×

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

İsveç Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni

İsveç Vatandaşı İçin Türkiye’de Oturum Ve Çalışma İzni

İsveç’te çalışmaya başlanacak, istihdam edilecek Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşı ülkeye giriş yapmada çalışma izini almak zorundadır.
Normal olarak en hızlı başvuruları ve başvuru sonuç alma usulü dijital ortamda Migrationserket’ in web siteleri üzerinden online başvuru yapmak. Başvuru ayrıca başvurucu bulunduğu yerde bulun İsveç Büyükelçiliği ve Konsolosluğu üzerinden de yapılabilir.
Büyükelçilik veya konsolosluk çalışma izin başvurusunu alınca bu başvurusu nihai karar verilme üzere İsveç Göçmen Bürosu Migratisveket’ e göndermekte.
İster online ister İsveç konsolosluğu veya İsveç Büyükelçilik üzerinden yapılmış olsun İsveç çalışma izni başvuru sonucu hızlı alabilme için en önemli koşul başvuru tam ve doğru bir biçimde doldurulmuş olması ve tamamlayıcı belge ile desteklenmesi.
Avrupa Birliği ve AEB üyesi ülke vatandaşı Avrupa Birliği sınırları içindeki serbest dolaşım kuralı doğrultusunda oturum hakka sahip iseler bu kapsamı ayrıca bir İsveç oturum izni almasına gerek bulunmamakta.
Bir iş yeri tarafında istihdam edilmek, eğitim ve yeterli bazı kritere sahip olma normal olarak Avrupa Birliği ve AEB ülkesi vatandaşına ve bunların aile üyesine İsveç’te 3 aydan fazla oturum hakkı vermekte. Aile üyesinden AB/AEB üye ülkeleri vatandaşı olmayan oturma kartı için İsveç Göçmen Ofisine (Migrationsverket) başvurma zorundadır.

İsveç Vatandaşları İçin Türkiye'de Oturum İzni

Geçerliliği olan ikamet iznine sahip İsveç vatandaşları vize izninden muaf şekilde ülkeye giriş veya  ülkeden çıkış yapabilir. Oturma izni süreleri sona ermeye yaklaşan İsveç vatandaşları, ikamet iznini uzatmak amacı ile yine ikamet etmekte olduğu şehrin valiliğine başvuru yapabilmektedir. İkamet (oturma) izni başvurusu İsveç vatandaşları tarafından bizzat yapılabileceği gibi yabancı kişilerin yasal temsilcisi veya  avukatı aracılığı ile de yapılabilmektedir. Ancak yine de İsveç vatandaşının başvuru esnasında hazır bulması koşul çerçevesine talep edilmektedir. 6458 sayılı kanun göre yabancı çalışma izini, ikamet izni yerine geçmiştir. Bu yasaya göre İsveç vatandaşının yabancı çalışma izni almaları durumunda oturma izni almalarına gerek kalmamaktadır. Yabancı çalışma izni süresi boyunca İsveç vatandaşları ülkede kalma hakkına sahiptir. Vizenin veya vize muafiyetlerinin imkan verdiği kalış süreleri, her 6 ayda günde doksan günü geçemez. 

İsveç Vatandaşları Türkiye'de Nasıl Oturum İzni Alır?

Geçerli oturma izni sahipleri İsveç vatandaşları Türkiye sınır kapısından vize almadan giriş yapabilirler. İsveç vatandaşının Türkiye’de sahip oldukları çalışma izni veya  çalışma izni muafiyet belgesi, oturma izni yeri sayılmaktadır. Türkiye’de, vize ya da vize muafiyetlerinin tanıdığı süre veya 90 günden fazla kalacak kişiler, İsveç vatandaşlarının oturma izni almaları zorunludur. Oturma izni başvuru, İsveç'deki Türk temsilciliklerinde yapılır. Ancak, oturma izni başvurusu yapmadan Türkiye’ye vize süresiyle veya vize muafiyeti ile gelen kişilerin oturum izni başvurusu, ikinci bir düzenlemeye kadar Valiliklerce de alınmaya devam edilecektir. Oturma izni için başvuru yapacak İsveç vatandaşlarında, talep ettiği oturum izni süresinden 60 gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaportun yerine geçen belgelere sahip olması şartları aranır. Türkiye içerisinden başvurunun, İsveç vatandaşının sahip olduğu vize süreleri ya da vize muafiyetleri sona ermesinden önce yapılması esasdır.

Türkiye'de Oturum İzni KGünde Çıkar?

 

90 günlük süre, bilgiler ve belgenin tam olarak yetkili makamlara teslim edildiği tarihlerden başlar. Sürenin uzaması durumunda yabancıya bilgiler verilir. İsveç vatandaşının Türkiye'de yabancı çalışma izni başvurusu olumlu sonuçlanması durumunda başvuru yaptığı dış temsilcilikler ya da konsolosluklara giderek çalışma ile oturum izini, vize harç bedellerini ödemesi zorunludur. Harçlar ödenmediği durumda ülkeye girişi yapılan İsveç vatandaşının çalışma izni herhangi bir geçerliliğe sahip olamaz. Konsolosluk İsveç vatandaşının pasaporta vize etiketlerini yapıştırarak onay verilmesi sonrası bu kişiler Türkiye'ye giriş yapılabilir. Harç bedellerini ödediyse çalışma izni geçerliliği kazanır. Türkiye'yi ziyaret etmeyi isteyen tüm vize başvurusu sahiplerinden, Türkiye'de kalacağı süreleri kapsayan geçerli sağlık sigortaları yaptırması şartı aranmaktadır. Türkiye’de son yüz seksen gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü geçmemesi kaideleri Türkiye’ye seyahate edecek tüm yabancı ülke vatandaşı için geçerlidir. 

İsveç Vatandaşları İçin Türkiye'de Oturum Şartları

İsveç vatandaşı Türkiye'de 180 gün içinde toplam 90 günü geçmeme kaydıyla 60 gün kalabilir. Yani vizesiz Türkiye'ye giren bir İsveç vatandaşları altmış gün çıkış yapmada ve ikamet izini almadan kalabilir. Bu süre dolmada tekrar çıkış girişi yapması ya da ikamet izni almalıdır. Türkiye'yi ziyaret etmeyi isteyen tüm vize başvurusu sahiplerinden, Türkiye'de kalacağı süreleri kapsayan geçerli sağlık sigortaları yaptırması şartı aranmaktadır. Vizenin veya vize muafiyetlerinin imkan verdiği kalış süreleri, her 6 ayda günde doksan günü geçemez. Türkiye’de son yüz seksen gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü geçmemesi kaideleri Türkiye’ye seyahate edecek tüm yabancı ülke vatandaşı için geçerlidir. Söz konusu kural İsveç vatandaşı için de geçerlidir. Oturma izni başvurusu, en geç doksan gün içerisinde sonuçlandırılır. Herhangi bir amaca Türkiye'ye gelecek 18 yaş altında ki İsveç vatandaşları çocukların vize müracaatı sırasında anne-babasından her ikisinin de muvafakatı alınması gerekmektedir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp