İsveç Vatandaşlık İşlemleri
İsveç Vatandaşlık İşlemleri Hakkında
İsveç’da vatandaşlık alması için yabancı yasasına göre birçok düzenlemeler bulunmakta. Kişinin oturma izin süresi, oturma izin statüsü, geliş nedenler gibi nedenle yasanın hangi kolunda yararlanabileceği belirlenir.
İsveç Vatandaşlığına geçme öncelikle kişinin kendi kararına bağlı. İsveç vatandaşlığı geçildiğinde seçme-seçilmek hakkı, memur olmak hakkı ve İsveç vatandaşı hangi haktan yararlanıyorsa hepsi yararlanabilme şansı sahip olur.
İsveç’te yaşayan hukuk ile toplumsal kurala uyum göstermiş, anayasal hakkı çiğnememiş ülke benimsemiş, kendine burada dünya kurmuş her kişiler için İsveç devlet bu kişinin hakkı yasayla sabitlemiştir.
İsveç Vatandaşları olmak isteyen Türk vatandaşının ikamet izni ve mesleki statü bakılmakta.
Bunun yanında istenilen şartın yerine getirilmesi gereklidir. İsveç Vatandaşlığı için bulunduğu bölgede ki Sicil Memurluğu başvuru yapabilir. Türkiye’den başvuru yapılması isteniyorsa Türkiye’de bulunan İsveç Konsolosluğu başvuru yapılmakta.
İsveç’te vatandaşlık alabilmek için öncelikle kesintisiz şekilde 5 yıl süre ile ikamet etmiş olmak gerekmekte.
Avrupa Birliği ülkesinden birinden Mavi Kart almışsa ya da Avrupa Birliği ülkesinden birinde kalıcı oturma izniniz varsa İsveç’te uzun süre oturma izni alabilirsiniz.
İsveç Vatandaşlığı Alma
Farklı ülke vatandaşı olmak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği ülkelerden birisi de İsveç’tir . İsveç vatandaşı olmayı isteyen kişi bazı şartları sağlaması ve birtakım evrakları tamamlaması gerekiyor. Bütün bunlar gerçekleştirdiği zaman vatandaşlığına kabul edilmesi kaçınılmazdır. Başvuru için gereken şartlardan ilki tüm ülkede olduğu gibi belirli bir sürede ikamet şartı vardır. İsveç, en az 5 yıl süre ile ülkede ikamet eden kişiler için vatandaşlık başvurusuna imkân tanıyor. Eğer henüz bu süre tamamlanmadıysa başvuruların olumsuz cevaplanacağı rahatlıkla söylenebilinir. Diğer bir şartı ise yaş sınırdır. 18 yaşını geçen herkes başvuruyu yapabilir. Buna ek olarak vatandaş başvuru yapma için bazı evrakların tamamlanması gerekiyor. İsveç’te çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır. İsveç’te master öğrenimini tamamlayan kişiler İsveç daimi oturum izni için başvuruyu yapabilir. Tüm bu belgeler hazırlandıktan sonra konsolosluğa başvuru yapılarak vatandaş olabilir.
İsveç Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
İsveç’de çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır. İsveç’de master öğrenimini tamamlayan kişiler İsveç daimi oturum izni için başvuruyu yapabilir. İsveç en imtiyazlı vatandaşlık talebi değerlendirmesi 2 yıl ile 2 yıldan daha uzun bir süreli İsveç’de öğrenim görmekte olan kişiler için yapmaktadır. İsveç vatandaşı olmayı isteyen kişi bazı şartları sağlaması ve birtakım evrakları tamamlaması gerekiyor. Bütün bunlar gerçekleştirdiği zaman vatandaşlığına kabul edilmesi kaçınılmazdır. Uyum süreci kapsamında İsveç vatandaşlığına geçmek isteyen için beş sene İsveç’de yaşamış ve çalışmış olmak şartını aramakta, fakat en zor vatandaşlık hakkı uyum süreci kapsamında İsveç vatandaşlığına geçmeyi isteyene tanınmaktadır. Her durumda İsveç vatandaşlığına başvurabilmenin yolları ilk olarak oturma iznine sahip olmaktan geçmektedir. İsveç vatandaşlığına başvuracak kişilerin yasal olarak İsveç oturum izni ve oturma kartına sahip olması gerekmektedir.
İsveç Vatandaşlık Randevusu
İsveç’te sürekli oturum-ikamet izni size İsveç’te on yıl boyunca yaşama imkanı sunar. 10 yılda bir uzatmak ya da yenilemek işlemi yapılması zorunludur. Bununla birlikte İsveç vatandaşlarının sahip olduğu eğitim almak, çalışmak, tıbbi yardım almak gibi birçok yasal hakka sahip olmakla beraber İsveç’te ki seçimde oy kullanamazsınız, seçme ve seçilme hakkınız olmaz ya da bazı kamu hizmetlerinden yararlanamayabilirsiniz. İsveç’te sürekli oturum izni talebi yerine İsveç vatandaşlığına geçtiğiniz taktirde Avrupa Birliği vatandaşı olarak kabul edilirsiniz ve Avrupa Birliği üyesi devletinde serbest dolaşma hakkına sahip olursunuz. Kendi uyruğunuza tamamen çıkma yerine çifte vatandaş da olabilirsiniz. İsveç vatandaşı olmayı isteyen kişi bazı şartları sağlaması ve birtakım evrakları tamamlaması gerekiyor. Bütün bunlar gerçekleştirdiği zaman vatandaşlığına kabul edilmesi kaçınılmazdır.
İsveç Vatandaşlık Başvurusu
İsveç vatandaşlık başvurusu yapmanız için aşağıda ki evrakın fotokopisi ile birlikte, duruma uygun ‘vatandaşlık beyan isteği’ sunma gerekmekte:
- 2 adet başvuru formu
- İsveç vatandaşlık başvurusu bulunan kişi ve eşinin kimlik fotokopisi
- Tam adınızı yazdığı adres beyan
- Doğum belgesi
- Son 3 ayda alınmış evlilik belgeleri
- Evlilik süresi eşin İsveç vatandaşları olduğunu ispatlayan belge
- Başvuru sahiplerinin yetkinin belirlediği seviyelerde yeterli İsveççe bilgisine sahip olması ya da İsveççe diploması ya da İsveççe dil sertifikası
- Adli sicil kayıtı temiz olması
- Çalışma veya finansal durumu belgeyle ispat etmek gerekebilir
Başvuru emniyete, belediye yetkilisi ya da diğer hükümetlere ait idari departmanlar tarafından değerlendirilir ve emniyet tarafından görüşmeye çağrılabilirsiniz. İsveç vatandaşı olmayı isteyen kişi bazı şartları sağlaması ve birtakım evrakları tamamlaması gerekiyor. Bütün bunlar gerçekleştirdiği zaman vatandaşlığına kabul edilmesi kaçınılmazdır. Başvuru için gereken şartlardan ilki tüm ülkede olduğu gibi belirli bir sürede ikamet şartı vardır.
İsveç Vize İşlemleri ile ilgili bilgi almak için bizi arayınız.