×

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

Polonya Oturum İşlemleri

Polonya’da çeşitli nedenlerle uzun süre kalmak isteyen kişiler için Polonya oturum kartı ya da izni alınması gerekmektedir. Ancak bu izinin alınması Türkiye’den yapılabilecek bir işlem değildir. Vize alarak Polonya’ya gittiğinizde eğer vizenizin süresi dolmaya başladıysa bu kart için başvuru yapabilirsiniz. Ancak evlenme ya da aile birleşimi durumu söz konusu ise bu durumda farklı işlemler yapılması gerekmektedir.

Polonya oturum vizesi aldığınız taktirde burada kaldığınız süre boyunca sürekli olarak vize yenilemek zorunda kalmazsınız. Bu kart ise 3 aydan bir yıla kadar olan kalımlar için verilmektedir. Polonya oturum vizesi başvurunuzu vizenizin bittiği gün yapabilirsiniz. Ancak vizenin bitmesine 15 gün kala yapmak daha mantıklıdır.

Polonya Oturum Vizesi Nedir?

Bilindiği gibi vatandaşı olduğunuz ülkeden farlı bir ülkede belirli bir süreden fazla ikamet etme durumu meydana geldiğinde, ilgili ülkeden bir oturum izninin alınması gereklidir. ülkeden ülkeye farklılık arz eden oturum izinleri ve oturum izni başvuruları için ise bu farklılıkların araştırılması gereklidir. Oturum izinleri hakkında en çok merak edilen konulardan biri olan Polonya Oturum vizesi nedir konusuna açıklık getirmek gerekirse, Polonya vatandaşı olmayan yani yabancı uyruklu kişilerin, Polonya sınırları içinde 3 ay veya daha fazla bulunmaları halinde, almaları gereken vize türü, oturma izni ya da oturma vizesi olarak bilinmektedir. Başvuru sahibi olan kişi, Polonya için oturum izni ya da oturma hakkı elde ederse, 3 yıl süresince Polonya için oturma hakkına erişmektedir.

Polonya için oturma izni elde edebilmek için en önemli şartlardan biri ise sürekli olarak en az 5 yıl yasal göçmen olarak burada bulunmak ya da uzun süreli ulusal D tipi vize sahibi olmak gereklidir.  

Polonya Oturum İzni  

Polonya’da 90 günden fazla süreyle ikamet etmek isteyen Türkiye vatandaşları Polonya oturum iznine sahip olmalıdırlar. Polonya oturum izni için kişiler gerekli şartları ve evrakları sağlayarak şahsen başvuruda bulunmalıdırlar. Başvuru sahipleri süreçlerini Polonya Konsolosluğu ile yürütmelidirler. Polonya oturum izni 4 kategoriden oluşmaktadır:    

  1. Eğitim Amaçlı Oturum İzni 
  2. Eğitim Amaçlı Oturma İzni – Erasmus  
  3. Çalışma Amaçlı Oturma İzni  
  4. Gönüllü Servis Faaliyetleri Amaçlı Oturma İzni  

Kişiler kişisel durumlarını göz önüne alarak ve kategori için başvuracaklarını tespit ederek oturum izni başvurularını yapmalıdırlar. Çünkü her kategori için farklı şartlar ve evraklar prosedürü izlenmektedir. Polonya oturum izni kişilere 3 ay ve 1 yıla kadar verilir. 5 yıl Polonya’da geçici izinle ikamet eden kişiler süresiz oturum iznine başvurabilirler. Buna ek olarak kişiler Polonya oturum kartı ile Schengen bölgelerinde vizeden muaf olarak 90 günü aşmayacak şekilde seyahat hakkına sahip olurlar.  

Başvuru sahiplerinin Polonya oturum izni için yerine getirmesi gereken şartlar ise şöyledir:   

  • Kişiler oturum izni başvurularını yapmadan 15 gün önce Schengen vize başvurularını yapmalıdırlar. 
  • Başvuru Formu: Oturum izni için gerekli başvuru formu doldurulup ibraz edilmelidir.  
  • Pasaport: Kişilerin 10 yıldan eski olmayan, seyahat bitiminden itibaren minimum 3 ay geçerliliğe sahip ve en az 2 sayfası boş pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.  
  • Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet 35mm x 45 mm ölçülerinde biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.  
  • Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise vasiden alınmış muvafakatname noter onaylı şekilde ibraz edilmelidir.  
  • Oturum izni başvuru ücretinin ödenmesi ve ödendiğine dair dekontun ibraz edilmesi gereklidir.   
  • Sağlık Sigortası: Başvuru sahibinin seyahat süresini kapsayacak şekilde düzenlenmiş olmalıdır. 
  • Oturum Kartı 
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını kanıtlayan belgeler ibraz edilmelidir. 

Unutulmamadır ki kişilerin başvuru amaçlarına göre destekleyici evraklar başvuru dosyalarına eklenecektir.  

Polonya Oturum İzni Almak

Polonya oturum kartı başvurusunu 3 aydan daha uzun süre ülkede kalmayı planlayan kişilere verilen bir izin türüdür. Bu izin türünde mutlaka ülkede kalma amacınızı çok iyi ifade etmeniz gerekmektedir. Bu izni alabilmek için birtakım belgeleri temin etmeniz gereklidir. Bu evraklar içerisinde en önemli belge başvuru formudur. Bu Polonya Vize başvuru formu doldururken mutlaka istenilen dilde hazırlanması gereklidir.

Başvuru formunu doldururken yazım hatası yaparsanız yapılan hatanın üzerini çizin ve bilginin bulunduğu kutunun sağ tarafında paraf atın. Bu form içerisinde sizinle alakalı olmayan yerlerin boş bırakılması gereklidir. Bu belge üzerinde yetkililerin doldurması gereken kısımları da boş bırakmalısınız. Polonya’nın şehirlerinde bu belgenin doldurulması farklılık gösterebilmektedir. Bu izin 6 ay süre için alınabileceği gibi 1 yıla kadar da alınabilmektedir. Eğer kalma süreniz uzayacak ise mutlaka uzatmanız gerekir. Başvuru için Polonya Konsolosluğundan bilgi alabilirsiniz.

Polonya Oturum Vizesi Nasıl Alınır?

Eğitim, iş ya da özel nedenlerden dolayı Polonya için oturum izni ya da hakkı elde etmek istiyor olabilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak bir başvuru sürecini gerçekleştirmeniz ve devamında da değerlendirme adımlarının gerçekleşmesi gereklidir. Bu durumda Polonya için oturma izni almak isteyen kişiler için Polonya Oturum vizesi nasıl alınır konusu ele alınacaktır.

Eğer herhangi bir kişi Polonya sınırları içinde 3 aydan daha fazla kalmak istiyorsa, oturma iznini alması gereklidir. AB vatandaşlığına sahip olan kişilerin ise oturum izni için başvuru yapmalarına gerek yoktur.

 

Polonya için oturma izni de kalıcı ve geçici olarak ikiye ayrılmaktadır. Geçici izinler aile birleşimi, staj, eğitim, bilim insanı ve iş amaçlı gelmek isteyen kişilere; kalıcı izinler ise Polonya vatandaşı ile evli olanlara, Polonya kökenlilere, sosyal mağduriyet yaşayanlara, sığınma hakkına sahip olanlara ve mültecilere tanınmaktadır.

Polonya Oturum Vizesi Nereden Alınır?

Polonya sınırları içinde oturma hakkı almak isteyen bu konu için başvuru yapmak isteyen kişilerin Polonya oturum vizesi nereden alınır sorusuna yanıt bulabilmeleri için başvurmaları gereken adres, Ankara Büyükelçiliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Polonya AB üyesi bir ülke olmakla beraber Schengen ülkesidir. Schengen vizesinin sınırlarını aşacak şekilde yani 3 aydan fazla bir sürede Polonya’da kalmak isteyenlerin oturma izni alması gereklidir.

Polonya oturum izinleri için başvuru işlemleri Polonya Konsoloslukları üzerinden yapılabilse de konu ile ilgili asıl onay mercii Ankara Büyükelçiliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Oturma izni almak isteyen kişinin bizzat kendisinin başvuru yapması gereken bir konudur. Kişi, kendi ailesi ile beraber oturum izni almak istiyorsa da aile üyelerinin de başvuru esnasında bulunması gereklidir.

Öncelikli olarak ise başvuru formunun eksiksiz doldurulması ve imzalanması gereklidir. Ayrıca başvuru evraklarının niteliği de farklılık göstermektedir.

Polonya Oturum Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Her ülkenin vize türleri ile beraber oturma hakkı gibi detaylı araştırma ve inceleme süreçlerinin gerçekleştirildiği işlemlerin zaman aralığı arasında ciddi zaman farklılıkları olabilmektedir.
Polonya Oturum vizesi kaç günde çıkar sorusunun yanıtı da bahse konu olan bu bilgilere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bilindiği gibi vize başvurularının en az 15 gün önceden yapılmasından farklı olarak oturum izinleri için daha kapsamlı ve detaylı bir süreç yürütülmesi gerekmektedir. Bu nedenle kesin tarihten en az 3 ay öncesinde bir başvuru işlemlerine giriş yapılması gereklidir. Bu süre zarfı içerisinde gerekli evrakların toplanması, oturma izni türüne göre bazı güncel belgelerin Büyükelçiliğe sunulması ve bu belgelerin incelenme süreci 3 aylık zaman zarfı içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Aynı zamanda yalnızca evrak toplanması ya da bilgilerin güncellenmesinin yanında gerekli olabilecek bazı işlemlerin yapılması için de bu süreç gereklidir.

Polonya Oturma Vize Evrakları

Polonya oturma vize evrakları içerisinde birçok belge vardır. Bu belgeler içerisinde en önemlisi müracaat formudur. Pasaport ve fotoğraf istenilen kriterlerde olmak durumundadır. Seyahat sigortası ve çalışma izin belgelerinizin de bulunması önemlidir. Dilekçe hazırlamalı ve kalma nedenlerinizi net bir şekilde ifade etmelisiniz.

Diploma, mali kaynak belgeleri, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, sabıka kaydı gibi belgeleri de bulundurmanız gereklidir. Oturma izin belgeniz sayesinde bu ülkede belirtilen süre kadar rahatlıkla konaklama izni verilmektedir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp