×

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

Avustralya Oturum İzni

Avustralya’da yaşamak isteyen Türkiye vatandaşları Avustralya oturum iznine sahip olmalıdırlar. Kişiler Avustralya oturum izni işlemlerini Home Affairs Departmanı’nın internet sitesi olan www.homeaffairs.gov.au adresi üzerinden yürütebilirler. Avustralya oturum izni 4 kategoriden oluşmaktadır:  

  1. Avustralya Çalışma ve Tatil vizesi (Work and Holiday Visa) 
  2. Dil Okulu ve Sertifika Programları  
  3. Yüksek Lisans/ Doktora Programları  
  4. Göçmenlik Başvurusu 

Kişiler Avustralya Çalışma ve Tatil vizesi ile oturum iznine başvurmak isterlerse işverenlerinden sponsorluk vizesi alabilirler. Sponsorluk vizesi bu kişilere 3 yıl ikamet hakkı sağlar. Bu noktada en önemli unsur aynı iş yerinde 3 yıl çalışmaktır. Kişiler bu 3 yıllık süreçten sonra Avustralya daimî oturum iznine başvuru hakkına sahip olurlar. Bu süreçten 1 yıl sonra kişiler Avustralya vatandaşlığını başvurma hakkına sahip olurlar. 

Kişiler dil eğitimi ve sertifika programlarına Türkiye’den katılarak Avustralya seyahatinde bulunabilirler. Bu programla kişiler aynı zamanda Avustralya’da part time çalışma hakkına da sahip olurlar. 

Kişiler Avustralya’da master, doktora gibi eğitimler amacıyla Avustralya seyahatinde bulunabilir ve oturum hakkına sahip olabilirler. Bu tip vizeye sahip kişiler hafta da 20 saat çalışma hakkına sahip olurlar. 

Kişiler Göçmen Başvurusu yaparak Avustralya oturum iznine sahip olabilirler. Bu bağlamda Avustralya Devleti her sene Kalifiye Meslekler Listesi yayınlar ve kişiler bu mesleklerden birine sahiplerse, IELTS sınavından yeterli puanı almışlarsa bu vize türüne başvurabilirler. Bu başvurunun akabinde bir Avustralya firmasıyla kişiler iş sözleşmesi imzaladıklarında çalışma iznine sahip olabilirler. Böylece kişiler Avustralya süresiz oturum iznine başvurma hakkına da sahip olurlar. 

Kişiler kişisel durumlarını göz önüne alarak ve kategori için başvuracaklarını tespit ederek oturum izni başvurularını yapmalıdırlar. Çünkü her kategori için farklı şartlar ve evraklar prosedürü izlenmektedir.

Avustralya birçok bakımdan önemli ülkeler arasında yer alıyor. Hem bir tatil cenneti olması hem de yaşam şartlarının çok iyi olması Avustralya oturum izni alma konusunda çok rağbet görmesini sağlıyor. Avustralya vize işlemleri sırasında kişiler oturma izni ile ilgili belgelerini tamamladıklarında ve şartları da uygun olduğunda uzun bir süre bu ülkede kalabilme şansı elde edebilirler.

Avustralya vizesi alacağınız zaman öncelikle uygun özelliklerde bir pasaportunuz olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Pasaportunuzda bulunan tüm bilgilerin güncel olması gereklidir. Bunun yanında vize işlemleri sırasında eski pasaportları da dosyanızda bulundurmanız gerekiyor. Pasaport ile ilgili işlemleri hallettikten sonra rahatlıkla diğer evrakları hazırlayarak bu ülkede ki oturum vizesi işlemlerinize başlayabilirsiniz.

Avustralya Oturum İzni 2022

Avustralya Oturum İzni 2021 için kişilerin sürekli olarak Avustralya’da ikamet etmeleri gerekir. Aynı zaman da kişilerin başvuru işlemini yerine getirebilmeleri için de sürekli ikamet etmeleri, süre şartını yerine getirmiş olmaları, dil yeterliliğine ulaşmış olmaları, Avustralya yaşam şartlarına uyum sağlamış olmaları gerekir. Bu şartların yerine getirilmiş olması durumunda kişilerin vatandaşlığa başvurmaları mümkün olur. Kişilerin vatandaşlığa başvuruda bulunabilmeleri için de 4 sene boyunca Avustralya’da ikamet ediyor olmaları gerekir. Süre hesaplama işlemi ise süresiz olarak oturum izninin alınmış olduğu tarihten itibaren geçerli olan bir durumdur. Bunun yanı sıra kişilerin dil yeterliliğine de ulaşmış olmaları gerekir. 60 yaşın üzerinde bulunan kişilerin dil yeterlilik sınavına katılmalarına gerek yoktur. 16 yaşın altında bulunan çocuklar ise vatandaşlık başvurusuna eklenebilirler. 16 yaşın altında olan çocuklar da 4 yıl ikamet zorunluluğu aranmaz Bu durumların tamamlanması halinde başvuru işlemleri yerine getirilmelidir. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde de kişiler oturum iznini almış olurlar. Ancak sonuç belli bir zaman sonunda belirtilir. 

Avustralya Oturum Vizesi Alma

Avustralya’da yaşamak istiyorsanız bu ülkede uygun nedenlerden biri ile oturum vizesi almanız gerekiyor. Ülkenin göçmenlik yasalarına göre oturum vizeleri geçici ve kalıcı olarak verilmektedir. Bu vizeler yanında doğrudan sürekli olarak oturum hakkı veren vizeler de bulunmaktadır. Kalifiye göçmenlik vizeleri, eş vizeleri, carer vizeleri gibi vizeler sürekli oturum hakkı veren vizeler arasında yer almaktadır.

Bu ülkede sürekli oturum izinleri Avustralya vatandaşı olmayan ancak kalıcı olarak vizesi olan kişilere verilen haklardır. Sürekli olarak oturma iznine sahipseniz Avustralya’da sınırsız bir şekilde yaşama şansınız bunuyor. Ancak Avustralya vize alma işlemlerinin zamanında eksiksiz yapılması ve evrakların da yine eksiksiz olarak teslim edilmesi gereklidir.

Avustralya vize almak için başvuru formunda oturum izni almak istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Aynı zamanda dilekçenizi de son derece detaylı bir şekilde hazırlamanız gereklidir. Bu belgeler yanında seyahat sağlık sigortası gibi çok önemli birçok evrak detayı bulunuyor. Dilerseniz Avustralya oturum vizesi alma konusunda profesyonel olarak bir firma ile çalışma şansı elde edebilirsiniz.

Avustralya Oturum Alma

Avustralya oturum izni alma yolları şu şekildedir:
1 - Avustralya Çalışma ve Tatil vizesi 
Sydney Avustralya’da oturum izni almayı en çok tercih edilen yolundan biri " Çalışma ve Tatil Vize" . Avustralya’ya gittiğinizde uygun iş bularak saatlik ücretle çalışabilirsiniz.  Hizmet sektörüne uzmanlık alanınız varsa iş bulmanız zor olmayacaktır.  Çalışma ve tatil vize kapsamında işe girdiğinizde ise işvereniniz sizi kalifikasyonunuzdan ötürü yanında tutmak isterse sponsor vizesini albilirsiniz. Sponsorluk vizesi ile 3 yıl boyunca Avustralya’da ikamet etmek hakkınız doğuyor. Bunun için tek şart ise 3 yıl boyunca aynı iş yeri çalışmak. 3 yıl boyunca aynı iş yerin çalışan Avusturya daimi oturum izne başvurabiliyor. 12 ay sonra da  Avustralya vatandaşlığı başvurma haklarına sahip olabiliyorsunuz. 
 
2 - Dil Okulu ya da  Sertifika Programı 
Türkiye’den dil eğitim ve sertifika programa dahil olarak Avustralya gidebilirsiniz. Alanına uzman yurt dışı eğitim, danışmanlık şirketinden destek almada fayda var. Dil okul ve sertifika programı Avustralya’ya gittiğinizde part time çalışmak hakkı oluyor. Sertifika programında Hemşirelik, Sağlık, eğitim,  Aşçılık, Fitness, Çocuk Bakıcılığı işi başta geliyor.
 
3 - Yüksek Lisans Doktora Programları 
Avustralya’da yaşamanı bir diğer yol master, doktora eğitimleri almak. Üniversite göre değişen çok fazla burs imkanları da mevcut. Dönemlik üniversiteler harçı göz önüne alındığında burs alınmadığı takdirlerde en fazla maliyet olan yol da lisansüstü eğitimi diyebiliriz. Avustralya’da üniversite öğrencisinin haftada 20 saat çalışma izini var. 
 
4 - Göçmen Başvurusu 
Avustralya Devleti her sene yenilediği “Kalifiye Meslek Listesi” var, eğer bu meslekden birine sahipseniz , IELTS sınavından istenen İngilizce puanı alabiliyorsanız ve puanlama sisteminde de istenilen puan ulaşabiliyorsanız zaman kaybetmede Avustralya oturum izni başvurusuna bulunabiliyorsunuz.

Avustralya Oturma İzni Başvuru İçin Gereken Evraklar

  • Avustralya Vize Başvuru Formu.
  • Pasaport.
  • Uluslararası Doğum Kayıtı Belgesi.
  • Biyometrik Fotoğraf.
  • İkametgah Belge (Türkiye’den)
  • Uluslararası Evlenme Cüzdan (Apostilli ve İngilizce tercümesi)
  • Sağlık Sigortası.
  • Avustralya’da çalışmak isteği beyan eden belge.
  • Avustralya Vatandaşı olan eş ait Pasaport Fotokopisi.
  • Yeterli Miktar da Maddi Kaynak.
  • Avustralya’da ki ikamet belgesi.
  • Avustralya Aile Birleşimi – Oturum İzni.
  • Avustralya Vatandaşı olan partner ile evlilik yaparak Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Oturma İzni başvuru yapabilir.
  • Eğer Avustralya’da kan bağ bulunan akrabamınız varsa ve bunu kanıtlasanız Oturma İzni başvurusu bulunabilirsiniz.
  • Avustralya’da yenide düzenlenen aile birleşim konusunda 30 Haziran 2011’de alınan karar göre Avustralya’da bulunan eş isterse Avustralya Vatandaşı olsun ister Türk Vatandaşları olsun Oturma İzni başvuruları yapılabilmekte.
  • Yalnız Avustralya da yaşayan eş Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ise uzun süre oturum izni sahibleri olması gerekmekte. Bunun dışında mutlaka dil yeterlilik bulunması A1 Dil Sertifikaları bulunması gerekmekte.
  • Avustralya Yabancı Yasasına göre 1 Ocak 2006 tarihine yapılan düzenleme 6 aydan fazla ülkede kalmak isteyen için Yerleşme ve İkamet Yasası Hüküm gereğince Oturma İzinleri 4 kategori durumuna incelenmekte ve verilmekte. Bunlar;
  • Oturma İzin – (Aufenthaltsbewilligung)
  • Daimî İkamet İzin – (Daueraufenthalt)
  • Yerleşim İzin – (Niederlassungsbewilligung)
  • Aile Bireyi İzinleri – (Familienangehöriger)’dir.
  • Avustralya’da uzun süreli ikamet etme isteyen ya da sürekli ikamet etme isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşının, Türkiye’de bulunan Avustralya Konsolosluğuna D Tip yani Ulusal Vize başvuruları yapması gerekmektedir.
  • Alma istediğiniz oturum izinini “çalışma vize”, “öğrenci vize”, “aile birleşimi vize” başvurusunda bulunarak gerçekleştirbilirsiniz. Avustralya’da oturma izni almak için belli başlı özelliğe sahip olmanız gerekmekte.
  • Bu özellik, Avustralya’da iletişim kurabilme çalışabilme için gereken dil yeterliliği bulunması, çalışma şartına uygunluk ve Avustralya kültürü ne kadar uyum sağladığıdır. Oturum izni başvurusu bulunduğu da bu kriter mutlaka değerlendirme alınmaktadır.
ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp