Kanada Oturum İzni

Kanada Oturum İzni 2022

Kanada oturum izni almanız durumunda birçok özgürlüğe ve fırsata kavuşursunuz. Kanada’da ikamet etmenin getirdiği avantajlardan yararlanmak isteyenler de bu yüzden oturum izni başvurusunda bulunuyor. Oturum izni almanız durumunda yaralanamayacağınızı söyleyebileceğimiz iki hak vardır: İlki Kanada seçimlerinde oy kullanamazsınız, ikincisi ise Kanada hükûmetinde herhangi bir makam elde etme şansınız yoktur. Bunların dışında Kanada’da yaşamak size büyük imkânlar elde etmenizi sağlar. Kanada’da oturum izni almanız durumunda elde edebileceğiniz fırsatlar aşağıdaki gibidir:

  • 5 yıllık oturumunuz sonrası Kanada vatandaşlığı alabilirsiniz.
  • Tüm ilaçlara ücretsiz ulaşabilirsiniz.
  • Neredeyse tüm sektörlerde çok iyi maaşla iş bulabilirsiniz.
  • Kanada eğitim kurumlarının tümünde öğrenim görme imkânını elde edersiniz.
  • Kanada’da yatırım yapabilir ve iş kurabilirsiniz.
  • Tüm sosyal yardım imkânlarından faydalanabilir ve sosyal haklarınızı sonuna kadar kullanabilirsiniz.
  • Kanada’da oturum izniniz dolayısıyla dünyanın birçok farklı ülkesini vizesiz ziyaret edebilirsiniz.

Bunların dışında Kanada en fazla göç alan ülkelerden biri olduğundan işgücü piyasasında büyük rekabet vardır. Ayrıca vergiler oldukça yüksektir ve sosyal hakları olmayanlar için yaşam oldukça pahalıdır. Dolayısıyla bunlar Kanada’ya göç etmek isteyen herkesi korkutmaktadır. Her şeye rağmen yine de Kanada, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının göç etmek için en fazla ilgi gösterdiği ülkelerden biridir. Kanada’ya gitmenin en kolay yolu olarak görülen turist vizesinin yanı sıra, kalıcı oturum izni elde etmek isteyenlerin de sayısı oldukça fazladır. Kanada’da eğitim, sosyal hayat, tıbbi tedavi avantajlarından bahsedecek olursak:

  • Dünyanın en yüksek yaşam standartlarından birine sahiptir.
  • Kanada vatandaşları ülkelerine göç eden yabancılara karşı oldukça hoşgörülüdürler.
  • Hükûmetin düzenli ve sistemli bir göç politikası vardır.
  • Vatandaşlık almanız durumunda sahip olacağınız haklar dünya üzerinde neredeyse benzersizdir.
  • Asgari işsizlik oranının en düşük olduğu ülkelerden biridir.
  • Bürokrasi eksikliği yok denecek kadar azdır.
  • Yoksulluğun seviyesi dünya üzerinde en az olan ülkedir.
  • Tıbbi tedavi imkânları, sosyal haklarını elde etmiş vatandaşlar için ücretsizdir.
  • Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 172 ülkeyi vizesiz seyahat etme şansına sahip olursunuz.
  • Suç oranının en düşük olduğu ülkelerden biridir.
  • İlk, orta, lise, üniversite ve diğer tüm seviyelerdeki öğretim kurumlarında çok nitelikli bir eğitim alabilme imkânı elde edersiniz.

Kanada'ya Yerleşmek İstiyorum

Kanada’ya yerleşmek istiyorum diyenler bu yazıda toplanıyor! Kanada’da yaşamak için Kanada oturum izni almanız gerekmektedir. Her sene 200.000’in üzerinde birey Kanada oturum izni alıp Kanada’da kalıcı bir şekilde yaşamaya başlar. Kanada oturum izni alarak siz de Kanada ülkesine rahatlıkla göç edebilir, daha iyi bir biçimde Kanada’da yaşam sürebilirsiniz. Oturma izni almış olan kişiler henüz Kanada vatandaşı olmamıştır. Hala yabancı ülke vatandaşı olarak görünmektedir. Kanada’da geçici bir şekilde yer alan kişiler de öğrenciler ve işçiler olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Herhangi bir ülkeden Kanada’ya gidip yerleşen tüm kişiler hükümet destekli mülteci programı ya da mültecilerin özel sponsorluğu programıyla oturma izni alarak Kanada’da her zaman ikamet eden kişiler haline dönüşebilirler. Kanada göçmenlik ve mülteci kurulu aracılığıyla gerekli koşulların sağlanıp sağlanmadığının kontrolü her zaman için yapılır. Şayet kişi bu koşulları bizzat sağlamışsa mülteci olarak Kanada’ya kabul edilir. Mülteciler sadece bu şartları sağladıktan sonra kalıcı oturma izni için başvuruda bulunabilir.

Kanada Oturum İzni Alma

Kanada oturum izni alma ile ilgili yazımıza hoş geldiniz. Kanada oturum izni başvurusu işlemlerini başlatmadan evvel temelde şu işlemleri yapmanız çok önemlidir; sağlık durumunuzu rapor eden bir sabıka kaydı almalısınız. Oturma izni başvuru formlarını eksiksiz bir biçimde doldurmalısınız. Başvuru ücretini yani vize harcını ödemelisiniz. Göçmenlik temsilcileri ile görüşmeler yapmalısınız. İlave olarak başvurunuzun niteliğine ve kategorisine bağlı bir şekilde başka belgeler de sizden talep edilebilir. Bahsi geçen bu belgeleri de sağlamakla yükümlüsünüz. Sizden Kanada oturum izni konusunda başvuru yaparken istenen belgelerden bazıları şunlardır: Dil testi sonuçlarınız, ilave ücretler, öteki belgeler ya da testler, şayet bulunuyorsa mülteci statünüzün bir kanıtı, diplomalarınız, sertifikalarınız, kişisel şekilde alınmış kimlik belgeleriniz, beceri değerlendirme testleriniz, Kanada’daki ilk günlerinizde geçiminizi sağlayabileceğinize dair maddi kanıtlarınız, sponsor mektuplarınız, alakalı belgeleri içeren başvuru destekleyen belgenin orijinal halleri, fotokopileri ve elbette ki onaylanmış çevirileri size bu başvuru sürecinde lazım olacaktır.

Kanada Oturum İzni Nasıl Alınır?

Kanada'da oturum izni alabilmek için mesleğinize ve maddi durumunuza uygun olarak kendinize bir göçmenlik programı seçmeniz, gerekli belgeleri toplamanız ve başvuru yapmalısınız. Böylece oturum izni başvuru süreci başlamış olacaktır. Kanada'da oturum izni için gerekli belgeler konsolosluk şartlarını karşılıyorsa konsolosluk ücreti ödemeniz ve bir göçmenlik memuru ile mülakat gerçekleştirmeniz gerekecektir. Burada göçmenlik için adayların seçimi bir test yoluyla yapılır. Oturum izni başvuru sahipleri yaşına, eğitimine, dil yeterlilik düzeyine, mesleki deneyimine bağlı olarak değerlendirilir. En yüksek göçmenlik puanını alan adaylara öncelik verilir. Oturum izni alma aşamalarının başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda, ikamet için ülkeye kolayca girebileceğiniz bir göçmen vizesi verilecektir. Kanada’ya giriş yaptıktan sonra oturum izni alabilir ve ikamet yerinizin artık Kanada olduğunu kabul edebilirsiniz. Kanada oturum izni şartları, başvuru aşamaları ve diğer tüm gereksinimler için bizi arayabilirsiniz. Kanada Vize Başvuru Merkezi MyVize’nin uzmanları size yardımcı olmaktan mutluluk duyarlar.

Kanada Oturum İzni Kaç Günde Çıkar?

Kanada oturum izni almak isteyen ve evrakları değerlendirmeye alınanların başvuruları 180 gün içinde sonuçlanır. Bu, oturum izni türüne ve başvuru dönemine göre değişiklik gösterebilir. Oturum izni başvurularınızın değerlendirme süresi, konsolosluğun ek belge talep etmesi durumunda da uzayabilir.

Kanada Oturum İzni Başvurusu

Kanada oturum izni başvurusu yapabileceğiniz birçok göç / oturma izni programı bulunmaktadır. Bunlardan bireysel olarak size en uygun olanını seçerek Kanada'ya oturum izni başvurusu yapabilirsiniz. Kanada’da ikamet edebilmenizi sağlayacak oturum izni türleri aşağıdaki gibidir:

  1. Kanada Express Enrty
  2. Eğitim Yolu ile Oturum İzni
  3. Kanada Aile Birleşimi ile Oturum İzni
  4. Kanada Çalışma ve Oturum İzni
  5. Yatırım Yolu ile Kanada Oturum İzni
  6. Sığınmacı Olarak Kanada'da Oturum İzni

·         Kanada Express Entry 

Kanada 2015 yılında Express Entry adı verilen elektronik bir göçmenlik başvuru sistemi oluşturulmuştur. Bu sistem göçmenlik başvurusu yapmak isteyenlerin Kanada’da oturum izni almasını elektronik bir sistem aracılığıyla denetlenmesini sağlamaktadır. Amaç, Kanada göçmenlik başvurusu yapmak isteyenlerin uygunluğunun objektif bir şekilde değerlendirilmesidir. Bu sistemi kullanarak Kanada Vatandaşlık ve Göçmen Bakanlığı’nın resmî web sitesine erişmeniz gerekir. Burada oluşturacağınız göçmen kaydı ile bir dizi soruya yanıt vermeniz başvuru sürecinin başlangıcını oluşturur. Sistem sizin Kanada göçmenlik başvuru şartlarını sağlayıp sağlamadığınıza dair bir değerlendirme yapar. Kanada oturum izni puanlama sistemi, göçmenlik testi adı verilen sorulara verdiğiniz yanıtlar ile sizin bir puan elde etmenizi sağlar. Eğer Kanada göçmenlik başvurusu için yeterli puanı alabilirseniz Express Entry ile oturum izni elde etmeniz neredeyse kesindir. Göçmenlik testi sonrası oturum izni başvurusu yapabileceğinize ilişkin bir e-posta alırsınız.

·         Üniversite Eğitimi ile Oturum İzni

Kanada vatandaşlığı olmayanların Kanada’da üniversite eğitimi almak için oturum izni almalarına gerek yoktur. Ancak mezuniyet sonrası ülkede kalmaya devam etmek ve diploma aldığınız alanda 1 yıl çalışmak için oturum izni alabilirsiniz. Kanada’da bulunan bir şirket ya da işletmeyle iş sözleşmesi yapmanız durumunda Kanada’da 1 yıllığına oturum elde edebilir ve çalışma izni de alabilirsiniz. Eğer söz konusu işinize Kanada’da devam edecekseniz oturum ve çalışma izniniz de yenilenebilir.

·         Kanada Aile Birleşimi ile Oturum İzni

Kanada’da oturum izni olan kişiler, bir başka ülkedeki akrabalarını Kanada’da yaşayabilmeleri için davet edebilirler. Bu sistem aile birleşim vizesi başvurusunu gerektirir. Davetiye ile Kanada'ya oturum izni başvurusu yapabilecek yakınlar ikamet eden kişinin eşi, ebeveyni ya da babaannesi/anneannesi, dedesi/büyükbabası olabilir. Ayrıca Kanada ikameti olan kişinin başka bir ülkede yaşayan 22 yaş altındaki çocuğunu da Kanada’ya davet etme hakkı vardır. Kanada aile birleşimi davetiyesi gönderen taraf, davet ettiği kişilerin tüm maddi ihtiyaçlarını karşılayacağını resmî olarak taahhüt etmelidir.

·         Kanada Çalışma İzni

Kanada, yüksekokul/yükseköğretim diploması olan, resmî dili (Fransızca) iyi bilen ve daha önce de 1.560 saatten fazla çalışmış olan yüksek nitelikli personellere de (vasıflı işçiler) oturum izni vermektedir. Ayrıca Kanadalı bir işveren (yüksek nitelikli işçi istihdam eden) tarafından davet edilen adaylar da oturum izni için başvurabilir.

·         Yatırım Yolu ile Kanada Oturum İzni

Oturum izni almanın yollarından biri de Kanada’da yatırım yapmaktır. Başvuru sahibi Kanada’da yatırım yapabilecek maddi güce sahip olduğunu öncelikle kanıtlamalıdır. Daha sonra yatırımcılar hükûmetin belirlediği programlar vasıtasıyla ülkede en az 1.200.000 Kanada doları ya da daha fazla bir tutarda yatırım yapmalıdır. Yatırımın oturum izni başvurusu sonrası ilk 5 yıl içinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

·         Sığınmacı Olarak Kanada'da Oturum İzni 

Kendi ülkelerinde zulüm gören, can ya da mal kaybı tehlikesi ile karşı karşıya olan kişilere basitleştirilmiş bir göç programı kapsamında oturum izni sağlanmaktadır. Bir sığınmacının Kanada'da dili bilmesi, maddi durumu ve yaşayacak bir yeri olması gerekmez. Ayrıca oturum izni aldıktan sonra sosyal yardım, istihdam, eğitim veya iş kurma hakkı elde eder.

Kanada Oturum İzni Şartları

Kanada oturum izni şartları konusunda bilgi veriyor olacağız. Kanada’da yaşamak istiyorsanız karşılamanız gereken temel şart şudur: Kanada’da bir kalma amacınızın olması. Bunun için de belli kategoriler oluşturulmuştur. İlk olarak nitelikli işçi kategorisinden söz etmek isteriz.  Kanada’ya işçi olarak gidecekseniz bu kategoriden vize almalısınız. İş insanı kategorisi ise bir diğer alandır. Eğer iş insanıysanız, bir firmanız varsa Kanada’da yaşama hakkını bu sayede elde etmiş olursunuz. Şehir adayı kategorisi, aile kategorisi, Quebec seçilmiş göçmenlik kategorisi gibi birçok kategori vardır. Quebec’e dahil edilen kişiler daimi işçiler, öğrenciler, aileler, iş insanları, geçici işçiler ve sponsorlu mültecilerdir. Eğer siz de Kanada’da yaşamak istiyorsanız tek yapmanız gereken şey Kanada oturum izni şartlarına uymak ve vize başvuru randevunuzu hızlı bir biçimde almaktır. Randevunuzu aldıktan sonra ise sizden istenen belgelerin her birini büyük bir özenle hazırlamalısınız. Belgelerinizi hazırladıktan sonra Kanada Konsolosluğu’na teslimini sağlamanız gerekmektedir.

Kanada Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar

  • İki pasaport. Her iki pasaportun da geçerlilik süresinin dolmadığından emin olun. Çocuğunuz için standart bir doğum belgesi gereklidir.
  • 2 adet standart vize fotoğrafı
  • Seyahat sağlık sigortası: Mevcut sağlık sigortası bu tür hizmetleri vermeye yetkili bir şirkettedir. Asgari sigorta teminat tutarı 30.000 dolardan başlamaktadır. (Bazı durumlarda Göçmenlik Dairesi'nin tutarda bir artış talep etme hakkına sahip olduğunu unutmayın.)
  • Maddi durumunuzun yeterli olduğunu teyit eden belgeler. (Banka ekstresi, resmî iş yerinden alınan maaş bordrosu, sponsorluk mektubu.) Tutarlar oturum izni türüne göre değişir, ancak yalnızca minimum değerlere odaklanmanızı önermiyoruz.
  • Evlilik / boşanma belgesi
  • Herhangi bir sabıka kaydınızın bulunmadığını gösteren adli sicil kaydı
  • İş sözleşmesi
  • Vize ücretinin ödendiğini gösteren dekont
  • İngilizce veya Fransızca dışındaki dillerdeki tüm belgeler tercüme edilmelidir. Bu durumda noter onayı da gereklidir.

Kanada Oturum İzni Ücreti

Kanada oturum izni için ödemeniz gereken ücreti, başvurduğunuz oturum izni türü belirler. Oturma izni başvurunuz sırasında büyükelçilik ya da konsolosluğun belirlediği güncel oturum vizesi ücretini kredi kartıyla ödeyebilirsiniz. Ücreti ödedikten sonra dekontunuzu da mutlaka saklayınız. Vize evrakları arasında bulunması zorunlu olan belgelerden biri de oturum izni başvuru ücreti ödendi dekontudur.

TOP ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp