Hollanda Vatandaşlığı İşlemleri

Hollanda Vatandaşlık İşlemleri 2022

 

Hollanda vatandaşlıkına geçmek isteyen kişi vatandaşlık başvurusunu Hollanda Ankara Büyükelçiliği ile Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’na yapabilir. 18 yaşını dolduran herkes Hollanda vatandaş başvurusu yapabilir. Hollanda çift vatandaşlıklara izin vermemektedir, bundan dolayı Hollanda vatandaşlığı alacak kişi asıl vatandaşlığından vazgeçmeli. Hollanda vatandaşlığı aşağıdaki durumda alınabilir.
Hollanda’da en az 5 sene ikamet etmiş olan Hollanda vatandaşlığı alabilir.
Bir Hollanda vatandaşı ve en az 3 sene evli olan ile Hollanda’da beraber yaşayan. Hollanda vatandaşlığı eşin en az 15 yıldır Hollanda’da yaşıyor olmaları gerekmektedir.
Hollanda’da doğup, asıl uyrukları belli olmayan ve geçerli bir oturum izni ile Hollanda’da en az 3 sene ikamet eden.
Hollanda’da doğan ve doğduğu anda itibaren, bir ikamet izni ve Hollanda’da ikamet eden yetişkin.
4 yaşında beri geçerli Hollanda oturma izni ile Hollanda Krallıkları toprağında yaşayan.
Eskiden Hollanda vatandaşları olup, Hollanda vatandaşlığı bitiren, geçerli bir oturma izni ile bir yıldır Hollanda Krallığı toprağında yaşayanlar.
65 yaş üstü olup, ikamet izni ve 15 yıldır Hollanda’da yaşayan.
1 Ocak 1985 tarihinde önce Hollanda vatandaşı bir annede doğan kişi.
1 Ocak 1985 tarihinde önce Hollandalı bir kadın tarafında evlat edinen.

Hollanda Vatandaşlık Nasıl Alınır?

Kritere uygun olan 18 yaşında büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Hollanda vatandaş başvurusunda bulunabilir.
En az 5 yıl süresiyle Hollanda'da sürekli ikamet eden kişiler. Ancak bu durum ile ilgili istisnai durum söz konusu olabilmekte. Bir Hollanda vatandaşı ile en az 3 sene evli ve birlikte yaşıyorsa ya da Hollanda oturma izninizi, izin süresi bitme zamanında uzatma ya da yenileme işlemi yaptıysa Hollanda vatandaşlık başvurusu da bulunabilirsiniz. Hollanda oturma izninizin sizin için belirlenen prosedürlere uygun ve prosedür süresine geçerli olması gerekmektedir.
Hollanda vatandaşlıkı için başvuruda bulunmadan önce süresiz oturma izni ya da geçici oturma iznine sahip olanlar
Hollanda kültüre entegre olup, A2 dil yeterlilik sınavı başarıyla verenler yani Hollanda dile tam anlamıyla adapte olan kişiler. Eğer dil yeterliliğinizin ispatı olan diploma ya da Hollanda yetkili makamlarınca belirlenen yerden alınan dil sertifikası olan kişiler.
Temiz sabıka kaydı olan kişiler. Bu durumda hiç hapis cezaları alınmamış olması gerekmekte. Aynı zamanda başvuru sahiplerinin hakkında bir ceza davası da olmamalı.
Türkiye  Cumhuriyeti Vatandaşlığında atılmamış olan kişiler.

Hollanda Vatandaşı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Eğer Hollanda vatandaşı olmak istiyorsanız bunun için bazı şartları yerine getirmeniz gerekebilir. Ayrıca bazı gerekli evrakları da hazırlamanız önem taşıyor. Tüm bunları yaptığınız ve gerekli yatırım miktarlarında ülkeden gayrimenkul satın aldığınız taktirde Hollanda vatandaşı olabilirsiniz. Başvuru yapmadan önce şartları iyi anlamak ve sonrasında evrakları toparlamak gerekiyor. Toplanan evraklar Hollanda konsolosluğuna iletildiği taktirde işlemler başlayacaktır. İlk olarak yaş sınırı mevcuttur. 18 yaşını tamamlamış olmak, başvuru yapmak için gerekli ilk şarttır. Diğer bir şart ise Hollanda’da yaşıyor olma şartıdır. Bu şarta göre en az 5 yıldır oturma izni almış şekilde Hollanda’da ikamet ediyor olmak gerekiyor. Bu sağlanmıyorsa bunun yerine evlilik şartına bakılabilmektedir. Eğer bir Hollanda vatandaşı ile 3 yıldır evli veya birlikte yaşıyorsanız yine başvurunuz geçerli olacaktır. Diğer bir önemli konu ise dil yetkinliğidir. Hollanda belgeler ile dil yetkinliğinin ispatını istiyor. Hollanda vatandaşı olmak için 2 prosedür mevcuttur. Bunlardan size uygununu seçerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Hollanda Vatandaşlık Başvurusu

Söz edilen her 2 başvuru prosedürü Hollanda'da yaşamakta olduğunu belediyeden yapabiliyor. Ancak söz konusu şartı eksiksiz yerine getirmek ve talep edilen kriterleri karşılamak gerekmektedir. Belediye başkanlığı tarafında kontrol edilen Hollanda vatandaşlığı talebiniz, uygun görüldüğü takdirlerde Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Daire IND'ye iletir. Belediye IND'ye ayrıca tavsiyeler belgesi de iletmekle yükümlü. Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi vatandaşlık için onay verdiğine başvuru sahibi Hollanda vatandaşlığa geçiş törenine davet edilir. Davet mektupları başvuruyu yaptığınız belediye tarafında adresinize gönderilir. Vatandaşlıka geçiş töreninde ülkeye bağlılık yemin etmeniz gerekmektedir. Hollanda vatandaşlığa geçiş törenine katılım zorunlu. Bu törende yemin ederek bağlılık sözü vermeden vatandaşlık işlemi tamamlanmaz. Törende Hollanda vatandaşlığa kabul edildiğiniz sizlere resmi olarak bildirilir. Vatandaş işlemi bu şekilde sonuçlandıkdan sonra ikamet etmekte olduğu belediyeden pasaport taleplerinde bulunabilirsiniz.
Vatandaş başvurunuz ret ile sonuçlandığı taktirlerde Hollanda Göçmenlik ve Vatandaş Dairesine kararı yeniden gözden geçirilmesi için başvuruda bulunabilmek hakkınız vardır.

Hollanda Vizesi Randevu

Hollanda vize randevuları en geç iki hafta sonrası için verilmektedir. Hollanda vize randevusu Hollanda vize başvurusunu kabul eden vize servisleri aracılığı ile almaktadır. Söz edilen her 2 başvuru prosedürü Hollanda'da yaşamakta olduğunu belediyeden yapabiliyor. Ancak söz konusu şartı eksiksiz yerine getirmek ve talep edilen kriterleri karşılamak gerekmektedir. Kritere uygun olan 18 yaşında büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Hollanda vatandaş başvurusunda bulunabilir. Hollanda vize alacak olan kişinin Hollanda vize başvuru için vize ücret ödemesi gerekmektedir. Kısa süre Hollanda vizesi ücreti Schengen ülkesinin ortak kararı ile belirlenir. Uzun süre Hollanda vize ücreti ise Hollanda Konsolosluğu tarafında belirlenmektedir. Hollanda oturma izninizin sizin için belirlenen prosedürlere uygun ve prosedür süresine geçerli olması gerekmektedir.

Hollanda’ya Yerleşmek İçin Gerekli Belgeler

Eğer 2 prosedürden ilkini seçecek olursanız bu durumda Hollanda dil bilgisi şartı aramayacaktır. Ayrıca mevcut vatandaşlığınızdan çıkmanıza da gerek kalmayacak, çifte vatandaşlık alma şansınız ortaya çıkacaktır. Fakat bu başvuru şekli için en az 15 yıldır Hollanda sınırları içinde ikamet etme şartı aranıyor. Buna ek olarak son 3 yıldır düzenli bir gelirinizin olması, kendi ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde bir maaşınızın olması isteniyor. Başvuru esnasında bunları ispatlayan belgelerin ibrazı gerekmektedir. Ayrıca temiz bir sabıka kaydına sahip olmak da başvuru için gereken şartlardandır. Sabıka kaydı, gelir belgesi, evlilik belgesi ve Hollanda’da ikamet ediş tarihinizi ispat eden belgeler hazırlanmalıdır. Diğer prosedür ise mevcut vatandaşlıktan feragat etmeyi gerektiriyor. Buna ek olarak en az A2 seviyesinde Hollanda dili bilgisi istenmektedir. Tüm bunları ispatlamanız ve belgeleri dosyanıza eklemeniz gerekiyor. 18 yaşından büyük olmak, son 5 yıldır Hollanda da ikamet ediyor olmak ve geçici olmayan bir oturma iznine sahip olmak da istenen belgeler arasındadır. Tüm bu belgeler toplanıp başvuru yapıldığı taktirde 3 ay içinde sonuç açıklanıyor.

Hollanda Vizesi Ücreti

Hollanda vize alacak olan kişinin Hollanda vize başvuru için vize ücret ödemesi gerekmektedir. Kısa süre Hollanda vizesi ücreti Schengen ülkesinin ortak kararı ile belirlenir. Uzun süre Hollanda vize ücreti ise Hollanda Konsolosluğu tarafında belirlenmektedir.
Hollanda vize ücreti vize başvurusu sırasında yetkiliye teslim edilir. Başvuru vizesi başvuru merkezi yapılmakta ise vize başvuru merkezleri hizmet bedeli ödenmeli. Ayrıca ek hizmet alınmış ise ek hizmeti bedeli ödenmelidir. 0-6 yaş arasında Schengen vize ücretleri alınmamaktadır.
Hollanda vizesi başvurusu reddedilmiş ise vize harç ücretleri geri ödenmemekte. Başvuru sahipleri vize reddine itirazı edebilir. Başvurunun reddedilme durumunda vize ücreti ödenmemekte.
Vize Türü
18 Yaş Üst İçin
6- 12 Yaş Arası İçin
0- 6 Yaş Arası İçin
Turistik Vizesi
80 Euro
40 Euro
Vize Ücret Alınmaz
Ticari Vizesi
80 Euro
40 Euro
Vize Ücret Alınmaz
Transit Vizesi
80 Euro
40 Euro
Vize Ücret Alınmaz
Aile Birleşimi Vize
80 Euro
40 Euro
Vize Ücret Alınmaz
Kısa Süreli Öğrenci Vize
80 Euro
40 Euro
Vize Ücret Alınmaz

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp