağı gibi bir ilin sınırları içinde bulunan ve o ilin etrafında kalan ülkenin vatandaşlarına hizmet sunmaktadır.

Türkiye’nin Norveç Büyükelçiliği Eylül ayı 2019 senesinden beri Erling Skjonsberg aracılığı ile yürütülmektedir.  Türkiye'nin Norveç Büyükelçiliği ise, Erling Skjonsberg Norveç ilçesinde olan Sudan ile Güney Sudan özel yetkisi unvanından atanarak ülkemize gelmiştir. Erling, Bundan önce de 2010 senesi ve 2014 seneleri arasında Norveç ilinin Azerbaycan ile Gürcistan Büyükelçiliği aynı zamanda 2014 ve 2016 seneleri arasında Afganistan Büyükelçiliği’ni devr almıştır. Erling Skjonsberg, Norveç ilinin Bergen semtindeki Norveç Ekonomi Okulu’ndan Mezun olmuştur. Erling, aynı zamanda evli ve 2 kız çocuğuna sahiptir.

Norveç Büyükelçiliği Görev ve Yetkileri

Norveç Büyükelçiliği yetkileri bulunduğu ilin içinde ikamet eden yabancı ve Türk vatandaşlarını kapsar. Bu nedenle Türkiye Norveç Büyükelçiliği görev ve yetkileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Büyükelçiliğin bulunduğu yere ve görev alanlarının içine giren illerde ikamet eden Norveç vatandaşı olanlara konsolosluk hizmeti verilir.
  • Norveç vatandaşı olanlara pasaport işlemleri gibi konularda yetkilere sahiptir.
  • Norveç vatandaşı olanların ölüm işlemlerinin düzenlemesinde görevlidir.
  • Norveç vatandaşlarının doğum gibi konular söz konusu olduğunda doğum belgesi aynı zamanda kişisel bilgilerin düzenlenmesi gibi ilgili alanlarda hizmet verir.
  • Bir diğer konu ise evlilik konusudur. Norveç Büyükelçiliği evliliklerde de yetki sahibidir.
  • Norveç Büyükelçiliği hem vatandaşlık hem de ülke sınırları içinde gereken evrakların onaylanması gibi konularda yetki sahibidir.
  • Norveç Büyükelçiliği noter ve nüfus konuları gibi Norveç ilinin vatandaşlarına gereken hizmeti sunar.
  • Aynı zamanda Norveç Büyükelçiliği hem boşanma işlemlerinde hem de kimlik işlemlerinde hizmet sunar.

Norveç Vizesi İle Hangi Ülkelere Gidilir?

Norveç Schengen vize ile gidebileceğiniz bir ülkedir. Ancak Schengen vizesinin şöyle bir özelliği bulunmaktadır. Schengen vizenizi Norveç Konsolsoluğu'ndan almışsanız, o zaman seyahat programınızda ilk durak Norveç olmalıdır. Veya seyahatiniz boyunca en uzun konaklayacağınız ülke Norveç olmalıdır. Schengen vize sistemine dahil olan pek çok ülkede işlerlik aynı şekildedir diyebiliriz. 

AB üyelerinin çoğu Schengen vize sistemine dahildir. AB üyesi olan ve Schengen vizesine dahil olan ülkeler: Yunanistan, Slovenya, Slovakya, Portekiz, Polonya, Macaristan, Lüksemburg, Malta, İtalya, Letonya, Litvanya, İsveç, Danimarka,  İspanya, Hollanda, Fransa, Finlandiya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Avusturya, Almanya. AB üyesi olmayan ancak Schengen vize anlaşması olan ülkeler: İzlanda, Norveç, Lichtenstein, İsviçre. (Bu ülkeler Schengen müktebasatını yerine getirmiş ve sisteme dahil olmak için özel anlaşmalar yapmışlardır.)

Bunun yanısıra AB'nin özel üyeleri olup, Schengen vize sistemine dahil olanlar: Kanarya Adaları, Azorlar, Maderia.

Schengen vize sistemine dahil olmayıp, sınırlarını açan ülkeler de bulunmaktadır: Vatikan, Monako, San Maarino

Seyahat esnekliği ve turizmden daha fazla pay alabilme şansı nedeniyle her geçen gün Schengen vize sistemine dahil olan ülkeler artmaktadır.

Norveç Konsolosluğu'nun Görevleri

 Norveç Konsolosluğunun görevleri arasında şu maddeler yer alır:

 *Norveç vatandaşlarının doğum, ölüm, evlilik, boşanma, sgk, askerlik, oturma ile çaışma izinleri ve hukuki meselelerinde onlara yardımcı olmak,

 *Hem Türk hem de Norveç vatandaşlarına pasaport çıkarımı ve yenileme yapmak,

 *Norveç ile Türkiye Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkileri geliştirmede katkı sağlamak.

Norveç Konsolosluğu'nun Görev Bölgeleri

İstanbul'da Fahri Konsolosluğu bulunan Norveç görev bölgeleri arasında yer alan iller şu şekildedir: Çorum, Kastamonu, İstanbul , Giresun, Samsun, Ordu, Trabzon, Rize ve Zonguldak. Bu illerde ikamet etmekte olan vatandaşlar, Norveç İstanbul Fahri Konsolosluğu'na müracaat edebilirler. Ayrıca Norveç ülkesinin İzmir ilinde de Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. İzmir ve çevresinde yaşayan vatandaşlar da bu konsolosluk ile iletişime geçebilir. Fahri Konsolosluklardan vize danışmanlık hizmeti alınabilmektedir. Başvuruları kabul eden bu kurumlar, karar verme yetkisine sahip değillerdir. Ankara'da bulunan Norveç Büyükelçiliği , hem Fahri Konsoloslukları denetlemekte hem de işlemleri bir sonuca bağlamaktadır.

Norveç Büyükelçiliği Adres ve iletişim Bilgileri

Norveç Büyükelçiliği, Ankara ilinin Çankaya ilçesinde yer almaktadır.  Bu adres Yukarı Dikmen Mah. Turan Güneş Bulv. Yıldız Kule İş Merkezi 12. Kat ‘ta yer alan Norveç Büyükelçiliği’ne bazı vakitler de ulaşmak mümkündür. Genellikle yapılacak olan işlemlerin hepsi Pazartesi ve perşembe günleri ve saat 08:30 ile 16:30 saatleri arasında ulaşmak mümkündür. Cuma günü ise 08:30 ile 14:00 saatleri arasında ulaşmak mümkün olmaktadır. Mesai saatleri sadece bu saatler aralığında olduğundan dolayı diğer saatlerde hizmet verilmemektedir. Ülkemizde ikamet eden üçüncü memleketleri olan vatandaşların çeşitli vatandaşlık işlemlerini ve vize işlemlerini Norveç Büyükelçiliği tarafından yapılmaktadır. Aynı zamanda Norveç vatandaşları da her türlü belge onay işlemleri ile ilgili büyükelçilik ile iletişime geçebilir. Hem doğum hem evlilik hem de vefat ya da ayrılık gibi konuların oluşması durumunda belge işlemleri kolay bir şekilde halledilmektedir.

Norveç Büyükelçiliği iletişim bilgileri aşağıda belirtilmektedir.

Telefon: 0850 346 84 93

 

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp