Kanada Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni

Kanada Vatandaşları İçin Türkiye' de Oturum ve Çalışma İzni

Türkiye’de oturum izni almak isteyen ve çalışma izni almak isteyen Kanada vatandaşları bunun için Kanada’daki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu ile iletişime geçmelidir. Kanada vatandaşlarının sahip olduğu Kanada çalışma izni ya da çalışma izni muafiyeti belgesi oturum izni yerine sayılabilir. Kanada vatandaşları vize süresi sonrasın Türkiye’de kalacak ise oturum izni almalıdır.

Kanada vatandaşları oturum izni için Kanada’da bulunan Türk temsilciliklerine başvuruda bulunabilir. Türkiye’de bulunan Kanada vatandaşları ise Kanada oturum izni için valiliklere başvurabilmektedir. Kanada vatandaşlarının pasaportları oturum izni süresinden 60 gün daha fazla geçerli olmalıdır. Oturum izni başvuruları en geç 90 günde sonuçlanmaktadır.

Türkiye içerisinde bulunan Kanada vatandaşları oturum izni uzatma işlemlerini e-ikamet üzerinden yapabilmektedir. Bunun için alınan randevu gün ve saatinde İl Göç İdaresi’nde bulunulması gerekmektedir.

Türkiye oturum izni için gerekli belgeler;

  • Oturum izni başvuru formu
  • 18 yaş altı için muvafakatname
  • Pasaport
  • 4 adet biyometrik fotoğraf
  • Finansal dökümleri gösteren belgeler
  • Talep edilmesi durumunda şirketlerden alınmış davet mektubu
  • Yabancılar Sağlık Sigortası
  • SGK’dan alınmış Provizyon Belgesi
  • Türkiye’de nerede konaklayacağını gösteren belge
  • Oturum izni ücretinin ödendiğini gösteren belge

Kanada vatandaşları çalışma izni içinde Kanada’da bulunan Türk temsilciliklerine gitmek zorundadır. Türkiye’de çalışacak Kanada vatandaşları ayrıca Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurmalıdır. ÇSGB, çalışma başvuruları için karar verme yetkisine sahiptir. Çalışma izni alan bir Kanada vatandaşı aynı zamanda oturum izni de almış olur. Çalışma başvurusu kabul edilen Kanada vatandaşı giriş vizesi harcı, Çalışma izni belgesi harcı ve oturum izni harcı ödemelidir.

Çalışma iznine sahip olan Kanada vatandaşları Türkiye’ye girişlerinden sonra 20 gün içerisinde girişlerini İl Göç İdaresine bildirerek kayıt yaptırmalıdır. Türkiye’de eğitim amacı ile bulunanlar çalışma izni alma şartı ile çalışabilmektedir. Ancak ön lisans ve lisans öğrencileri için çalışma hakkı ilk yıldan sonra başlamaktadır. Başvurular Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na yapılmalıdır.

Kanada vatandaşları Türkiye çalışma izni aldıkları taktirde oturum izni hakkına da sahip olmaktadır.

Kanada Vatandaşları İçin Türkiye Vizesi

Resmi ve umuma mahsus pasaporta sahiip kişiler vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaporta hamiline 3 ay ikamet süresi müteaddit giriş vizesi e-Vize olarak ya da dış temsilcilikimizde resen verilir.
Türkiye’ye seyahat gerçekleştirme isteyen ve 3 aydan fazla Türkiye'de kalmayı planlayan umum mahsus pasaport sahibleri Kanada vatandaşının Kanada'daki Türkiye temsilcilikine şahsen başvuru yapması gerekmektedir. Vize işleminde yaşanabilecek gecikmeden dolayı vize başvurusunun planlanan seyahat tarihinde en az 1 ay önce yapılması yararlı olacakdır.
Ancak bilinmeli ki, Kanada vatandaşı dahil yabancı vatandaşa verilen vize Türkiye’ye giriş için mutlak hak sağlamazlar. Türkiye'ye girişe izin verme nihai karar ve otorite sahibleri makam, sınır makamıdır.
Vize başvurusunda tahsil edilen vize harçları, vize başvurusu menfi sonuçlanma halinde iade edilmemekte.  
Türkiye'yi ziyaret etme isteyen tüm vize başvurusu sahipinden, Türkiye'de kalacağı süre kapsayan geçerli sağlık sigorta yaptırması şartı aranmaktadır. 
Vizenin veya vize muafiyeti imkan verdiği kalış süre, her 180 günde günde 90 gün geçemez. Türkiye’de son 180 gün içinde toplam kalış süresinin 90 gün geçmemesi kaidesi ile Türkiye’ye seyahat edecek tüm yabancı  vatandaşı için geçerlidir. Söz konu kural Kanada vatandaşı için de geçerlidir. Esasen, her türlü vize başvurusunda, Türk dış temsilcilikğinde en fazla 3 ay ikametli vize verilmek olup, 3 aydan fazla ülkemizde kalma isteyen yabancının İl Göç Müdürlüğüne “Kısa Süre İkamet” başvurusu bulunarak ikametini uzatabilmesi mümkündür. 

Kanada Vatandaşları İçin Türkiye’ de Oturum İzni

Kanada vatandaşlarının Türkiye’ de sahip oldukları çalışma izni ya da çalışma izni muafiyet belgesi oturma izni yerine de geçmektedir. Çalışma izni bulunanların ayrıca bir oturum izni başvurusunda bulunmalarına gerek yoktur.

Kanada’ dan Türkiye’ ye yerleşmek istenildiğinde oturma izni başvuruları Kanada’ da bulunan Türk temsilciliklerinden yapılabilir. Türkiye’ de oturum iznine başvuruda bulunmadan önce Türkiye’ ye gelinmişse gelirken alınmış olan vizenin süresi ya da bir vize muafiyeti var ise bu süreler bitmeden önce oturum iznine başvuruda bulunulması gerekir. Oturum izinlerinin sonuçlanma süresi 90 güne kadar olmaktadır ve kalış amacına göre her Kanada’ lı için ayrı ayrı evraklar düzenlenerek işleme koyulur.

İlk defa oturum iznine başvuruda bulunacak olan Kanada vatandaşları İl Göç İdaresinden randevu alarak randevunun alındığı gün ve saatinde yaşadığı ilde bulunan İl Göç İdaresinde olmaları gerekir. Daha öncesinden alınmış olan bir oturum izinlerinin bitmesine 60 gün kala tekrar oturum iznine başvuruda bulunulması gerekir. İkinci kez oturum izni başvuruları ücretsiz olarak e-ikamet uygulaması üzerinden yapılabilir.

Kanada Vatandaşları Türkiye’ de Nasıl Oturum İzni Alır?

Kanada vatandaşları Türkiye’ de oturum izni alabilmeleri için Türkiye’ye giriş yapmadan kendi ülkelerinde bulunan Türk temsilciliklerinden başvuruda bulunabilirler.

Türkiye’ de bulunan Kanada vatandaşlarının başvuru yapabilecekleri iki çeşit oturum izni vardır. Bunlardan biri kısa dönem oturum izni, diğeri ise uzun dönem oturum iznidir.

Kısa dönem oturum izinleri maksimum 1 yıl için yapılacak konaklamalarda başvurulabilir. Kısa dönemli oturum iznine başvuruda bulunabilmek için; Türkiye’ de bilimsel araştırmalar yapmak, taşınmaz bir mala sahip olmak, ticari bir bağlantının olması veya yeni bir iş kurulacak olması, hizmet için eğitim programlarından birine katılım sağlanacak olması, Türkiye’ de alınacak bir tedaviye başvurulması, Türkçe dil kurslarına katılınması ya da öğrenci değişim programı ile kabul edilmesi şartlarından birinin sağlanması gerekir. Başvurular her ilde bulunan İl Göç İdaresi bürolarından gerekli evraklar ile yapılabilir.

Uzun süreli oturum iznine başvuruda bulunabilmek için minimum 8 yıl kesintisiz olarak Türkiye’ de ikamet etmiş olmak gerekir. Uzun süreli oturum izinleri için de başvurular İl Göç İdarelerinden yapılmaktadır.

Türkiye’ de Oturum İzni Kaç Günde Çıkar?

Türkiye oturum izni başvuruları İl Göç İdarelerinden gerekli evrakların ibrazı ile yapılabilir. Oturum izinlerine başvuruda bulunurken oturum izninin türüne göre evraklar hazırlanır ve sonuçlanma süreleri buna göre değişiklik gösterebilir.

Kanada vatandaşlarının Türkiye’ de başvuruda bulunabilecekleri oturum izinleri kısa süreli oturum izni ve uzun süreli oturum izni olarak iki çeşittir. Kısa süreli oturum izinleri maksimum 1 yıl süreli olur ve Her yıl oturum izinlerinin yenilenmesi gerekir. Uzun süreli oturum izinleri ise sınırsız sürede olmaktadır. 8 yıl kesintisiz olarak Türkiye’ de konaklamadan sonra başvuruda bulunulabilir.

Oturum izinleri başvurularının sonuçlanma süreleri en fazla 90 gündür. Geçici olarak alınmış olan oturum izinlerinin bitimine 60 gün kala tekrar başvuruda bulunulması gerekir. Göç idaresine yapılan bir oturum izni başvurusu varsa ve mevcut olan oturum izni bitmişse yeni başvuru süreci devam ettiği için başvuru süreci sonuçlanana kadar bir problem olmayacaktır.

Kanada Vatandaşları İçin Türkiye’ de Oturum Şartları

Kanada vatandaşları için Türkiye’ de oturum şartları oturum izninin türüne göre değişiklik gösterir.

Kanadalıların Türkiye’ ye girişleri belirli nedenler ile oluyorsa kısa süreli oturum iznine başvuruda bulunabilirler. Türkiye’ de bulunma nedenleri; Türkiye’ de bilimsel araştırmalar yapmak, taşınmaz bir mala sahip olmak, ticari bir bağlantının olması veya yeni bir iş kurulacak olması, hizmet için eğitim programlarından birine katılım sağlanacak olması, Türkiye’ de alınacak bir tedaviye başvurulması, Türkçe dil kurslarına katılınması ya da öğrenci değişim programı ile kabul edilmesi seçeneklerinden birinin olması gerekir.

Türkiye’ de uzun süreli oturum izni alınabilmesi için en az 8 yıl kesintisiz olarak Türkiye’ de yaşanmış olunmalıdır. Bu sekiz senelik süre hesaplanırken öğrenci olarak alınan izin sürelerinin yarısı, diğer oturum izinlerinin tamamı dikkate alınır. Uzun süreli oturum izni için aranılan diğer şartlar şöyledir;

  • Kişinin kendisi ve birlikte yaşadığı ailesinin geçimini sağlayabilecek miktarda düzenli bir gelire sahip olması.
  • Son üç yılda sosyal yardımlaşma kurumlarından yardım almamak.
  • Kamu düzeni ve güvenliğini bozacak hiçbir olaya karışılmaması gerekir.

İki oturum izni türü için de gerekli şartlar sağlandığı taktirde oturum izinleri başvuruları onaylanacaktır.

TOP ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp