×

Categories

Almanya Aile Birleşimi ve Vatandaşlık

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Hakkında

Almanya Aile Birleşimi Vizesi, Türkiye’de yaşamakta olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve Türkiye’de oturma izni olan diğer ülke vatandaşlarını Almanya’da yaşayan eşlerinin veya çocuklarının yanına yerleşmek alması gereken vize türüdür.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi uzun süreli yani D Tipi vize kategorisine girmektedir. Almanya Federal Cumhuriyeti bu vize türü ile ülkede başvuru sahibine oturum hakkı sağlamaktadır. Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Almanya’ya eşinin yanına ya da reşit olmayan çocuğunun yanına gitmesine göre istenen belgeler farklılık göstermektedir. Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusu yapılırken hazırlanan evrakların ıslak imzalı ve güncel olması gerekmektedir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvuruları Almanya Konsolosluğu, Almanya Büyükelçiliği ve yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerine yapılmaktadır. Türkiye’de iki adet Almanya başkonsolosluğu bulunmaktadır. Bunlardan birisi Almanya İstanbul Başkonsolosluğu ve Almanya İzmir Başkonsolosluğu’dur. Ayrıca Ankara Büyükelçiliği de bulunmaktadır. Bu illerin çevresinde ikamet ediyorsanız Almanya Aile Birleşimi Vize başvurunuzu buralara yapabilirsiniz.

Esas olarak Almanya’da ailesinin yanında yaşamak isteyen birisi eğer Almanya vatandaşı değilse Almanya Aile Birleşimi Vizesi almak zorundadır. Eşten dolayı Almanya Aile Birleşimi Vizesi alan birisi 3 yıllık bir oturum izni sahibi olmaktadır. Bu üç yılın sonunda oturum izni süresi uzatılmalıdır. Oturum izni gerekli kuralların yerine getirilmesi durumunda her defasında 1 yıl uzatılmaktadır.

Almanya’ya gittikten sonra Vatandaşlık Dairesi ya da Nüfus Müdürlüğüne (Einwohnermeldeamt) kayıt yaptırılması gerekmektedir. Daha sonra bu kayıt Yabancılar Dairesine ya da BAMF’a sunulmalıdır. Almanya’ya gittikten sonra Sağlık Sigortası da yaptırılmalıdır.

Almanya Aile Birleşimi Başvurusu Nereye Yapılır?

Almanya Aile Birleşimi Vizesi, Türkiye’de yaşamakta olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Almanya’da yaşayan aile üyelerinin yanında oturum izni alması veya Almanya’da yaşayanların Türkiye’de reşit olmayan çocuklarını yanlarına alması için başvurması gereken vize türüdür.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvuru şartları ve değerlendirme şartları Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından belirlenmektedir. Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusu yapılırken de Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından belirlenen evraklar ibraz edilmelidir. Evraklar başvuru durumuna göre farklılık göstermektedir. Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusu yapabileceğiniz yerler de Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından belirlenmiştir. Başvuru yapabileceğiniz yerler Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından yetkilendirilmiş konsolosluklar ve büyükelçiliklerdir. Türkiye’de Almanya Aile Birleşimi Vizesi Başvurusu yapabileceğiniz üç yer vardır.

Türkiye’de Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusu yapılacak yerler; Ankara’da bulunan Almanya Ankara Büyükelçiliği, İstanbul’da Almanya Başkonsolosluğu İstanbul ve İzmir’de Almanya İzmir Başkonsolosluğu şeklindedir. Almanya aile vizesi başvuruları sadece ikametinizin bağlı olduğu İzmir veya İstanbul Başkonsolosluğu ya da Ankara Büyükelçiliğe yapılmaktadır. Ancak Yabancılar Dairesi tarafından başvurunuz kabul edilmez ise konsoloslukların ya da büyükelçiliğin başvurunuzu onaylama yetkisi bulunmamaktadır.

Almanya Aile Birleşimi Başvurusu Neden Reddedilir?

Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurunuzun reddedilmesinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden birisi Almanya Aile Birleşimi Vize başvurusu sırasında Almanya Konsolosluğu tarafından istenen seyahat belgelerinin eksik olmasıdır. Aynı zamanda istenen belgeler bir biri ile uyuşmalı ve inandırıcı bulunmalıdır. Vize başvurularında en çok karşılaşılan red nedenlerinden birisi evrak eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurularında finansal teminat istenmektedir. Yani yeterli finansal kaynağınızın bulunmasıdır. Almanya vize başvurularında maddi yeterlilik kanıtı olarak banka hesap dökümleri istenmektedir. Aile Birleşimi Vizesi başvurusunda ise Almanya’daki aile üyesinin de finansal dökümleri istenir. Yeterli finansal kanıt bulunamaz ise başvuru reddedilir.

Almanya’ya yapılacak seyahatlerde Seyahat Sağlık Sigortası istenmektedir. Sigortanın en az 30 bin Euro teminatı olmalıdır. Teminat miktarı düşükse, Almanya seyahat tarihlerini kapsamıyorsa başvuru reddedilir. Almanya bir Schengen ülkesidir bundan dolayı sigorta Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır. Sadece Almanya’yı kapsayan sigortalar da reddedilir.  Almanya’nın Schengen ülkesi olmasından dolayı herhangi bir Schengen ülkesine giriş yasağının bulunmaması gerekmektedir.

Vize başvurusunun sonucu posta ile gönderilen bir mektupla bildirilmektedir. Vize başvurusu reddedilmiş ise bunun nedenleri detaylı bir şekilde mektupta yazmaktadır. Vize başvurusu reddedilmiş ise bu ret kararına itiraz hakkı bulunmaktadır. Almanya Aile Birleşimi Vizesi reddine Almanya Konsolosluğu’na yazılan bir dilekçe ile itiraz edilir. Bu dilekçenin standart bir formu bulunmamaktadır. Dilekçede itiraz nedenleri açık bir şekilde belirtilmelidir. Eğer vize başvurunuzun yanlış değerlendirildiğini düşünüyorsanız bunu kanıtlamanız gerekmektedir. Bu durumda dilekçe belgeler ile desteklenmelidir. Dilekçede kendinizi çok iyi bir şekilde ifade etmeniz gerekmektedir. Vize reddine eksik evrak neden olduysa dilekçe verilirken bu eksik evraklar da sunulmalıdır. Ya da belgelerin uygunsuzluğundan dolayı ret cevabı aldıysanız bu belgelerin düzenlenmesi gerekmektedir. Dilekçe ret kararı verildiği tarihten sonra geçerli olan 1 ay içerisinde konsolosluğa ulaştırılmalıdır. Gecikmeler mazeret olarak kabul edilmemektedir.

Almanya Vize reddi olduktan sonra yeniden Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusu yapılabilmektedir. Ancak bu ret kararı yeniden başvurulduğunda kötü bir referans olarak dikkate alınmaktadır. Bundan dolayı yeniden yapılacak olan başvuruda dosyanız çok güçlü bir şekilde hazırlanmalıdır. İlk vize başvurusu bundan dolayı çok önemlidir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Sürecini Nasıl Takip Edebilirim?

Almanya Aile Birleşimi sonuçlandırma süreci konsoloslukların inisiyatifindedir. Almanya Aile Birleşimi Vizesi değerlendirmeleri çok dikkatli bir şekilde yapılmaktadır. Bundan dolayı kimseye ayrıcalık veya imtiyaz sağlanmamaktadır. Başvurunun sonuçlanması süreci yoğunluğa ve tatil sürelerine göre değişiklik göstermektedir. Bu vize başvurusunun sonuçlanma süresi yaklaşık 3 ay sürmektedir. Bu durumun uzun olmasının sebebi belgelerin Almanya Yabancılar Dairesi’ne gönderilmesidir. Başvurunun süreci durumunuza göre değişebilir. Ayrıca Almanya Başkonsolosluğu, Almanya Büyükelçiliği ve Almanya Yabancılar dairesi ek belge talep edebilir. Bu durum sürecin uzamasına sebep olmaktadır.

Başvurunuzun durumunu konsolosluklar aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Ancak genelde bir cevap alınmamaktadır. Bunun yerine 3 ayın sonunda başvurunuzun durumunu konsolosluktan sorgulayabilirsiniz. Başvuru süreci bittikten ve Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusu sonuca bağlandıktan sonra durum bir mektup ile bildirilmektedir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesine Aldıktan Sonra Eşimden Bağımsız Oturum Hakkına Sahip Olabilir Miyim?

Almanya’da oturan eşinin yanında yaşayabilmek için kişinin Almanya Aile Birleşimi Vizesi alması gerekmektedir. Bunun için ise Almanya’daki eşi ile aynı evde ikamet etmesi gerekmektedir. Eş durumundan dolayı Almanya Aile Birleşimi Vizesi elde eden kişi Almanya’da 3 yıl oturum izni almış olur. Üç yılın sonunda oturum izni süresi uzatılmalıdır. Bu süre oturma izninin alındığı süreden donra başlamaktadır. İki eşte bu 3 yıl boyunca aynı evde yaşamalıdır.

Evlilik süresi boyunca eşten bağımsız oturum hakkı verilmez. Evliliğin sonlanması ile evliliğe bağlı oturma izni son bulmaktadır. Ancak 3 yıl yasal olarak evli kaldıktan sonra eşten bağımsız oturum izni talep edilebilir. Aynı zamanda eşin vefatı, Alman vatandaşı olan bir çocuk sahibi olmak, 1 yıl veya daha fazla bir sürede aynı işveren ile çalışıyor olmak şartı ile eşten bağımsız otum izni alınabilir. Aynı işveren ile 1 yıl veya daha fazla çalışan bir kişinin asgari ücret alması ve sigortalı olması şartı vardır.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi alacak birisinin süresiz oturum izni alabilmesi için Almanya’da 5 yıldan beri oturuyor olması gerekmektedir. Eşi Alman olan birisinin, mavi kart ile Almanya’ya gelmiş olan birisinin ya da serbest çalışan birisi için bu süre 3 yıldır. Eşlerden en az birinin Almanya’da 60 ay yani 5 yıl sigortalı çalışıyor, iki eşin sicilinin temiz olması, B1 seviyesinde Almanca biliyor olması gerekmektedir. Kısacası bazı şartlar dahilinde eşten bağımsız oturum izni alınmaktadır.

Almanya Aile Birleşimi Şartları Hakkında Bilgi

Almanya Federal Cumhuriyeti, Almanya’da eşinin yanında yaşamak için Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusu yapacak diğer ülke vatandaşlarından bir evlilik akdi talep etmektedir. Ancak evliliğin sadece kağıt üzerinde gerçekleşmiş olması Almanya Aile Birleşimi Vizesi almak için yeterli değildir. Eşlerin birbirlerine karşı sorumluluk alması ve ortak bir yaşam alanında yaşamlarını sürdürmeleri istenmektedir. Eşler bu durumu kabul etmez ise Almanya Konsolosluğu tarafından Aile Birleşimi Vizesi verilmeyecektir.

Eşler arasında büyük bir yaş farkı olmamalıdır. Bu durum anlaşmalı evlilik şüphesini ortaya çıkarmaktadır. Aynı zamanda eşlerin birbirlerini iyi tanımaları gerekmektedir. Bu durumlar Almanya Aile Birleşimi Vizesi alma şansını azaltmaktadır. Eşlerden birinin evlilik için zorlandığına ilişkin şüpheler oluşması da bu uzun süreli Almanya vizesi alınmasına engel olacaktır. Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusunda bulunmak için iki eşin de en az 18 yaşınsa olması gerekmektedir. Aynı zamanda aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunacak kişinin Alman dilini anlama seviyesinin en az A1 düzeyinde olması gerekmektedir.

Almanya’da yaşayan aile üyesinin yerleşim iznine sahip olması gerekir. Almanya’da yaşayan eş aile birleşiminden önce en az 2 yıldır Almanya’da ikamet ediyor olması gerekmektedir. Henüz ikamet izni verilmemiş olması durumunda aile birleşimi vizesi verilmemektedir. 

Almanya’da yaşayan 18 yaşından küçük çocuklar için Almanya Aile Birleşimi Vizesi alınabilmektedir. Bunun için evli olan her iki ebeveynde vize alabilir. Ancak ayrı ebeveynler boşanmış ise Almanya Aile Birleşimi Vizesi alma hakkı olan kişi çocuğun velayetini alan kişidir. Bu durum 16 yaşından küçük çocuklar için geçerlidir.

16 veya 17 yaşında olan çocukları için Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusunda bulunacak kişilerin Almanya’ya taşınmaları durumunda Almanya diline C1 düzeyinde hakim olmaları gerekmektedir. Ya da Almanya’ya hızlı ve iyi bir şekilde entegre olacağını kanıtlamaları gerekmektedir.

Bu nedenlerin yanında Almanya Birleşimi Aile Vizesi başvurusunda bulunacak olan kişi istenen evrakları eksiksiz bir şekilde toplamalıdır. Vize başvurusunda bulunacak kişi geçerli bir pasaport ibraz etmelidir. Yanında taşınmak istenen kişinin taşınacak kişiye de bakabileceğini kanıtlaması gerekmektedir. Bunu banka hesap dökümleri ile kanıtlayabilir.

Diğer aile bireylerinin yanında yaşamak için de Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusu yapılabilmektedir. Yani kardeşler, büyükbabalar, büyükanneler, amcalar, teyzeler, halalar ve dayıların yanında yaşamak için de aile birleşimi vizesi alınabilmektedir. Ancak bunun için alışılmadık bir güçlük olması gerekmektedir. Bu vize başvurusu için katı kurallar vardır. Yani aile bireyi Almanya’da bakıma muhtaç ise bu şekilde vize alabilirsiniz.

Bir Avrupa Birliği ülkesi vatandaşlığınız var ise vizesiz bir şekilde Almanya’ya girebilirsiniz. Ayrıca Avustralya, Japonya, İsrail, Yeni Zelanda Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore vatandaşlığınız var ise Almanya’ya vizesiz bir şekilde girebilirsiniz. Ancak burada ikamet edebilmek için ikamet iznine başvurulması gerekir.  

Ayrıca Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusu yapılırken Almanya Konsolosluğu tarafından belirlenen vize başvuru ücreti ödenmiş olmalıdır. Başvuru ücreti nakit olarak Euro cinsinden alınmaktadır.

Almanya Aile birleşimi Dil Şartı Var Mı?

Almanya aile birleşimi alarak eş ve çocukları ile yaşmak isteyenler Almanca dil yeterliliği olduğunu gösteren A1 sınavı sertifikası almak zorundadır. A1 sertifikası sınavı 4 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler okuma, yazma, dinleme ve konuşmadır. Okuma bölümünde size gösterilen metni akıcı bir şekilde okumalısınız. Yazma bölümünde ise size verilen bir konu hakkında mektup yazmanız istenmektedir. Dinleme bölümünde bazı diyaloglar dinletilmekte ve sorular sorulmaktadır. Konuşma bölümünde ise kendinizi tanıtmalısınız.

Almanya Aile Birleşiminde A1 Şartı Kalktı Mı?

Almanya aile birleşimi için A1 şartı bulunmaktadır. Almanya’da bulunan ailenizin yanında yaşamak için A1 sertifikası almanız gerekmektedir. Dil sertifikasının 6 aydan eski olmaması gerekmektedir. Almanya Aile Birleşimi Vizesi başvurusunda sunduğunuz A1 dil sertifikası 6 aydan eski ise başvurunuz reddedilecektir. Almanya Aile Birleşimi Vizesi için A1 düzeyinde Almanca öğrendiğini beyan edemeyen başvuru sahipleri, Almanya Yabancılar Dairesi tarafından kabul edilmeyecektir. Bu makam onay vermez ise Almanya Başkonsolosluğu ya da Almanya Büyükelçiliği başvurunuzu onaylama yetkisine sahip değildir.

Ancak bazı durumlarda A1 yeterlilik sertifikası aranmamaktadır. Bu durumlar şu şekildedir;

  • Vize başvuru sırasında yetkili olan kişileri Almancanızın yeterli olduğunu onaylaması durumunda A1 sertifikası aranmamaktadır.
  • Almanya aile birleşimi başvurusu yapacak kişinin fiziksel veya zihinsel bir engelinin olması durumunda A1 sertifikası istenmemektedir. Ancak bu durumda da uzun bir araştırma süreci yaşanacaktır.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Destek Hattı

Almanya Aile Birleşimi Vizesi için bilgi alabileceğiniz üç yer bulunmaktadır. Bunlar Almanya Ankara Büyükelçiliği, Almanya İstanbul Başkonsolosluğu, Almanya İzmir Başkonsolosluğu vize bölümleridir. Aşağıda bu kurumların vize destek hatları verilmiştir.

Almanya Büyükelçiliği Ankara Vize Bölümü telefon numarası: +90 312 426 88 89 ( Pazartesi- Perşembe günleri arası saat 09.00- 16.00 arası, Cuma günleri ise 09.00- 14.00 arası hizmet vermektedir.)

Almanya İstanbul Büyükelçiliği telefon numarası: +9012 232 92 32 (Hafta içi 13.00 ile 16.00 saatleri arasında ulaşılabilmektedir.)

Almanya İzmir Büyükelçiliği telefon numarası: +90 232 404 85 00 (Pazartesi- Perşembe günleri arasında 08.00- 16.30 arası, Cuma günleri 08.00- 13.30 arası hizmet vermektedir.)

Almanya Aile Birleşimi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Pasaport: Pasaportun 10 yıl içerisinde çıkarılmış olması gerekmektedir. Ayrıca pasaportta en az iki sayfanın boş olması gerekiyor.
  • Almanya vize başvuru formu: Bu form vize türüne uygun doldurulmalıdır. Formda Almanya vizesini neden almak istediğinizi, kimlik bilgilerinizi, aile bilgilerinizi, Almanya’da kalacağınız yerin adresi, uçak bilgileriniz gibi bilgiler detaylıca yazılmalıdır. Form Almanca doldurulmalıdır. Bu formda yer alan bilgilerin diğer evraklardaki bilgiler ile uyuşuyor olması gerekmektedir. Diğer belgeler ile oluşan en ufak uyuşmazlık vize reddine neden olmaktadır.
  • Evlilik belgesi: Almanya aile cüzdanını kabul etmemektedir. Bunun yerine Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Müdürlükleri’nden alınabilecek Uluslararası Evlenme Kayıt Belgesi alınmalıdır. 18 yaşından küçükler için aileden imzalı muvafakatname gereklidir. 16 yaşından küçükler için ise mahkeme kararının tercümesi istenmektedir.
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Nüfus kağıdı fotokopisi
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Sabıka kaydı: sabıka kaydının güncel olması gerekmektedir.
  • Banka hesap dökümleri:
  • Biyometrik Fotoğraf: fotoğraf 6 aydan eski olamamalıdır.
  • Aile bireylerinin yaşayacağı evin kira sözleşmesi fotokopisi ya da ev kendilerinin ise tapu fotokopisi
  • Almanya’da yaşayan eşin ikametgahı
  • Eşlerin önceki evliliklerine dair belgeler
  • Eşlerin çocukları hakkındaki belgeler
  • Almanya’da yaşayan eşin varlıklarının dökümü
  • Almanya’da yaşayan eşin kimlik fotokopisi
  • Almanya’da yaşayan eşin banka hesap dökümü
  • Almanya’da yaşayan eşin maaş bordosu
  • Almanya’da yaşayan eşin sağlık sigortası
  • A1 Almanca dil sertifikası

Almanya vize başvurusu için istenen belgeler bu şekildedir. Almanya konsoloslukları vize başvuru incelemelerini büyük titizlikle incelemektedir. Belgelerde bir eksiklik veya yanlışlık varsa vize başvurunuz reddedilecektir.

Aile Birleşimi ve Vatandaşlık İşlemleri için Gerekli Evraklar

Aile birleşimi vizesi, eşleri Almanya’da yaşayan Türk vatandaşların, Almanya’da oturum almak için başvurması gereken vizedir. Ulusal bir vize olan aile birleşim vizesi, Almanya’da evlenmek isteyen kişilerin, Almanya’da yaşayan veya Alman vatandaşı olan eşinin veya ailesinin yanına yerleşmek isteyenlerin alması gereken D kategorisinde bir Almanya vizesi türüdür. Türk vatandaşları, Almanya’da yaşayan eşlerinin, çocuklarının veya reşit değiller ise ailelerinin yanına yerleşmek için bu vizeye başvurabilirler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya vize işlem ve protokolleri için aile birleşimi ile ilgili gerekli tüm belgeleri Almanya Konsolosluğuna teslim etmelidir. Konsolosluk tarafından belirlenmiş gerekli evraklar güncel olmalı, gerçek beyanlara dayanmalıdır. Aksi takdirde başvurunuz reddedilebilir.

Aile birleşimi vizesi almak için Almanya’ya gidecek olan eşin, öncelikle başvurulacak merkezin banka hesabına yaklaşık olarak 7,80 Euro olan randevu ücreti, başvuran kişinin adıyla yatırılmalıdır. Daha sonra Almanya’ya gidecek olan eş, Almanya Konsolosluğunu telefonla aramalı ve dekont bilgileri ile konsolosluktan aile birleşimi vize randevusu almalıdır. Konsolosluklar, yoğunluğa bağlı olarak size en uygun tarihte randevu vereceklerdir. Randevunuza, evlilik cüzdanınızın uluslararası kayıt numarası, Almanya’da yaşayan eşin gelir ve ikamet belgeleri, nüfus aile bilgileri ve bunun gibi bazı belgelerle birlikte gitmelisiniz.

Almanya vize işlemleri için evraklarınızı toplamda üç dosya olacak şeklinde hazırlamalısınız. Dosyaların biri asıl belgelerden, diğer iki dosya ise belgelerin nüshalarından yani fotokopilerinden oluşmalıdır. Konsolosluğun size telefonda vereceği randevu günü, konsolosluğa bu üç dosyayla birlikte gitmelisiniz. Randevu günü konsolosluğa başvuru yapan kişinin kendisi bizzat gitmelidir. Eşinizin sizinle birlikte gitmesine gerek yoktur. O gün, yüz yüze mülakat yapılarak dosyalarınız teslim alınacaktır. Yoğunluğa bağlı olarak konsolosluğa verdiğiniz belgeler incelenecek, 1 ila 3 ay arasında pasaportunuz size teslim edilecektir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp