×

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

Polonya Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni

Polonya Vatandaşlarının Türkiye’de Oturum Ve Çalışma İzni 

Türkiye’de oturum izni almak isteyen ve çalışma izni almak isteyen Polonya vatandaşları bunun için Polonya’daki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu ile iletişime geçmelidir. Polonya vatandaşlarının sahip oldukları çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti belgesi oturum izni yerine sayılabilir. Polonya vatandaşları vize süresinin bitiminden sonra Türkiye’de kalacak ise oturum izni almalıdır.

Polonya vatandaşları oturum izni için Polonya’da bulunan Türk temsilciliklerine başvuruda bulunabilir. Türkiye’de bulunan Polonya vatandaşları ise oturum izni için valiliklere başvurabilmektedir. Polonya vatandaşlarının pasaportları oturum izni süresinden en az 60 gün daha fazla geçerli olmalıdır. Türkiye oturum izni başvuruları en geç 90 günde sonuçlanmaktadır.

Türkiye içerisinde bulunan Polonyalılar oturum iznini uzatma için e-ikamet üzerinden başvuru yapabilir. Bunun için randevu alınmalıdır. Alınan randevu gününde ve saatinde İl Göç İdaresi’nde olunması gerekmektedir.

Polonya Vatandaşları İçin Türkiye’de Oturum İzni

Polonya ülke vatandaşları kısa süreli de olsa Türkiye'de oturma izni almaktadırlar. Sadece Polonya ülke vatadaşları değil ayrıca öğrenci oturum izni ya da aile oturum izni de almak isteyenler vardır. Geçerli oturum izni sahibi Polonya vatandaşları Türkiye sınır kapılarından vize almadan girişlerini yapabilirler. Türkiye'den alınan çalışma izni ile birlikte çalışma izni muafiyet belgesi de Polonya vatandaşları için oturum izni yerine geçmektedir.

Türkiye’de vizenin veya vize muafiyetinin tanımış olduğu süreden veya 90 günden fazla süreli kalacak Polonya vatandaşlarının oturma izni almaları mecburidir. Oturma izni başvurusu Polonya’daki Türk temsilciliklerinde yapılmaktadır. Fakat oturma izni başvurusunda bulunmadan Türkiye’ye vize süresiyle ve vize muafiyeti ile gelen,  Kazakların oturma izinleri Valiliklerce alınmaktadır. Türkiye’de oturma iznine başvuru yapacak Polonya vatandaşlarında, talep ettikleri oturma izni süresinden 60 gün ve daha uzun süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgeye sahip olmaları şarttır.

Polonya Vatandaşları Türkiye’de Nasıl Oturum İzni Alır?

Oturma izni; ülkelere göre belirlenen vize süresinden daha fazla süreli Türkiye’de kalacak olan Polonya vatandaşları için, İl Göç İdare’sinden alınması gereken ve Türkiye’de kalacağı süreyi belirleyen hukuki bir belge olmaktadır. Oturma izni ile ilgili  olarak yasal düzenlemeler de mevcuttur. Bu yasal düzenlenmesi ise 5683 Sayılı kanunda açıkça belirtilmiş olup Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri ile ilgili yasa da belirtilmiştir. Oturma izninden muaf olan yabancı uyruklu kişiler hariç olarak yabancı uyruklu kişilerin vize sürelerini kapsama alanına almayan sürelerde Türkiye’de bulunma gereklilikleri için oturma izni almaları gereklidir.

Polonya vatandaşları Türkiye’de oturma izni alma işlemleri online sistem üzerinden yapılır. Göç idaresinin online sitesi üzerinden e-ikamet aracılığı ile oturma izni başvuruları yapılmaktadır. Polonya vatandaşlarının başvuru yapabilmeleri için e-ikamet sayfasında yer alan ‘’İlk Kez İkamet İzni Başvurusu Yapıyorum’’ butonuna tıklamak yeterli olacaktır. Bu butonun yardımıyla yönlendirme yapılıp başvuru formu eksiksiz ve doğru bilgiler olacak şekilde doldurulur. Polonya vatandaşlarının doldurmuş olduğu form başvuru sürecinin tamamlanması için İl Göç İdaresi Müdürlüğü için randevu alınır. Randevu alma işlemi e-ikamet sisteminden alınır.  Randevu günü gelince gerekli evraklar ile İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edilir. Başvuru sonuçları 90 gün içinde belirlenir.

Türkiye’de Oturum İzni Kaç Günde Çıkar?

Yabancı uyruklu kişilerin, vize sürelerini aşan süreler için Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunması için oturma izni almaları gerekir. İkamet izinleri, yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de bulunma durumlarına göre farklı türleri bulunur.

  • Kısa dönem ikamet izni
  • Uzun dönem ikamet izni
  • Öğrenci ikamet izni
  • Aile ikamet izni
  • İnsani ikamet izni
  • İnsan ticareti mağduru ikamet izni

Bu oturma izni türlerine göre izin başvurusunda bulunmak isteyen yabancı ülke vatandaşları, yasal şartları gerekli olarak başvuruda bulunabilirler. Oturma izni başvuru süreci çok karışık bir yasal koşul ve hukuki prosedür içermektedir. Bu nedenle bir hata yapmamak gerekir. Yapılan hata nedeniyle başvuru iptal olur. Türkiye’de oturma izni başvurusunda bulunduktan sonra gerekli incelemeler yapılır. Yapılan incelemeler sonucunda Türkiye’de oturma izni başvurusunun sonucu belirlenir. Başvuru sonuçları 90 gün içerinde açıklanıp başvuruyu yapan kişilere mail adresinden bildirilmektedir.

Polonya Vatandaşlarının Türkiye’de Oturum Ve Çalışma İzni Başvurusu

 

 

Türkiye’de oturum izni almak isteyen ve çalışma izni almak isteyen Polonya vatandaşları bunun için Polonya’daki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu ile iletişime geçmelidir. Polonya vatandaşlarının sahip oldukları çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti belgesi oturum izni yerine sayılabilir. Polonya vatandaşları vize süresinin bitiminden sonra Türkiye’de kalacak ise oturum izni almalıdır.

 

 

Polonya vatandaşları oturum izni için Polonya’da bulunana Türkiye Büyükelçiliği ve Türkiye Konsolosluklarına başvuru yapabilirler. Türkiye’de bulunan Polonya Cumhuriyeti vatandaşları ise başvurularını valiliklere yapabilirler. Polonya oturum izni başvurusunda bulunan kişilerin pasaport geçerlilik süresi oturum süresinden en az 60 gün fazla geçerli olmalıdır. Türkiye’de bulunan Polonya Cumhuriyeti vatandaşları oturum izni uzatımını için e-ikamet üzerinden başvuru yapabilirler. Bunun için İl Göç İdaresi’nde bulunması gerekmektedir.

 

 

Polonya Cumhuriyeti vatandaşları; Türkiye Cumhuriyeti’nde çalışmak için çalışma izni başvurusunda bulunmalı ve olumlu sonuç almalıdır. Bunun için Polonya Cumhuriyeti’nde bulunan Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine başvuruda bulunmalıdır. Bunun yanında Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunmalıdır. Çalışma izni hakkında karar verme yetkisi ÇSGB’ye aittir. Türkiye Cumhuriyeti çalışma iznine sahip olan Polonya vatandaşları çalışma izninin geçerliliği boyunca yasal oturum iznine sahiptir. Çalışma izni bittikten sonra 10 gün daha yasal oturma izni hakkına sahip olursunuz. Eğer geçerli oturum izniniz yok ise Türkiye’den ayrılmaları gerekmektedir.

 

 

Türkiye çalışma izni sahibi olan Polonya Cumhuriyeti vatandaşları Türkiye giriş vizesi, Türkiye çalışma izni ve Türkiye oturum izni harcı ödemelidir.

Polonya Vatandaşları İçin Türkiye’de Oturum Şartları

Polonya vatandaşlarının Türkiye’de oturma izni almaları için vize başvurusunda bulunup oturma izni almaları gerekir. Polonya vatandaşlarının Türkiye’de oturma izni alabilmeleri için e-ikamet kullanarak başvurularını yapmaları gerekir. Buradan alınacak randevu ile de Göç İdaresi Müdürlüğü’ne müracaatta bulunmaları gerekir. Göç İdaresi Müdürlüğü’ne gerekli olan evraklar eksiksiz ve doğru olacak şekilde teslim edilir. Kısa dönem oturma izni için gerekli belgeler şunlar olmaktadır.

  • Oturma izni başvuru formu
  • Pasaport veya denk bir belgenin aslı ve fotokopisi
  • 4 adet biyometrik fotoğraf
  • İkamet izni süresi boyunca maddi beyan belgesi
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Başvuru sahibinin kimliği
  • Pasaport
  • Öğrenci belgesi

Türkiye’de kesintisiz en az 8 yıl ikamet izni alarak oturmakta olan kişiler veya oturmuş kişiler, Göç Politikaları Kurulu’nun belirtmiş olduğu şartlara uyan yabancılara, bakanlık onayı gerekmektedir. Daha sonrasında ise valilik tarafından süresiz bir şekilde oturma izni verebilir. Göç İdaresi Müdürlüğü’nce Uzun dönem oturma izni verilir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp