Belçika Konsolosluğu

Konsolosluk, kendinden başka bir ülkenin toprak sınırları içerisinde kendi ülkesini temsil etmek adına kurulan ve büyükelçiliğin alt dalı olarak hizmet veren resmi kurumlara verilen isimdir. Bu kurumlar, bir başkonsolos tarafından yönetilmektedir. Konsolosluklar, büyükelçiliğe bağlı olup tek başlarına hareket edemez ve karar alamazlar. Herhangi bir bildiri yayınlayıp beyanatta bulunamazlar. Büyük şehirlerde, finansal ve turistik merkezlerde açılmaktadırlar. Konsolos ise yabancı ülkelerde temsilciliklerini yaptığı ülke için resmi işlemleri yürütmekle görevli memurdur. Herhangi bir diplomatik yetkiye sahip değildir. Yetkileri ise şu şekilde sıralanabilir:

1. Bağlı oldukları ülkeleri temsil ederek, gerekli davet ve toplantılara katılmak.

2. Temsil ettikleri ülke vatandaşlarının doğum, ölüm, evlilik ve pasaport gibi işlemlerini düzenlemek.

3. Vize işlemleri konusunda vatandaşlara yardımcı olmak.

4. Gereken durumlarda ülkenin sanayi ve ticaret faaliyetlerine destekte bulunmak.

İstanbul'da Başkonsolosluğu bulunan Belçika ülkesinin, çeşitli şehirlerde de Fahri Konsoloslukları yer almaktadır.

Belçika Vize Ücreti

Belçika Konsolosluğu Hakkında 

 

 

Belçika Konsolosluğu Türkiye’den Belçika’ya gitmek isteyen kişilerin vize işlemlerini yaptırabilecekleri aynı zamanda Türkiye’de yaşayan Belçika vatandaşlarının haklarını koruyan resmi kurumlardan biridir. Türkiye’de ikamet eden Belçika vatandaşlarının pasaport, evlilik, kimlik gibi resmi işlemlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olan kurumdur.

Konsolosluk hem Türk vatandaşları hem de buraya ikamet etmek isteyen üç ülke vatandaşlarının Belçika’ya seyahatleri konusunda ihtiyaç duydukları tüm vize işlemlerini yaptırabilecekleri vize başvuru merkezleridir. Kişiler tüm vize işlemlerini bu kurumlardan yaptırmak zorundadır.

Belçika Konsolosluğu Çalışma Prensibi

Belçika Konsolosluğu diğer tüm konsolosluk ve büyükelçilik kurumları gibi hafta sonları hizmet vermemektedir. Bununla birlikte hem dini hem de Milli bayramlarda tatil olup yalnızca mesai saatlerinde hizmet veren kurumlardan biridir. Belçika Konsolosluğu’nun hizmet verdiği alanlar farklı mesai saatlerinde gerçekleştirilmektedir.

Kurumun vize hizmeti verdiği saatler daha kısıtlı bir süreyi kapsamaktadır. Kurumun tatil dönemleri hem Belçika’nın hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin tatil dönemlerine göre ayarlanmaktadır. Belçika Konsolosluğu Belçika dışında ikamet eden tüm vatandaşlarının haklarını korumakla yükümlü bir kurumdur. Aynı zamanda Türkiye ve Belçika arasında bir köprü vazifesi kurup sosyal, ekonomik, kültürel gelişmeleri takip etmekle de görevlendirilmiştir.

Belçika Konsolosluğu'nun Görevleri

Avrupa Birliği Shengen Bölgesi'nde yer alan Belçika, Türkiye'de konsolosluk açan ülkelerden bir tanesidir. Belçika Konsolosluğu, Türkiye'de ikamet etmekte olan Belçika vatandaşlarının pasaport, nüfus kayıt, kimlik kartı yenileme, evlilik ve doğum gibi işlemlerini yürüten bir kurumdur. Aynı şekilde Belçika dışında yaşayan ülke vatandaşlarının da haklarını koruyarak onlara rehberlik etmektedir. Genel olarak seyahat ve göç hizmetleri ile ilgilenen Belçika Konsolosluğu , iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri de düzenlemek ile sorumludur.

Vize İçin Gerekli Evraklar

Vize Mülakatında Sorulan Sorular

Vize evrakınızın incelenmesinin ardından, vize olumlu veya olumsuz karar verilmesi için final aşamasında kullanılan vize mülakatı gerçekleştiren görevliye sunulan belgeyle, seyahat amacı bir kez daha sizinle görüşülecek netleştirmelere çalışıyor.
1. Türkçe mi İngilizce mi konuşmak istersiniz?
Türkiye‘de çok sayıda ülke konsolosluk ve büyükelçiliğinde Türkçe bilen çalışan vardır. Schengen vizesi mülakatında ise genellikle Türkçe konuşulmaktadır.
2. Niçin seyahat etmek istiyorsun?
Vize mülakatında sıklıkla sorulan sorudan birisi de ülkemize ne amaçla seyahat etmek istediğiniz sorusudur. Bu soru yanıtı vize başvuru evrakında sunulan gerekçe ile örtüşmelidir.
3. Ne iş yapıyorsun, öğrenci misin?
Vize başvuru evrakında çalışan veya öğrenci olup olmadığına ait detaylar isteniyor. Mülakatta önceden beyan ettiğiniz bu bilgiler ile ilgili tekrar eden sorular sorulabilir.
4. Anne ve babanız ne iş yapıyor, aile nerede yaşıyor, ailenizle mi yaşıyorsunuz?
Anne babanız ne iş yaptığı, kardeşinizin mesleki, aileniz ile birlikte yaşayıp yaşamadığı ve ikamet ettiğiniz yerle ilgili soru vize mülakatında sorulan soru arasında.
5. Ne zaman seyahat edeceksin?
Önceden bildirmiş olduğunuz seyahat tarihini üzerinde düşünmeden, açık bir biçimde ifade ederek güven kazanabilir. ABD vize başvurusunda ise ülkeye yapmayı planladığınız seyahat ile ilgili zaman dilimini mülakatta beyan ediyorsunuz.
6. Gideceğiniz ülkede tanıdığınız var mı?
Vize başvuru yaptığınız ülkede tanıdık, akraba veya arkadaşınız olması o ülkede geriye dönmeyeceğiniz anlamına değerlendirilebilir. Bu yüzden vize başvurusunu yaptığınız ülkede tanıdığınız olmaması olumlu durumdur.
7. Size verilen vize süresi sonrası geri döneceğinizi nereden bileceğiz?
Vize mülakatın temel amacı sizin seyahat sonu Türkiye’ye döneceğinizden emin olmaktır. Bu sorusunun yanıtı da evlilik, iş veya eğitim gibi gerekçeyle Türkiye’ye dönüp, hayatına devam edeceğiniz konusunda izlenimi yaratmak olmalıdır.
8. Seyahat sigortanız var mı?
Özellikle Schengen bölgesi yapılan vize başvurusunda seyahat sigortası hakkında soru sorulmaktadır. Başvuru evrakı arasında da yer alan zorunlu seyahat sigortası, vize başvurusu talep ettiğiniz seyahat süresince boyunca geçerli olmalıdır.

Belçika Konsolosluğu'nun Görevleri Ve Yetkileri

Belçika Konsolosluğu Belçika Krallığı tarafından yetkilendirilen ve Türkiye’de ülkesinin haklarını koruyan resmi kurumlar arasındadır. Konsolosluğun görevleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Belçika vatandaşlarının evlenme işlemleri
  • Belçika vatandaşlarının boşanma süreçleri
  • Pasaport işlemleri
  • Kimlik belgesi çıkarma işlemleri
  • Doğum ve ölüm belgelerinin hazırlanması

Gibi konularda konsolosluk kendi vatandaşlarına hizmet vermektedir. Bunların yanında Belçika Konsolosluğu hem Türk vatandaşlarına hem de Türkiye’de yaşayan üçüncü dünya vatandaşlarına vize işlemleri konusunda da hizmet vermektedir. Kişiler ticari turistik aile birleşim vizesi oturma vizesi ve çalışma vizesi gibi farklı kategorilerdeki vize işlemlerini konsolosluklardan yaptıra bilmektedirler.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp