×

Archives

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

Malta Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni

Malta Vatandaşları İçin Türkiye' de Oturum ve Çalışma İzni

Türkiye’de oturma izni almayı isteyen ve çalışma izni almak isteyen Malta vatandaşı bunun için Malta’da ki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarına ile iletişime geçmeli. Malta vatandaşının sahip olduğu çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti belgeleri oturma izni yerine sayılabilmektedir. Malta vatandaşı vize süresi sonrasın Türkiye’de kalacaksa oturum izni almalı.
Malta vatandaşı oturma izni için Malta’da bulunan Türk temsilciliğine başvuruda bulunabilmektedir. Türkiye’de bulunan Malta vatandaşı ise oturma izni için valilikçe başvurabilmekte. Malta vatandaşının pasaport oturum izni süresinden 2 ay daha fazla geçerli olmalı. Oturma izni başvuru en geç 3 ayda sonuçlanmakta.
Türkiye içinde bulunan Malta vatandaşı oturum izni uzatma işlemini e-ikamet üzerinde yapabilmekte. Bunun için alınan randevular gün ve saatine İl Göç İdaresi’nde bulunulmaları gerekmektedir.
Malta vatandaşı çalışma izni içerisinde Malta’da bulunan Türk temsilciliğine gitmek zorunda. Türkiye’de çalışacak Malta vatandaşı ayrıca Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığa başvurmalıdır. Çalışma izni alan Malta vatandaşı aynı zamanda oturma izni de almış olur. Çalışma başvurularını kabul edilen Malta vatandaşı Giriş vize harcı, Çalışma izni belge harcı ve oturum izni harcı ödemeli. Oturma izni almak için geçerli bir neden sunulmalı. Oturma izni başvurusu Malta’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti temsilciliğine başvurmalıdır. Oturma vizesinin değerlendirme yetkisi Türkiye Malta Büyükelçiliğe aittir. Başvuru 90 gün içinde değerlendirilmekte. Çalışma izni alan kişinin oturma izni için ayrı başvurularda bulunmasına gerek yoktur.

Malta Vize Ücreti ile ilgili bilgi almak için bizi arayınız.

Malta Vatandaşları İçin Türkiye’ de Oturum İzni

 Türkiye yabancı ülke vatandaşlarına farklı türlerde oturum izinleri vermektedir. Bunlar; kısa zamanlı oturum izni, aile oturum izni, öğrenci oturum izni, uzun süreli oturum izni, insani oturum izni ve insan ticareti mağduru oturum izni olarak isimlendirilmektedir.

Malta vatandaşlarının Türkiye’ de 90 günden fazla konaklama durumlarında oturum izni almaları zorunludur. Vize muafiyeti olan ve tanınan süreden daha fazla kalacak olan Malta vatandaşlarına da oturum izni alma zorunluluğu vardır.

Malta vatandaşlarının Türkiye’ de oturum izni almaları için ilk olarak bir iş bulmaları gerekir. Bulunan iş konusunda gerekli evraklarla Malta’ da bulunan Türkiye konsolosluğuna giderek başvuruda bulunurlar. Maltalıların Türkiye’ de iş bulup konsolosluklarda başvurmalarıyla çalışma izni alınması için süreci başlatmış olurlar. Çalışma izinleri veya çalışma izni muafiyet belgeleri oturum izni yerine de sayılır. Geçerli oturum izni alan MALTA vatandaşları Türkiye’ ye gelişlerinde sınır kapılarından vize almadan giriş yapılabilir.

Malta Vatandaşları Türkiye’ de Nasıl Oturum İzni Alır?

Malta vatandaşları Türkiye’ de çalışma izni almaları durumunda oturum iznine de sahip olmuş olurlar. Aksi taktirde 90 günün üzerinde vize muafiyeti olsun veya olmasın yapılan konaklamalarda oturum izni talep edilmektedir.

Türkiye’de oturum izni alınması için bir Malta vatandaşının iş bulması ve işe kabul edilmesi ile süreç başlar. İşe kabul edildiğini belirten evraklarla Malta’ da bulunan Türkiye konsolosluğuna başvurur. Bu başvuruya eş zamanlı olarak, çalışmaya başlayacağı Türk firmasının sorumlusu Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunması gerekir. Yapılan çalışma izni başvurusu başvuruları olumlu ya da olumsuz sonuçlanabilmektedir. Başvurunun olumsuz sonuçlanmasında hazırlanan dosya içerisindeki evrakların hatalı veya eksik olarak konulmasının etkisi büyük olmaktadır.  Olumlu olarak sonuçlanan çalışma izni başvuruları sonucunda oturum izni de alınmış olur.  Türkiye’ de bulunurken oturum izni almak isteyen bir Malta vatandaşın işvereninin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ na başvuruda bulunabilir.

Türkiye’ de Malta Vatandaşları için Oturum İzni Kaç Günde Çıkar?

Türkiye’ de oturum izni almak isteyen bir Malta vatandaşı başvuru işlemlerini Malta’ dan veya Türkiye’ de ise işverenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ na başvurarak başlatabilir. Burada önemli olan çalışmaya bağlı bir oturum izni alınırken eş zamanlı olarak iş veren firmanın da Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunması gerekmektedir. Oturum izni başvurularının sonuçlanma süreleri en fazla 3 ay olmaktadır. Sürecin 3 ay kadar bir süreyi bulması veya red ile sonuçlanması başvuru esnasında konsolosluğa verilen dosyaya bağlıdır. Malta’ da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğuna başvuru yaparken pasaportların kullanım sürelerinde de dikkat etmek gerekir. Başvuru yapan Malta vatandaşının vize, vize muafiyeti veya ikamet edeceği izin süresinin biteceği tarihten sonra en az 60 gün daha geçerli pasaport talep edilmektedir. Ayrıca oturum iznine başvurulan pasaportların 10 seneden daha eski olmaması gerekir. Pasaportun yaprakları yırtılmış, çürümüş, kısacası pasaportta deformasyonlar varsa bu pasaportlar işleme konulmaz ve gerekli izinler çıkartılamaz.

Malta Vatandaşları İçin Türkiye’ de Oturum İzni Şartları?

Türkiye’ de oturum izni almak isteyen bir Malta vatandaşının öncelikle yerine getirmesi gereken şart bir iş bulmasıdır. İş bulunup işveren ile gerekli anlaşmalar tapıldıktan sonra aşağıda belirtilmiş olan evraklar ile Malta’ da bulunan Türkiye konsolosluğuna veya Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulabilir.

  • Oturma izni için eksiksiz ve hatasız olarak doldurulmuş başvuru formu
  • Pasaport veya pasaport yerine kullanılacak evrağın aslı ve fotokopisi
  • Dört adet belirtilen ölçülerde vesikalık fotoğraf
  • Türkiye’ de kalmayı planladığı zaman boyunca yeterli ve düzenli olarak maddi bir kazanç elde edeceğine dair beyan
  • Konaklama adresi olarak belirtilen konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge (Türkiye'de evi bulunan yabancı uyruklular için gerekmektedir.)
  • Türkiye’ de bulunduğu süre boyunca geçerli sağlık sigortası

Yukarıda belirtilen şartların tam olarak karşılanmaması durumunda Türkiye’ de oturum izni başvuruları olumsuz olarak yanıtlanabilmektedir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp