Rusya Vize Başvurusu
Rusya Vize Başvurusu Hakkında
Rusya Vize başvurularınız için Rusya Konsolosluğu, aracı vize merkezleri ve seyahat acenteleri aracılığı ile başvuru yapabilirsiniz. Rusya Federasyonu’na kısa süreli yani 30 günlük seyahat etmek istiyorsanız ya da uzun süreli seyahat etmek istiyorsanız ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız veya Türkiye’de oturum iznine sahip yabancı uyruklu vatandaşsanız Rusya vize işlem başvurularınız için , Rusya Konsolosluğu tarafından yetki verilen Rusya Vize Başvuru Merkezleri ve aracı olan acenteler sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
Rusya ile Türkiye Cumhuriyeti karşılıklı olarak aralarında imzalamış oldukları ve 30 günlük süreyi geçmeme serti konulması ile seyahat etmek isteyenlere seyahat hakkı tanınıyordu. Bu anlaşma
1 Ocak 2021 tarihinden beri Rusya Devleti tarafından geçerliliğini yitirdi. Bu sebepten dolayı Rusya Federasyonu Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus yani Bordo, Hususi ve Hizmet pasaportu sahibiyseniz vize şartlarına tabii tutuluyorsunuz.Sadece diplomatik pasaporta sahipseniz ve Türk vatandaşıysanız 90 günü aşmamak kaydı ile Rusya vizesinden muaf olabiliyorsunuz.
Bunların haricinde Rusya’ya eğitim, çalışma ve oturum amaçları dahilinde seyahat edecekseniz ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız uzun süreli vize başvurularınız için Rusya Konsolosluğu’na başvuru yapmanız gerekiyor. Rusya Konsolosluğu, eğitim vizeniz için, çalışma vizeniz için, oturum izniniz için ve bunun gibi vize başvurusu yaptığınız zaman Rusya vizelerini uzun süreli kalmanızı gerektiren vize dahilinde değerlendiriyor ve size 90 gün kalma süresi ve çok giriş hakkı tanıyor.
Rus Konsolosluğu vizeniz için onay verirse Rusya vizenizde; Rus ve Latin harfleri ile soyadınız, adınız; doğum tarihiniz, cinsiyetiniz, hürriyetinizi belirtiyor olan ana belge numaranız, vizenin veriliş tarihi ve size izin verilmiş olan kalış süreniz; davetiyeniz var ise Rusya Federasyonu’na giriş için kullanacağınız davetiye numaranız gibi bilgiler yer alıyor.
Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova ve İstanbul illerinden birinde yaşıyorsanız ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız veya Türkiye Cumhuriyeti ikamet iznine sahip yabancı ülke vatandaşıysanız Rusya vizesi işlemleriniz için vize onayınızı veya reddinizi Rusya İstanbul Başkonsolosluğu veriyor. Rusya vizesi başvurularınız için Rus Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş olan vize merkezleri sayesinde kabul ediliyor ve Rusya vizenizin sonucu hakkında karar yetkisine sahip tek kurum başvuruların iletilmiş olduğu Rusya Konsolosluğu, Rusya Başkonsolosluğu veya Rusya Büyükelçiliğidir.
Rusya Vize Başvurusu Nasıl Yapılıır?
Ülkemizin özellikle son yıllarda en yakın ilişkiler içinde olduğu ülkelerin başında komşumuz olan ve eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinden ayrılmış olan Rusya gelmektedir. Özellikle insanlar iş amaçlı olarak bu ülkeye gitseler de bunun yanı sıra Rusya kültürünü tanımak için, eğitim görmek için, yakınlarını ziyaret etmek için gidenler de vardır. Her ne nedenle gidilecek olursa olsun Rusya Türk vatandaşlarından vize istemektedir. Bu da beraberinde birçok soruyu beraberinde getirir. Rusya Vize Başvurusu nasıl yapılır sorusunu beraberinde getirir. Burada süreç adım adım ilerler. Öncelikli olarak Rusya vize başvurusu için istenen evrakların doğru ve hatasız bir biçimde hazırlanması gerekir. Bunun yanı sıra randevu alınması gerekir. Sonrasında ise ilgili kuruma Rusya vize başvurusu yapılması gerekir.Rusya vize kapsamı diğer ülkelere göre çok daha kapsamlı ve geniştir. Çok değişik amaçlar için vize alınıp bu ülkeye gidilebilir.
Rusya Vize Başvurusu Nereden Yapılır?
Üstte verilen bu bilgilerden sonra şimdi de artık Rusya vize başvurusu nereden yapılır sorusunun yanıtını verelim. Kişilerin Rusya vize başvurusu yapmak için karşılarına farklı seçenekler çıkar. Bunlardan bir tanesi Ankara’da yer almakta olan Rusya Büyükelçiliğine başvuru yapılmasıdır. Bir diğer seçenek ise Rusya Başkonsolosluğu ve Rusya Konsolosluklarıdır. Tam da bu noktada bilinmesi gereken en temel husus kişinin yaşadığı ilin bağlı olduğu konsolosluk ya da büyükelçiliğe başvuru yapması gerektiğidir. Burada bir diğer yöntem ise Rusya Hükümeti tarafından onaylanmış, akredite olmuş Rusya vize başvuru merkezleri aracılığı ile böylesi bir başvurunun yapılmasıdır. Eğer başvuru merkezleri üzerinden başvuru yapılır ise ödenen ekstra bir ücret vardır. Ayrıca süre nadiren de olsa uzayabilir. Tüm bunları bilerek nihai kararı vermek gerekir. Sonuçta nereye vize başvurusu yapacağı kişinin kendi kararı dahilindedir. Önemli olan kişinin işlerinin aksamadan süreci başlatmasıdır.
Rusya Vize Başvuru Şartları
Şimdi sırada Rusya vize başvuru şartları hakkında bilgi verelim. Rusya Hükümeti eski bir Soyvet Devleti olduğu ve sosyalist bir gelenekten geldiği için son derece zor şartları olan bir ülkedir. Bu durum vize alınır iken de geçerli olan bir durumdur. Eğer vize başvurusu Rusya Büyükelçiliği ya da Rusya Konsolosluklarına yapılacak ise mutlaka önceden randevu alınması gerekir. Randevu alınmadan yapılan başvurular hiçbir şart altında kabul edilmez. Yine alınan randevu saatinde dakik olarak bulunmak gerekir. Eksik evrak ile yapılan başvurular hiçbir şart altında kabul edilmez. Yine diğer ülkelerin aksine Rusya vize başvurularında parmak izi istenmez. Herhangi bir ülkeden çıkış yasağı olmayan herkes Rusya için vize başvurusu yapar. İlk başvuru online olarak gerçekleşmektedir. Bu adım yapılmadan diğer belgeler tamam olsa bile yine başvuru kabul edilmez.
Rusya Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Son olarak şimdi de Rusya Vize Başvurusu için gerekli evraklar nelerdir onlarının yanıtını verelim.
- En az altı ay geçerliliği olan arka sayfası boş olan pasaport
- Rusya vize başvuru ücreti ödendi dekontu
- Voucher belgesi
- Güncel arka zemini beyaz olan 35*45 cm ebatlarında olan 2 adet fotoğraf
- Vize başvuru anketi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi istenen evraklardır. Kimi durumlarda ve vize türüne göre değişik türden istenen evraklar vardır. Bunlar ise şunlardır:
- Kişi eğer eğitim almak için gidecek ise eğitim alacağı kurumdan gelen davet yazısı ve okula kabul edildiğini gösteren belge
- Kişinin maddi durumunu gösteren belge
- Ticari işler için olduğu zaman kişinin ticaret yapacağı yere ait olan bilgiler gideceği kurum, fuara gidecek ise fuarın bilgileri
- Aile ziyareti için gidilecek ise aileden gelen mektup.