Avusturya Konsolosluğu

Bir ülkenin dış ülkelerdeki temsilcilikleri 'konsolosluk' olarak tabir edilmektedir. Bu temsilciliklerdeki resmi işlerin yürütülmesini sağlayan kişiler ise 'konsolos' olarak adlandırılırlar. Hukuksal açıdan hiçbir ülke, konsolosluk açmak mecburiyetinde değildir. Ancak yabancı ülkelerdeki vatandaşlarının haklarını güvence altına alarak onlara yardım sağlamayı planlayan ülkeler, resmi talepte bulunabilirler. Verilen yazılı izin sonrasında konsolosluk daireleri açılabilmektedir. Bu daireler, herhangi bir ayrıcalık ile muafiyete sahip olmamak ile birlikte çalışanları ve arşivleri de dahil dokunulmazlıkları mevcuttur.

Avusturya Konsolosluğu ile İlgili

Avusturya Konsolosluğu hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Avusturya vatandaşları için birçok resmî işlem konusunda hizmet vermektedir. Avusturya vizesi başta olmak üzere evrak tesliminden kimlik işlemlerine kadar yetkili olduğu alanlar büyükelçiliğin izni ile tahsis edilmiştir. Türkiye ve Avusturya arasındaki diplomatik ilişkiler için de bir köprü konumundadır. Dolayısıyla kurum, iki ülke arasındaki ekonomik, ticari, sosyal ve siyasi konularda önemli bir mekanizmadır. Avusturya Konsolosluğu vize başvurusu kabul ederken diğer tüm resmî kurumlar gibi randevu ile hizmet verir. Avusturya vizesi için randevu işlemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için konsolosluğun ilgili birimleriyle iletişime geçebilirsiniz.

Avusturya Konsolosluğu Vizeyi Kaç Günde Verir?

Avusturya Schengen vizesi başvurularınız için değerlendirme süresi vize türüne bağlıdır. Standart turist vizesi en hızlı çıkar. Avusturya turist vizesinin çıkma süresi yaklaşık 5 ila 14 gün arasındadır. İbraz ettiğiniz evraklara bağlı olarak daha uzun süreli vize türlerinin çıkması biraz daha uzun sürer. Buna göre 6 aya kadar olan uzun süreli D tipi Avusturya vizesinin değerlendirilmesi 15 ila 30 iş gününü bulabilir.

Avusturya Konsolosluğu resmî web sitesi üzerinden vize başvuru formu indirebilmeniz mümkündür. Avusturya seyahatiniz için bir an önce vize başvurusu yapmanın en iyi yöntemi randevu almaktır. Avusturya Konsolosluğu vize randevusu almak ve başvuru evraklarınızı hemen hazırlamaya başlamak için lütfen bizimle iletişime geçin.

Avusturya Konsolosluğu Vize Başvurusu

Avusturya Konsolosluğu vize başvurularınızı online olarak yapamazsınız. Bu yüzden bir Avusturya Vize Başvuru Formu edinerek doldurmanız gerekir. Vize için gerekli evraklarınızı başvurunuz sırasında konsolosluğa teslim ederek işlemleri başlatabilmeniz mümkündür. Eğer MyVize Vize Başvuru Merkezi aracılığıyla Avusturya vizesi için başvuru yapacaksanız bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. Avusturya Konsolosluğu randevu için bizimle kişisel bilgilerinizi paylaşmanız vize sürecinin başlaması için yeterlidir.

Avusturya Konsolosluğu vize başvurusu için gönderilen evrakları büyük bir titizlikle inceler. Bu yüzden konsolosluğa sunacağınız evraklarda herhangi bir tutarsızlık ya da eksiklik olmamalıdır. Vize danışmanlarımız konsolosluğa iletmeniz gereken vize başvuru evraklarını hazırlamanızda size profesyonel bir şekilde yardımcı olacaktır.

Avusturya Konsolosluğu vize sürelerini vize türüne göre belirler. Buna göre konsolosluğun Avusturya vizesi için kategorilere göre belirlediği süreler aşağıdaki gibidir:

  • Avusturya Transit Vizesi (A vizesi): 1 ila 5 gün geçerliliği vardır.
  • Kısa süreli Avusturya Schengen Vizesi (C tipi vize): Genellikle seyahatiniz için almanız gereken sağlık sigortası poliçesinin süresine karşılık gelecek bir süreliğine geçerlidir. 180 gün içinde 90 günlük bir geçerlilik süresi vardır.
  • Avusturya Ulusal Vizesi (D tipi vize): Ülke topraklarında uzun süreli kalmak isteyenlere verilir. D tipi vizenin geçerlilik süresi 3 ila 6 ay arasında değişmektedir. Ancak unutulmamalıdır: Bu vize, ülkede kalıcı olarak ikamet etme veya gayrimenkul edinme hakkı vermez.
avusturya konsolosluğu

Avusturya Konsolosluğu iletişim bilgileri, vize başvuru ve randevu işlemleri.

Avusturya Konsolosluğu İletişim Bilgileri

Konsolosluğa vize, başvuru, randevu, kimlik, evlilik ya da diğer tüm konularda ulaşabilmeniz mümkündür. Avusturya Konsolosluğu’nun resmî adresi: Köybaşı Caddesi No. Sarıyer / İstanbul

Avusturya Konsolosluğu Ankara, İstanbul ve İzmir’de yaşayan vatandaşlar da dâhil olmak üzere her ilden başvuru sahiplerine telefon ile de bilgi verebilmektedir. Konsolosluğa telefon üzerinden ulaşım sağlamak için: 0 850 346 84 93

Avusturya Konsolosluğu başvuruları çalışma saatleri içinde almaktadır. Buna göre konsolosluk hafta içi açık olup hafta sonları resmî tatile girmektedir. Avusturya vize randevu ve başvuru işlemleri de dâhil olmak üzere diğer tüm resmî konularda konsolosluğu bizzat ziyaret edebilirsiniz. Aşağıda Avusturya Konsolosluğu çalışma gün ve saatleri verilmiştir:

  • Pazartesi 09:00–17:00
  • Salı 09:00–17:00
  • Çarşamba 09:00–17:00
  • Perşembe 09:00–17:00
  • Cuma 09:00–17:00
  • Cumartesi Kapalı
  • Pazar Kapalı

Avusturya Konsolosluk Hizmetleri

Avusturya İstanbul Başkonsolosluğu, Avusturya Cumhuriyeti'ne gitmek isteyen kişilerin konsolosluk işlemleri için görev yapan yetkili kurumdur. Kısa süreli vize işlemleri için Avusturya İstanbul Başkonsolosluğu'na müracaat edilmesi gerekmektedir. Türkiye'de yaşayan Avusturya vatandaşlarının pasaport, doğum, ölüm, evlilik gibi tüm işlemlerinin yerine getirilmesi de konsolosluğun diğer hizmetleri arasındadır. Gerektiğinde sgk ve askerlik ile ilgili işlemler hakkında da bilgilendirmeler yapmak, kurumun görevleri arasında yer almaktadır.

Avusturya Konsolosluk Görev Alanı

Başkonsolosluğu İstanbul'da bulunan Avusturya Konsolosluğu'nun görev alanı içerisinde yer alan iller; Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Zonguldak, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Sakarya, Kocaeli illeridir.

Fahri Konsolosluklar, farklı bölgelerde Başkonsolosluğa bağlı olarak görev yapan kurumlardır. Her türlü başvuru işlemlerini kabul ederek Başkonsolosluğa iletirler. Karar verme yetkisine sahip değillerdir. Avusturya Fahri Konsolosluk bölgeleri ise Bodrum, Antalya, Mersin, Hatay, Bursa, Edirne, Samsun, Gaziantep ve Kayseri illerinde bulunmaktadır.

Avusturya Konsolosluğu Görev ve Yetkileri

Avusturya Konsolosluğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına da kendi vatandaşlarına da resmî işlemler ile ilgili hizmet vermektedir. Ayrıca Türkiye’de yaşayan Avusturya vatandaşlarının tüm haklarını korur, gözetir. Vatandaşlarının Türkiye topraklarında herhangi bir yasal sorun yaşaması durumunda da devreye girer. Dolayısıyla suç işleme, tutukluluk ya da dava edilme gibi durumlarda da kendi vatandaşlarına yasal sınırları çerçevesinde yardımcı olur. Vatandaşlarının medeni durum değişiklikleri söz konusu olduğunda da imza yetkisi sayesinde tek yetkili kurumdur.

Türkiye’de dünyaya gelen Avusturya vatandaşlarının çocukları için kimlik çıkartma yetkisi de yine Avusturya Konsolosluğu’na aittir. Doğumun yanı sıra ölüm durumunda da gerekli evrakların hazırlanması, pasaport çıkarılması, yenilenmesi gibi birçok konuda da hizmet verir.

Avusturya Konsolosluğu Avusturya seyahati yapacak olan yabancı vatandaşlara vize verebilmektedir. Ancak konsolosluğun vize verirken talep ettiği birçok evrak bulunmaktadır. Vize evraklarının nasıl hazırlanması gerektiği konusunda danışmanlık hizmetini ise vize merkezlerinden alırsınız. MyVize Avusturya Vize Danışmanlık ile vize evrakları hazırlama ve vize alma işlemlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.

Avusturya Büyükelçiliği Görevleri

Avusturya Konsolosluğu kendi vatandaşlarının Türkiye’de ki tüm resmi işlemlerinden sorumlu kuruluşlardan biridir. Kurum aynı zamanda Türk vatandaşlarının ve Türkiye’de yaşayan yabancı vatandaşların vize işlemlerinin başvuru mercii durumundadır. Konsolosluk Avusturya ve Türkiye arasında ki ilişkilerin geliştirilmesinden ve Türkiye’de ki tüm yeniliklerin takip edilmesinden de sorumludur. Avusturya Hükümeti tarafından görevlendirilen kurum birçok alanda kendi vatandaşlarına danışman ve yetkili kurum olarak hizmet vermektedir.

  • Avusturya Büyükelçiliği'nin Kendi Vatandaşlarına Karşı Görevleri

Avusturya Konsolosluğu Türkiye’de ikamet eden ülke vatandaşlarının tüm haklarını korumakla yükümlüdür. Türkiye’de yaşanan yasal sorunlarda, tutukluluk durumlarında ve gözaltına alınma işlemlerinde konsolosluk devreye girmek durumundadır. Aynı zamanda Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlarının evlenme ve boşanma evraklarının hazırlanmasında tek yetkili merciidir.

Türkiye’de doğan Avusturya vatandaşı ailenin çocuklarının kimliklerinin çıkarılması, kimlik yenilemesi işlemlerinde de çeşitli görevlerini yerine getirmek durumundadır. Pasaport çıkarma, yenileme işlemleri ile doğum ve ölüm belgelerinin hazırlanmasında yetkili olan bir kurumdur. Avusturya vatandaşları Türkiye’de ikamet ettikleri süre boyunca tüm yasal ve resmi konularda kendi konsolosluklarından hem hizmet hem de danışmanlık alabilirler.

Avusturya’dan gelen heyetlerin karşılanmasında görevleri bulunan konsolosluklar aynı zamanda Türkiye’de yatırım yapmak isteyen kendi yatırımcılarına danışmanlık görevi de sunmaktadırlar. Kısacası Türkiye’de bulunan tüm Avusturya vatandaşlarının haklarını koruyan ve kollayan resmi makamlardır.

  • Avusturya Büyükelçiliği'nin Diğer Vatandaşlara Hizmetleri

Konsolosluklar kendi vatandaşları dışında ki kişilere de hizmet vermektedirler. Hizmetleri arasında vize ve oturum izinleri yer almaktadır. Hem Türk vatandaşları hem de Türkiye’de ki yabancılar vize işlemleri konularında konsolosluklara belge teslimi yaparak vize işlemlerinin sürecini başlatabilirler. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken konu istenilen evrakların eksiksiz olarak hazırlanmasıdır. Vize evrakları konusunda kurumlar son derece detaylı incelemeler gerçekleştirmektedir. Bu süreçte kabul etmek ya da ret etmek haklarına sahiptirler.

Avusturya Konsolosluğu Vize Reddi

Avusturya seyahatiniz için yaptığınız vize başvurusu, aşağıdaki nedenlerle reddedilebilir:

  • Seyahat, mali açıdan iyi bir şekilde güvence altına alınmamıştır: Banka hesabınızda gerekli bir miktarda para yoksa Avusturya Cumhuriyeti'ni ziyaret etme şansınız önemli ölçüde azalır.
  • Vize evraklarında eksiklik: Vize başvuru dosyanızda herhangi bir eksik evrak varsa bu da konsolosluğun vize başvurunuzu ret ile sonuçlandırmasına neden olabilir.
  • Yanlış ya da eksik bilgi beyanı: Başvuru sahibinden alınan bilgilerin doğrulanması basit bir formalite değildir. Tüm verilerinizin kapsamlı bir şekilde kontrol edileceğinden şüpheniz olmamalıdır. Bu nedenle kendiniz hakkında yalnızca doğru bilgiler vermeniz ve hiçbir şekilde sahte evrak hazırlamamanız önemlidir.

Avusturya Konsolosluğu vize reddi için verdiği kararı tarafınıza bildirirken ret nedenine uygun bir alfanumerik kodlama kullanır. Buna göre vize reddinin nedenine uygun kodlar aşağıda verilmiştir:

  • A-1, C-1, D-1 kodlu vize reddi: Bu kod, Schengen bölgesine daha önce yapılan bir gezide suç işlediğiniz anlamına gelir. Konsolosluk çoğu zaman bu kodlu bir vize reddini vize başvuru hakkınızı 1 aydan 1 yıla kadar askıya aldığında verir.
  • A-2, C-2, D-2 kodlu vize reddi: Vize mülakatının değerlendirilmesi üzerine verilen vize reddinin kodudur. Avusturya Konsolosluğu vize vermek için başvuru sahibiyle ek bir görüşme talep edecektir.
  • A-3, C-3, D-3 kodlu vize reddi: Avusturya Konsolosluğu vize başvurunuzu bu kodla reddederse eksik evrak sunduğunuz anlamına gelir. Eksik evraklarınızı tamamlayarak tekrar başvuruda bulunabilirsiniz.
  • A-4, C-4, D-4 kodlu süresiz Avusturya vize reddi: Avusturya vize başvurunuzun süresiz olarak askıya alındığı anlamına gelir. Bu kodlu bir vize reddi verilmesinin nedeni ağır suç unsurları taşımanız ya da daha önceki seyahatlerinizde büyük vize ihlalleri yaptığınız anlamına gelir. Bu türden bir vize reddi aldıysanız itiraz etme hakkınız bulunmaz. Avusturya’yı ziyaret etme hakkınız süresiz olarak askıya alınmıştır.

Avusturya Konsolosluğu 4 rakamının bulunduğu koddaki vize reddi hariç tüm retler için itiraz başvurusu kabul eder. Avusturya Konsolosluğu’na vize reddi için itiraz dilekçenizi ret tarihinden itibaren 14 güne kadar iletebilmeniz mümkündür. Avusturya vize reddi için yaptığınız itirazın sonuçlanma süresi yaklaşık 7 ila 30 iş günüdür.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp