×

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

İsviçre Oturum İşlemleri

İsviçre’ye Türkiye’den çeşitli nedenlerle giden birçok insan bulunmaktadır. Bu kişiler bazen iş bazen eğitim nedeni ile uzun süre kalmak zorunda kalabilir. Ancak böyle durumlarda kişilerin oturum vizesi alması gereklidir. 90 günden fazla kalışlar için bu vize işleminin yapılması zorunlu durumlar arasındadır. İsviçre’ye yerleşmeden önce hangi bölgeye yerleşmek istiyorsanız orada ki Göçmenlik Bürolarına başvurmanız gerekmektedir.

İsviçre 26 kantondan yani bölgeden oluşan bir federal cumhuriyet ülkesidir. Her kantonda ise kişilerin ikamet izni almasına yardımcı olan bir göçmenlik bürosu bulunmaktadır. Tüm kantonlar federal yasalar kapsamında işlem yapsa da her bölgenin kendi göç özerkliği de bulunmaktadır. Bu durumda sizin başvurunuzda özel durumların oluşmasına neden olabilmektedir.

İsviçre Oturum İzni Hakkında

İsviçre’de 90 günden fazla süreyle ikamet etmek isteyen Türkiye vatandaşları İsviçre oturum iznine sahip olmalıdırlar. İsviçre oturum izni 8 kategoriden oluşmaktadır. Kişiler kişisel durumlarını göz önüne alarak oturum izni başvurularını yapmalıdırlar.

L Oturum İzni (Kısa Süreli Oturum İzni): 1 yıla kadar olan ve maksimum 24 ay uzatılabilen kategoridir.

B Oturum İzni (İlk veya Geçici Oturum İzni): 1 yıla kadar olan ve yenilenebilen kategoridir. Ancak, kişilerin B Oturum İzni için minimum 1 yıllık iş sözleşmesi, eğitim süreci ya da maddi güce sahip olmaları gerekmektedir.

C Oturum İzni (Yerleşim İzni): İsviçre’de 10 yıl ikamet eden kişilerin süresiz olarak yerleşim hakkına ve çalışma hakkına sahip olmalarını sağlayan kategoridir.

G Oturum İzni (Sınır ötesi Banliyö İzni): Bu kategori İsviçre’de çalışan ancak başka bir ülkede ikamet eden kişiler içindir. 

Ci Oturum İzni: Bu kategori hükümetler arası kuruluşların çalışanları ve akrabalı için geçerlidir. Böylelikle kişiler hem oturum hem çalışma iznine sahip olurlar.

F Oturum İzni: Bu kategori geçici olarak verilen ve kişiler herhangi bir sebeple ülkelerine dönemedikleri için verilmektedir.

N Oturum İzni: Bu kategori sığınmacılar içindir.

S Oturum İzni: Bu kategori korunmaya ihtiyacı olan kişiler içindir.

Kişilerin İsviçre oturum izni için temin etmeleri gereken evraklar şöyledir:

  • İsviçre Vize Başvuru Formu: Oturum izni için gerekli başvuru formu doldurulup ibraz edilmelidir.
  • Pasaport: Kişilerin 10 yıldan eski olmayan, seyahat bitiminden itibaren minimum 6 ay geçerliliğe sahip ve en az 2 sayfası boş pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.
  • Güncel biyometrik fotoğraf 
  • Adli Sicil Kaydı (Yalnızca B Oturum İzni başvurularında ibraz edilir.)

Başvuru yapacak kişiler İsviçre oturum izni için gerekli şartları ve evrakları sağlayarak başvuruda bulunmalıdırlar. Başvuru sahipleri süreçlerini İsviçre Konsolosluğu ile yürütmelidirler.

İsviçre Oturum İzni Nasıl Alınır?

 

 

İsviçre’de farklı oturum izinleri vardır. Bu oturum izinleri şu şekildedir:

 

 

L Oturum İzni

 

 

Bu oturum izni kısa süreli bir oturum iznidir. 1 yıla kadar geçerli olan bir izin türüdür. Ancak 24 aya kadar da uzatabileceğiniz bir izin türüdür. Bu izin maaşlı olarak işi olan ya da olmayan herkese ikamet amacı ile verilmektedir. Eğer bağlı olduğunuz bir şirket varsa ve bu şirket ile çalışmayı bırakıp yeni bir şirket ile çalışmaya başladıysanız yeni bir L Oturum izni almanız gerekmektedir.

 

 

B Oturum İzni

 

 

Bu izin türü ilk ya da geçici oturum izni olarak da bilinmektedir. Bir yıl geçerlidir ve yenilenebilen biyometrik kart şeklinde verilmektedir. Bu izni alabilmek için en az 1 yıllık kalıcı iş sözleşmesine sahip olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte bir üniversitede okuyor da olabilirsiniz. Maddi olarak bağımsız olduğunuzu mutlaka kanıtlamanız gereken bir izin türüdür. İş kontenjanına bağlı olarak sınırlı sayıda verilen bir izin türüdür.

 

 

C Oturum İzni

 

 

Bu izin türü yerleşim izni olarak da bilinir. C oturum izni ile İsviçre’ye daimi olarak da yerleşme şansınız bulunmaktadır. Bu izne başvuru yapabilmek için İsviçre’de 10 yıl boyunca ikamet etmek gerekmektedir. ABD ve Kanada vatandaşları için ise 5 yıllık süre yeterlidir.

 

 

G Oturum İzni

 

 

Bu izin türü de İsviçre’de çalışan fakat başka bir ülkede yaşayanlar için verilmektedir. Sınır ötesi banliyö izni olarak da bilinmektedir. İsviçre’de yaşamak çok maliyetli olduğundan birçok kişi tarafından günümüzde tercih edilmektedir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp