Mısır Çalışma İzni
Mısır çalışma vizesi için Mısır dış temsilciliklerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerekli evrakların hazırlanabilmesi için kişiler Mısır dış temsilcilikleri tarafından yetki verilmiş başvuru merkezleri aracılığıyla veya yetkili seyahat acenteleri ile görüşebilirler.
Mısır Çalışma İzni Hakkında
Türkiye’den Mısır ülkesine çalışma amacı ile gidecek olan vatandaşların her birinin Mısır çalışma izni alması zorunlu bir kural haline getirilmiştir. Bu kurala uymayan kişiler Mısır sınırından içeriye giremez. Mısır her zaman Türkiye Cumhuriyeti bireylerini vize prosedürüne tabii tutar. Mısır vizesi bireye sınırlı bir zaman için Mısır’da konaklama imkanı tanır. Eğer çalışma izni almak istiyorsanız bir, üç ya da beş senelik ikamet vizesine başvuruda bulunabilirsiniz. Mısır’a çalışma izinleri çoğunlukla 1 sene formunda verilmektedir. Bir senenin sonunda ise izniniz Mısır’da kalabilmeniz gerektiren durumları destekliyorsa izninizi uzatabilirsiniz. Mısır ülkesine giriş yapınca bir sene geçerliliği bulunmakta olan bir pasaport ile yabancılar için işleri yürüten bir acente ofisinde gerçekleştirilecek bir senelik ikamet vizesi başvurusu yapmanız da gerekmektedir. Yabancılar ofisi başvuru yapacak olan kişiye gerekli evrakları bildirecektir. Birçok ülkede çalışma vizesi ile alakalı çeşitli kategoriler yer almaktadır. Ama Mısır ülkesinde çalışmak isteyenler için 1 tane vize kategorisi vardır diyebiliriz. Seminer, konferans ve iş toplantıları gibi kısa zamanlı işler için doksan günü geçmeyen vizeler yeterli olacaktır.
Mısır Çalışma İzni Alma
Mısır’da iş bulmuş ve Mısır’da çalışmak isteyen Türk vatandaşları Mısır çalışma izni almalıdır. Mısır çalışma izni için ilk şart Mısır’da bir iş bulmuş olmanızdır. Ardından ise Mısır’da bulunan şirket tarafından verilmiş bir davetiye mektubunuz olmalıdır. Bu mektup Mısır valilikleri tarafından onaylanmış olmalıdır. Başvuruda bulunacak olan kişiler ayrıca işveren ile yapılmış olan iş sözleşmesini gerekli olan belgeler arasına eklenmelidir.
Mısır çalışma izni başvurularını inceleme ve değerlendirme yetkisi, Mısır Ankara Büyükelçiliği ve Mısır İstanbul Başkonsolosluğu’na aittir. Başvurular ise yine bu temsilciliklere yapılmalıdır. Mısır’da bulunan Türk vatandaşları başvurularını Mısır valiliklerine yapabilirler.
Mısır çalışma izni ilk başta kısa süreli olarak verilmektedir. Mısır’a giriş yapıldıktan sonra başvuru sahibi, Mısır Yabancılar Ofisi’ne giderek uzun süreli çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır. Bunun için Mısır Yabancılar Ofisi ile iletişime geçilip gerekli olan belgeler ve prosedürler öğrenilmelidir. Ardından gerekli belgeler ile Mısır Yabancılar Ofisi’ne şahsen başvuruda bulunulur. Başvurular ortalama 10 ile 20 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Başvurular için istenen belgeler eksiksiz ve güncel olmalıdır.
Mısır Çalışma İzni Alma Şartları Nedir?
- Mısır Vize Başvuru Formu: Mısır vizesi için gereken başvuru formunun doğru şekilde doldurulmaması ve ıslak imzalı olarak teslim edilmesi gerekir.
- Pasaport: Başvuru sahibinin minimum 10 yıl geçerliliğe sahip, dönüş tarihinden itibaren 6 ay geçerliliğe sahip ve karşılıklı 2 sayfası boş pasaporta sahip olması gerekir.
- Pasaport Fotokopisi: Kişisel bilgilerin olduğu sayfaların A4 boyutunda kopyası ve var ise başvuru sahibinin son 3 yılda yapılmış vize işlemlerinin fotokopileri ibraz edilmelidir.
- Kimlik Fotokopisi
- Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde beyaz fonda çekilmiş 2 adet fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Seyahat Bilgileri: Başvuru sahibinin uçak bileti rezervasyonlarını ve konaklama bilgilerini gösteren belgeler ibraz edilmesi gerekir.
- Seyahat Sağlık Sigortası: En az 1 yıl geçerliliğe sahip uluslararası geçerliliğe sahip seyahat sağlık sigortası teslim edilmelidir.
- AIDS / HIV Testi
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Başvuru sahibinin Mısır devletine tehdit oluşturmadığına dair resmî belge.
- Şirket Evrakları: Güncel tarihli aşağıdaki evraklar ibraz edilmelidir.
İş Sözleşmesinin Orijinali
Ticaret Sicil Kaydı
Vergi Levhası
Ticaret Sicil Gazetesi
- Çalışanın İş Yerinden Temin Etmesi Gereken Evraklar: Başvuru sahibinin aşağıdaki şekilde hazırlaması gerekmektedir.
Başvuru sahibinin pozisyonu
Başvuru sahibinin işe başlangıç tarihini
Başvuru sahibinin iletişim bilgileri
Son 6 aylık maaş bordroları
-
- Mutakabat Mektubu: Firma Mısır vatandaşı yerine neden başvuru sahibini tercih ettiğini açıklamalıdır.
- Mısır Firmasıyla Yapılan İş Sözleşmesi: Firma tarafından kaşeli ve imzalı olarak 2 nüsha şeklinde ibraz edilmelidir.
- Cv ve Üniversite Diploması: Başvuru sahibinin diplomasının İngilizce çevirisini notere onaylatması ve İngilizce hazırlanmış CV’lerini ibraz etmeleri gerekmektedir.