×

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

Macaristan Vatandaşlık İşlemleri

Macaristan Vatandaşlık İşlemleri Hakkında

Macaristan vatandaşlığına geçiş yapmayı düşünen birey öncelikli olarak 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. 18 yaşını doldurmuş birey dilekçe vererek Macaristan vatandaşlığına geçme sürecini başlatmış olur. Macaristan vatandaşlığına geçmek isteyen birey ikamet ettiği yerin Vatandaşlık dairesine başvurarak dilekçe formunu şahsen almalıdır.

Macaristan vatandaşlığına başvuracak birey işlemleri başlatmadan hemen önce vatandaşlık dairesine giderek süreç hakkında bilgi alabilir. Aile bireylerinden de Macaristan vatandaşlığına geçmek isteyen olursa her birey kendi adına şahsen dilekçe vermelidir. 18 yaşını doldurmamış olan bireylerin dilekçesini velisi verir.

Macaristan Vize Başvuru Formu

Dilekçe verildikten sonra başvuru yapan kişinin Macarca bilgisi tespit edilir. Vatandaşlık dairesi geriye kalan işlemleri 10 ile 12 hafta arasında tamamlamaktadır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra başvuran bireye Macar vatandaşlığına alınacağına dair teminat belgesi verilmektedir. Vatandaşlık işlemleri Macaristan vizesi işlemleri kadar kısa sürede sonuçlanan bir işlem değildir.

Macar vatandaşlık dairesi, çıkış izin belgesi ve vatandaşlığa başvuran kişinin bu işlemler sürecinde başvuru koşullarında bir değişiklik olup olmadığını inceledikten sonra Macar vatandaşlığına geçiş işlemlerini sonuçlandırır. 6 ile 8 hafta içinde Macar vatandaşlık belgesi başvuran bireyin eline ulaşır. Birey Türk konsolosluğuna giderek çıkış işlemlerini bitirmelidir ve vatandaşlıktan çıkış belgesini Macaristan vatandaşlık dairesine teslim etmelidir. Tüm bu işlemler sonuçlandıktan sonra vatandaşlık hakkın kazanmış olur. Macaristan vizesi için işlemlerde profesyonel ekipten destek alıp tüm süreci onların takip etmesini isteyebilirsiniz fakat vatandaşlıkta bu işlemler bu şekilde değildir.

Macaristan Vatandaşlığı Alma

Günümüzde birçok kişi daha iyi çalışma ortamları ya da yaşam şartları nedeniyle başka ülkelere göç etmektedir. Bu ülkelerden bir tanesi de Macaristan’dır. Macaristan istenilen şartların yerine getirilmesi halinde göç eden kişilere vatandaşlıkta vermektedir. Peki Macaristan’da vatandaş olmak için neler yapmak gerekir? Macaristan vatandaşlığını alabilmek için hangi şartları yerine getirmek gerekmektedir? 

Macaristan Vatandaşlığı Nasıl Alınır? 

Macaristan’da yaşayan yabancı uyruklu kişilerin Macaristan vatandaşlığına geçmesini sağlayan birden fazla yasa bulunmaktadır. Bu yasalar Macaristan’da oturma izni statüsü ya da oturma süresi gibi kıstaslar bir yabancının Macaristan vatandaşlığına geçişinde hangi yasadan yararlanabileceğinin belirlenmesini sağlar. Genel olarak bir göçmenin Macaristan vatandaşlığını alabilmesi için ise şu şartlara sahip olması gerekmektedir.  1- Macaristan'da en az 8 yıl yasal olarak oturmuş olmak 

2- Macaristan'ın toplumsal ve hukuki düzeni hakkında temel bilgilere sahip olmak 

3- Yeterli derecede Macarca bilmek ve Avrupa konseyinin ortak referans dil standartlarına göre sözlü ve yazılı olarak bunu kanıtlayabilmek ya da yeterli derecede Macarca bildiğine dair okul kurs belgeleriniin olması 

4- Macar vatandaşlığına başvuruda bulunan kişinin sabıkasının olmaması. Buna 180 güne denk gelen para cezasını aşmayan mahkumiyetler ve infazı tecil edilmiş olması kaydıyla 6 ayı geçmeyen hapis cezaları engel teşkil etmemektedir. 

5- Anayasaya aykırı harekette bulunmamış olmak ve Anayasal Düzene bağlılık belgesinin imzalanması 

6- Başvuruda bulunan göçmenin geçimini sosyal yardım ya da işsizlik yardımı olmadan temin ediyor olması. (Bu koşul eğer vatandaş olmak için başvuru yapan kişi 23 yaşından küçükse aranmaz.) 

7- Vatandaşlık başvurusu yapan kişinin hakkında Yabancılar yasasının 46.maddesine göre sınır dışı edilme kararının bulunmaması 

8- Vatandaşlık başvurusu yapan kişinin başvuru tarihine kadar bağlı bulunduğu diğer vatandaşlıktan çıkması. ( Başvuruda bulunan kişi herhangi bir Avrupa birliği ülkesinin vatandaşı ise esi vatandaşlığından çıkma şartı aranmaz.) 

9- Macaristan vatandaşlığına başvuran kişinin reşit olmayan çocukları varsa, bu çocuklarda Macaristan’da düzenli olarak 8 yılı doldurma şartı olmadan Macaristan vatandaşı olma hakkına sahip olurlar. 

Macaristan Vatandaşlığı Başvurusu  

Macaristan vatandaşlık başvurusunu eğer Türkiye’de iseniz kamet ettiğiniz ile göre Macaristan Ankara büyükelçiliğine ya da Macaristan İstanbul başkonsolosluğuna yapmalısınız. Eğer Macaristan’da vatandaşlık başvurusu yapacaksanız Macaristan’da bulunan göçmenlik ofisine başvurmalısınız. Ayrıca Macaristan başvuru randevusu için büyükelçiliklerin sitesinden randevu başvurusu yapabilirsiniz. Bu durumda büyükelçilik e- mail adresinize randevu zamanı yanınızda getirmeniz gereken evrak ve belgeleri gönderecektir. Bundan sonra Büyükelçiliğin size verdiği tarih ve saatte randevunuza gitmeli ve aynı zamanda randevuya giderken aşağıda istenilen evrak ve belgeleri de eksiksiz olarak götürmeniz gerekmektedir. Başvuru yaparken teslim etmeniz gereken evraklar ve belgeleri doğru şekilde doldurmalı ve eksiksiz yanınızda bulunmanız gerekmektedir.

1- Doğum belgesi 

2- Adli sicil kaydı 

3- Varsa evlilik cüzdanı fotokopisi 

4- Son üç aylık maaş fotokopisi 

5- Pasaport bilgilerinin fotokopisi 

6- Yeterli derecede Macarca bildiğinizi gösteren kurs bilgisi 

Macaristan Vatandaşlık Randevusu Nasıl alınır? 

Macaristan vatandaşlık randevusunu bulunduğunuz ile göre İstanbul başkonsolosluğundan ya da Ankara büyükelçilerinden bizzat başvurarak ya da internet sitelerinden almanız gerekmektedir. Konsolosluk randevu tarihini seçtikten sonra sistem size getirmeniz gereken belgelerin listesini e mail adresine gönderecektir. Bu istenilen formu eksiksiz doldurup istenilen evrakları da eksiksiz olarak randevu tarihinde yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Burada belgelerin doğru bir şekilde doldurulmuş olması ve eksiksiz olması önemlidir. Ayrıca konsolosluğun verdiği tarihte ve saatte randevu yerinde olmanız önemlidir. Macaristan vatandaşlığı için başvuru yapan kişi Konsoloslukta Türkiye iş bankasında tam olarak euro cinsinden ödenmesi gereken bir ödeme belgesi de alırlar. Bu ödemeler konsoloslukta yapılmamakta sadece Türkiye İş bankasında yapılabilmektedir. Türkiye iş bankasından yapılacak olan banka havalesi yalnızca başvuru sahibinin Euro bazında bir banka hesabı varsa yapılabilmektedir. Ayrıca başkonsolosluklarda da yapılacak olan ödemeyle ilgili daha fazla bilgi verilmektedir. Bu ödemeleri konsolosluğun talimatlarına uygun olarak yapmayı ihmal etmeyin. 

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp