×

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

İtalya Çalışma İzni ile Oturum

Avrupa Birliği’ne üye ülke ve İsviçre vatandaşları İtalya çalışma izni alma prosedürlerinden muaftır. Diğer üçüncü ülke vatandaşları ise bu vizeye tabidir ve çalışma izni almak zorundadır. İtalya çalışma izni vizesi, uzun süre vize veya D tipi vize olarak da bilinmektedir. 

İtalya'da çalışmak için bir yabancı uyruklunun, İtalya Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yerel yönetimi tarafından verilmiş ve Polis Ofisine kayıtlı geçerli bir çalışma iznine sahip olması gerekir. Yabancı bir işçi için çalışma izni yalnızca İtalya'daki bir işveren tarafından alınabilir. Potansiyel bir yabancı işçi, işverenden gerekli belgeleri aldıktan sonra, bir başvuru ve çalışma vizesi almak için gerekli belgeler ile kalıcı olarak kayıtlı olduğu ülkedeki İtalyan diplomatik misyonuna başvurabilir.  İtalya'ya gittiğinizde, yabancı bir işçi olarak yetkili makamlarla iletişime geçmeli ve oturma izni almalısınız. Oturma ve çalışma izinleri bir iş sözleşmesine dayalı olarak verilir. İzin, sözleşme süresi boyunca geçerlidir. Sözleşme, Avrupa Birliği dışındaki ülke vatandaşlarının istihdamından sorumlu olan Göçmen Bürosu'na ibraz edilmelidir.

İtalya’ya çalışma amacı ile gitmek ve 3 aydan fazla süre kalmak istemeniz durumunda, herkes İtalya çalışma vizesine başvuru yapmalıdır. Başvuru sahibi olan kişinin İtalya’da çalışabilmesi için gerekli belgeleri konsolosluğa sunarak çalışma izni alması zorunludur. İtalya’da uzun süre ikamet etmeyi planlayanlar İtalya oturum izni başvurusunda bulundukları takdirde ve oturum izini talebi olumlu sonuçlandığında, İtalya’da yasal olarak yaşam ve çalışma hakkı elde eder.

İtalya çalışma izni (Lavoro Subordinato) başvurusu, Türkiye’de bir işiniz olması durumunda daha kolay sonuçlanmaktadır. Eğer Türkiye sınırında bir işe tabi değilseniz, İtalya’da yükseköğrenim görmüş olmanız ve bu sayede de ülkede kalmış olmanız gerekmektedir. Bu durumda İtalya’da çalışmak için konsolosluğa çalışma izni başvurusunda bulunabilmeniz mümkündür.

İtalya Çalışma İzni (Nulla Osta) 2022

İtalya'ya Nulla Osta çalışma izni ve çalışma vizesi nasıl alınır? İtalya'da yabancılar için çalışma izinleri Nulla Osta yıllık kotalar (quote d'ingresso) dâhilinde verilmektedir.

Çalışmak için İtalya'ya taşınmayı düşünüyorsanız, adımların sırası her durumda aynı olacaktır. İlk adımda, ülkede çalışma izni almanız gerekir. Daha sonra ulusal vize başvurusunda bulunuyorsunuz. Vize onaylanırsa, ülkeye geldikten sonraki sekiz gün içinde geçici oturma izni almanız gerekecektir.

Sizin için bir çalışma izni gelecekte birlikte çalışacağınız işvereniniz tarafından verilmelidir. İşvereniniz çalışmayı planladığınız ildeki Göçmenlik Bürosu’na başvurmalıdır. İtalya'da, ülkede çalışmaya davet edilmesine izin verilen AB üyesi olmayan vatandaşların sayısına ilişkin yıllık kotalar vardır. Göçmenlik Bürosu, yalnızca başvurunuz kotayı karşılıyorsa izin verecektir. Kota, İtalya'da çalışmak üzere İtalya'ya girebilecek maksimum yabancı (AB vatandaşı olmayan) sayısıdır. Kota dikkate alınmadan sadece yüksek nitelikli işçiler -örneğin üniversitelerin öğretim kadrosu gibi- girebilir.

İtalya'da resmî istihdam için (AB vatandaşı olmayanlar için) üç ana aşama vardır:

  • Çalışma izni alma (Nulla Osta per lavoro subordinato)
  • Çalışma vizesi (D vizesi) alma
  • İtalya'da oturum izni alma

Yabancılar için 2022 kotalarının yayınlanmasından sonra, İtalya'daki işveren, belirli bir yabancı işçi adına bir Nulla Osta verilmesi için Sportello Unico per l'Immigrazione'ye (Sportello Unico per l'Immigrazione) başvuruda bulunur. Bir talep aldıktan sonra, Göçmenlik Dairesi, İtalya'da istihdam için herhangi bir engel olup olmadığının yanı sıra Questura'dan (polis) olduğu kadar, söz konusu ilin Çalışma Bakanlığı'ndan işveren hakkında bilgi talep eder.

İtalya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

İtalya’ya çalışma izni alarak yerleşmek isteyen herkes vize başvurusunda bulunmalıdır. Hem İtalya’ya yerleşmek hem de İtalya’da çalışmak istiyorsanız bu kez hem çalışma hem de oturma izni almanız gerekir. İtalya çalışma izni almak için aşağıdaki evrakları konsolosluğa teslim etmelisiniz:

  • İtalya çalışma izni (uzun süreli) vize başvuru formu
  • Vize talep dilekçesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport
  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının fotokopisi
  • Seyahat sağlık sigortası (30.000 Euro teminatlı olmalı)
  • İtalya’daki işverenle yapılan iş sözleşmeniz
  • Finansal durumunuzu gösteren belgeler 
  • Mal varlığı belgeleri
  • İtalya’daki işvereninize Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’nün verdiği “sorumluluk beyan” fotokopisi
  • İtalya’da çalışacak kişinin işini başarıyla ve hakkıyla yerine getirecek yetkinlikte olduğunu gösteren belgeler (diploma, kurs sertifikası veya ilgili iş alnına ait önceki iş deneyimini gösteren belgeler)
  • Personel ve İtalya’da ki işveren arasında yapılan İş sözleşmesinin fotokopisi
  • İtalya Çalışma Bakanlığı’ndan alınan çalışma izni belgesi

Not: İş sözleşmeniz zamanla sınırlıysa, bir yıla kadar geçici oturma izni alırsınız. Sınırsız bir sözleşme ile izin, iki yıla kadar bir süre için verilir. Bu tür oturma izni için tüm şartları yerine getirmeniz durumunda sürenin uzatılması mümkündür.

İtalya çalışma izni nasıl alınır

İtalya çalışma izni nasıl alınır?

İtalya’da Çalışma ve Oturum İzni 2022

Yabancı bir işçi konsolosluğa çalışma vizesi için başvuru yaptığında, konsolosluk işçiye işverenle bir sözleşme taslağı gönderir ve en geç 30 gün içinde İtalya'da çalışmak için vize verir ve İtalya İçişleri Bakanlığı'na, Bakanlığa bilgi verir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü ve Devlet Enstitüsü, işyerinde yaralanmalara karşı sigortalıdır.

İtalya'ya girdikten sonraki 8 gün içinde, yabancı işçi, kendisine çalışma izni veren Birleşik Göçmenlik Bürosu'na, işverenle bir sözleşme imzalamak ve özel bir form (Mod 209) almak için başvurmalıdır. Bu, oturma izni talebi yapıldığı anlamına gelir. Bu prosedüre uyulmaması, yabancı işçinin İtalya'da yasadışı olarak kabul edilmesine neden olur.

Bir çalışan başvurduğunda, Birleşik Göçmenlik Departmanı:

  • Konsolosluk tarafından verilen vizeyi kontrol eder ve çalışan tarafından belirtilen verileri doğrular
  • Çalışana bir vergi numarası atar
  • Çalışanın işverenle sözleşmesinin imzalanmasını sağlar
  • İkamet izni talep formunu çalışana teslim eder ve ilgili birime bildirir.

Ayrıca, olası işveren tarafından imzalanması gereken bir oturma sözleşmesine de ihtiyacınız olacak. Anlaşma, İtalya'da kaldığınız süre boyunca kalacak yerinizin yanı sıra, gerekirse ülkeyi terk etmek için gerekli mali gelire sahip olduğunuzu onaylar.

Çalışma izni aldıktan sonra vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Ülkeye girmeyi planladığınız süre ne olursa olsun, gelecekte geçici oturma izni alacağınız ulusal vizeye ihtiyacınız olacaktır.

Tüm çalışma vizeleri ulusal vize, D kategorisidir ve maliyeti Euro bazında tahsil edilir. Geçici oturma iznine gelince, fiyat geçerlilik süresine bağlı olacaktır: 3 aydan bir yıla kadar, bir yıldan iki yıla kadar, iki yıldan fazla bir süre için ve ayrıca yüksek nitelikli çalışanlar ve kurum içi nakil amacıyla gelen kişiler için ayrı ücretlendirme uygulanır.

İtalya Çalışma Vizesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Vize türüne göre süre değişmektedir. Mevsimlik işler için azami geçerlilik süresi 9 aydır. Uzun süreli istihdam için geçerlilik süresi, iş sözleşmesinin süresine bağlıdır, ancak açık uçlu bir sözleşme durumunda vize, uzatma olasılığı ile birlikte 2 yılı geçmez. Şirket içi yer değiştirme için geçerlilik süresi, uzatma olasılığı da dâhil olmak üzere bir yıldır.

İtalya’da Schengen Vizesi İle Çalışmak

Bu imkânsızdır. Herhangi bir iş türü için, çalışma izninin yanı sıra ulusal vizeye de ihtiyacınız vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız ve İtalya'ya çalışmak için taşınmak istiyorsanız, önce size çalışma izni verecek bir işveren bulmalı, ardından vize başvurusunda bulunmalısınız.

İtalya Çalışma İzni Aldıktan Sonra İtalya’da Farklı Bir İşte Çalışabilir Miyim?

Çalışma amaçlı oturma izniniz varsa, izin bitimine kadar istediğiniz işte yer alabilirsiniz. İznin sonunda işinizi kaybederseniz, uzatılabilir, ancak izniniz 12 ayı geçemez.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp