FORGOT YOUR DETAILS?

Yunanistan Vatandaşlığı

Yunanistan Vatandaşı Olmak

  • Yunanistan topraklarında doğmuş olmak
  • Yunan uyruklu bir eşle, en az 3 yıl süresince evli kalmış olmak
  • Ebeveynlerinden biri Yunan vatandaşı olan çocuk, 18 yaşından küçük olsalar dahi Yunanistan vatandaşlık şartları gereği, Yunanistan vatandaşlığına başvuru yaparak vatandaşlık elde etme olanağına sahiptirler.
  • Etnik Yunanistan kökeni nedeniyle vatandaşlık için başvuru yapacak kişilerin, resmi belgelerle etnik kökenini kanıtlaması istenmektedir. Yunanistan vatandaşı olmak için yapılacak mülakatta, Yunan kültürü ve tarihinden sorular sorulmaktadır. Ayrıca Yunanca diline, günlük hayatı sürdürebilecek derecede hakim olması istenmektedir.
  • Yabancı uyruklu kişilerin en az 250.000 Euro değerinde Yunanistan topraklarında yatırım yapması gerekmektedir. Detaylar aşağıda açıklanmıştır.
  • Mülteci statüsünde de Yunanistan vatandaşlık hakkı kazanılabilmektedir. Başvuru sahibinin yaşadığı ülkede, başvuru sahibinin ölüm tehdidi, zulüm, linç girişimi, ayrımcılık, savaş gibi nedenlerle iltica hakkı taşıması gerekmektedir.

Yunanistan'da Çifte Vatandaşlık Var mı?

Yunanistan ülkesi; evlilik, gayrimenkul alımı yoluyla, etnik Yunanistan kökeni nedeniyle, mülteci statüsü nedeniyle Yunan vatandaşlığı hakkı elde eden kişilere, doğuştan elde ettikleri vatandaşlıkla beraber Yunan vatandaşlığını da ellerinde bulundurma hakkı tanır. Yunanistan vatandaşlık hakkı elde eden kişiler, aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşlık hakkını da ellerinde bulundurmaktadır.

Ancak bazı ülkeler, çifte vatandaşlık hakkına izin vermemektedir. Örneğin kişi doğuştan gelen Yunan veya Japon vatandaşı ise, ülke Adalet Bakanlığı’na başvuru yaparak 22 yaşına gelmeden hangi ülke vatandaşlık hakkını korumak istediklerini bildirmek zorundadırlar.

Türkiye, eski SSCB üye ülkelerinden herhangi birinde, Arnavutluk’ta yaşayan Yunanistan göçmenleri istedikleri zaman Yunanistan vatandaşlığına başvuruda bulunabilirler. Başvuruda; Yunanca doğum belgesi, pasaport, Yunanca aile cüzdanı, ebeveynlerine ait Yunanca evlilik cüzdanı, Yunan etnik kökenli kişilere ait özel kimlik kartı (E.D.T.O), yurttaşlık kabul başvurusu belgeleri ile başvuruda bulunabileceklerdir.

Yunanistan Vatandaşı Olmak İçin Yatırım Yapmak

Yunanistan Oturum İzni Kanunu’nun gerekleri yerine getirilerek emlak alım süreci gerçekleştirilmektedir. Emlak alım sürecinde, taşınmazın tüm çevre ve çöp vergilerinin ödenmesi gerekmektedir. Yunanistan ana karası ve Yunanistan’a bağlı olan adalarda en az 250.000 Euro tutarında gayrimenkul satın alan kişiler Yunanistan vatandaşlığına başvuru hakkı elde ederler. Yunanistan yatırım yapmak suretiyle vatandaşlık hakkı elde edebilmek için; adli sicil kaydının temiz olması, 18 yaşından büyük olmak ve Yunanistan’daki sağlık kuruluşlarından birinden sağlık raporu almak gereklidir.

Ancak Yunanistan gayrimenkul alan kişilere, ülkemizde olduğu gibi doğrudan vatandaşlık hakkı vermemektedir. Yatırım yapıldığında, yabancı uyruklu kişiler, ülkede 5 yıllık oturum izni hakkı elde ederler. Oturum izinlerinin yenilenmesi, kişinin elinde bulundurduğu yatırım tutarının 250.000 Euro altına düşmemesi durumunda söz konusudur. Yatırım yoluyla vatandaşlık hakkı elde etmek isteyen kişiler, kesintisiz olarak 7 yıl boyunca Yunanistan’da ikâmet etmelidirler. 7 yıl sonunda Yunanistan vatandaşlığına başvurma hakkı elde edeceklerdir.

Yunanistan Vatandaşı Olmanın Avantajları

-Yunanistan 1 Ocak 1981 tarihinde Avrupa Birliği’ne üye olmuştur. Bu nedenle Yunanistan vatandaşı olan bir kişi, AB ülkeleri sınırlarından vize sorgulaması olmadan geçer yani serbest dolaşım hakkı elde eder.

- Yunanistan vatandaşlığına hak kazandıktan sonra, başvurması halinde kendisine Yunanistan pasaportu verilmektedir. Yunanistan pasaportu ile vizesi gidebileceği başlıca ülkeler şunlardır: Almanya, Arnavutluk, Arjantin, Andorra, Avusturya, Bermuda, Bahamalar, Belize, Birleşik Arap Emirlikleri, Bolivya, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, ekvador, Ermenistan, Endonezya, Fas, Fiji, Fransız Guyanası, Fransız Guyanası, Güney Afrika, Gürcistan, İtalya, İspanya, Kazakistan, Kosova, Letonya, Meksika, Malta, Macaristan, Slovenya, Umman, Tayland, Tunus, Tayland, Şili, Ukrayna, Estonya, Türkiye

- Yunanistan’da ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinde ikâmet etme hakkı elde eder.

- Yunanistan’da ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinde devletin sunduğu sağlık ve eğitim hizmetlerinden ücretsiz faydalanma hakkı elde eder.

- Yunanistan’da ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinde çalışma hakkı elde eder.

- Yunanistan’daki seçimlerde oy kullanabilir ve Yunan vatandaşları gibi seçilme hakkı kazanır.

 

- Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu belgelerine özgürce erişim hakkı elde eder.

Yunanistan Vatandaşlığı Alma Şartları

Başka bir ülkenin vatandaşlığını almak bazı şartları yerine getirmek kaydıyla mümkündür. Birtakım ülkeler çift vatandaşlığa izin verirken bazı ülkeler buna müsaade etmiyor. Yunanistan vatandaşı olmak isteyenler de çift vatandaşlık hakkında yararlanabiliyor. Bu hakkı her iki ülke de tanıdığı için vatandaşlık alındığı taktirde iki ülkenin de avantajlarından yararlanmak mümkün. Yunanistan vatandaşlığı almak için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Yunanistan vatandaşı olmak için belirli kıstaslar var. Yunanistan’a gelen kişinin geliş sebebi, oturma süresi, oturma izin belgeleri gibi kıstaslar, vatandaşlık için hangi yasalardan yararlanabileceğini belirliyor. Vatandaş olduktan sonra ise birçok avantajdan yararlanmak mümkün. Vatandaşlık için kabul eden Yunanistan, yeni vatandaşı için AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat, memur olma, seçme ve seçilme hakkı gibi farklı birçok yasal imtiyaz sunuyor.

Yunanistan Vatandaşlığı İçin Gerekli Evraklar

Eğer Yunan vatandaşı olmak istiyorsanız bunun için birtakım belgeleri hazırlamanız ve konsolosluğa teslim etmeniz gerekiyor. Ayrıca belirli bir şartlar da mevcut. Bunlar belirli bir yatırım yapma zorunluluğu veya akrabalık bağı konularını içeriyor. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra resmî kurumlardan gelecek onaya göre vatandaşlık gerçekleşiyor. Öncelikle ilk şart Yunanistan’da yaşamak. Eğer 10 yıldır Yunanistan’da yaşanıyorsa vatandaşlık için başvuru yapılabiliyor. Eğer bu şartı sağlamıyorsanız Yunan bir vatandaş ile evli olmanız isteniyor. Buna ek olarak 5 yıldır Yunanistan’da yaşayanların doğan çocukları direkt olarak Yunanistan vatandaşı sayılıyor. Eğer tüm bunları sağlamıyorsanız gayrimenkul alarak da Yunan vatandaşı olmak mümkün. 300 000 Euro sermaye ile yatırım yapılır ve ev sahibi olunursa 5 yıl oturma izni hakkı tanınıyor. Her 5 yılda bir gayrimenkul satılmadığı sürece yenileniyor. Başvuru yapmak için gereken belgeler ise eskiden Yunanistan’da olanlar ve Türkiye’ye göç edenler için geçerlidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

- Arşivler Genel Müdürlüğü aracılığı ile alınmış iskân belgeleri

- Yunanistan’dan geldikleri zamanki mal beyanlarını gösterecek olan belgeler

- Tapu belgeleri

Önceden Yunanistan’da bulunmayan ve ilk defa başvuru yapacaklar için gereken şartlar ise;

- Başvuru yapılacak tarihe kadar yetişkin olması, yaşını doldurması

- 10 yıl içinde herhangi bir sabıka kaydı olmaması

- Başvuruya kadar 7 yıl boyunca Yunanistan’da ikamet etmiş olması

- Oturma iznine sahip olması.

Olarak sıralanabilir.

Yunanistan Vizesi ile ilgili bilgi almak için arayın.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp