Fransa Başkonsolosluk Bölümleri
Fransa Başkonsolosluk ve Bölümler
Hukuk ve Konsolosluk İşleri.
Hukuk- Konsolosluk, Vize İşleri Bölüm Büyükelçiliğin en fazla çalışana sahip bölümüdür. Türk-Fransız ilişkilerinin tüm karmaşıklığını yansıtır. Görevleri arasında vize ve pasaport işlemleri ve aile birleşiminin yanı sıra, zor durumdaki Fransız vatandaşlarıyla ilgilenme ve güvenlik alanın da Türk makamlarıyla yakın iş birliğinde bulunmak da vardır.
Kültür ve Eğitim
Kültür geniş bir yelpaze oluşturulan Türkiye’deki Fransız aracı kurumlarını koordine etmektedir. Aynı zamanda Fransa’dan Türkiye’deki Anadolu Liselerine gönderilen Fransızca öğretmenleri ile Türk üniversitelerindeki Fransız Dili ve Edebiyatı ve Fransızca Öğretmenlik bölümlerinde görevlendirilen Fransız okutmanlar için de başvurulan meri durumundadır. Türk ve Fransız yüksek okulları arasındaki geleneksel iş birliğinin ve bilim adamlarının öğrenci değişim programı teşvikinin yanı sıra, Türkiye’de Fransız dilinin tanıtılmasında katkıda olmak da kültür bölümünün görevlerinden birisidir.
Ekonomi Bölümü
Ekonomi Bölümü, Türkiye’nin ekonomisini, yatırım yeri olarak Fransa, Fransa araştırma ve teknolojisini ve Federal Dış işleri Bakanlığı tarafından teşvik edilmiş dış ticaret girişimlerine dair çok kapsamlı bilgiler yapmaktadır.
Siyasi Bölüm
Siyasi Bölüm Türkiye’nin iç -dış politikasındaki gelişmeleri gözlemleyerek, Fransa Federal Hükûmetini güncel gelişmeler konusunda bilgilendirir. Fransa siyasetçilerin Türkiye’ye gerçekleştirdikleri üst düzey ziyarete refakat ederler. Türkiye’nin AB’yle ilişkileriyle demokrasi, hukuk devletini ve insan haklarını konulardaki gelişmeler, göç ve sosyal politikalarda önemli çalışma alanlarıdır. Siyasi bölümde çalışan kişiler Türk hükûmeti, meclis, siyasi parti, sivil toplum örgütü ve birçok kurumla düzenli temas halindedirler.
Bölümlerine Göre Fransa Başkonsolosluğu
Fransa Başkonsolosluğu birkaç bölüme ayrılmıştır. Fransa Başkonsolosluğu birimleri Fransa Başkonsolosluğunun üstün hizmet sunması için çalışmaktadır. Fransa Türkiye Başkonsolosluğu hem Fransız hem de Türk vatandaşlarına hizmet vermekte ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye çalışmaktadır. Fransa Başkonsolosluğu’nun birimleri ve yetkileri aşağıda listelenmiştir.
Vize Bölümü: Vize departmanı, Fransa’yı ziyaret etmek veya Fransa üzerinden transit geçmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize başvurularında yardımcı olur.
Kültür Dairesi: Kültür Dairesi, Fransa Başkonsolosluğu’nun şubelerinden biridir. Kültür Bakanlığı, Fransa ile Türkiye arasındaki kültürel bağları ve alışverişi güçlendirmeyi amaçlıyor.
Basın Departmanı: Fransa Başkonsolosluğu’nun basın ilişkilerinden sorumludur. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’ne Fransız basını hakkında bilgi vermektedir.
Ticaret Bölümü: Ticaret departmanı, Türkiye ile Fransa arasındaki ticari bağları güçlendirmenin yanı sıra yeni iş fırsatlarını keşfetmeye çalışıyor.
Konsolosluk İşleri: Konsolosluk İşleri Departmanı, Türkiye’deki Fransız vatandaşlarına hizmet vermektedir. Fransız vatandaşlarına doğum, ölüm, evlilik, boşanma, pasaport işlemleri, kimlik işlemleri, ehliyet işlemleri ve noter işlemlerini kolaylaştırır.
Fransa Başkonsolosluğu Vize Bölümü
Birçok ülkeye vizesiz gidebilmemize rağmen Fransa ülkemize vize istiyor. Fransa’ya seyahat edenler, alacakları vize türüne göre ilgili evrakları tamamlayarak Fransa büyükelçilik veya konsolosluklarından birinde Fransa vizesi başvurusunda bulunabilirler. Fransa vize işlemleri için randevu alınmasına gerek yoktur. Fransa Konsolosluğu hafta içi 09:00-10:00 saatleri arasında açıktır. Covid-19 nedeniyle önceki yıllarda talep edilenlere ek olarak bazı evraklar istenmektedir. Fransa vizesi alacak kişilerin dikkat etmesi işlerini kolaylaştıracak ve işlem daha hızlı ilerleyecektir.
Yeşil, siyah ve gri pasaport sahiplerinin seyahatleri birkaç gün sürmesi halinde vize başvurusunda bulunmalarına gerek yoktur. Bordo pasaportu hamilleri için Fransa vizesi gereklidir. Fransa’ya bir gezi planlıyorsanız, hızlı hareket etmelisiniz. Konsolosluklar, kısıtlamaların gevşetilmesi ve yaz sezonu nedeniyle dolup taşabilir. Fransa vizesi konusunun yanı sıra Fransa vize ücreti meselesi de var. Fransa vize ücreti 150 € ‘dan başlar ve aranacak vizenin özelliklerine göre değişiklik gösterir.
Çeşitli hizmet ve departmanları içeren Fransa Başkonsolosluğu, çeşitli sektörlerde yardım sunmaktadır. Örneğin vize bölümü, Türk vatandaşlarının vize başvurusu yapabileceği yerdir. Fransa’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları vize bölümünden vize alırken, Fransa üzerinden transit geçmek isteyen Türk vatandaşları da transit vize alabilmektedir. İşlemlerinizi hizmet ihtiyacınıza göre Fransa konsolosluğu genel müdürlükleri aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.
Fransa Başkonsolosluğu Randevu Bölümü
Fransa vizesi için randevu saati alacağınız vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Fransa vizesi için randevu almadan hafta içi mesai saatleri içerisinde belirlenen başvuru merkezini ziyaret ederek turistik, ticari, aile ziyareti ve transit vize başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Fransa’yı turizm, ticaret, aile veya arkadaş gezileri için kısa bir süreliğine ziyaret ediyorsanız Fransa vize randevusu almanıza gerek yoktur.
Uzun süreli vize başvuruları için konsolosluktan randevu alınması gerekmektedir. Başvuru kabul saatlerinde konsolosluğu ziyaret edebilirsiniz. İşlem hacminin yüksek olması nedeniyle konsolosluk aynı gün işlemi kabul edemeyebilir ve işlem bir sonraki güne ertelenebilir. Alternatif olarak, elçilik, yolcunun yetkili bir acente aracılığıyla vize başvurusunda bulunmasını talep edebilir.
İstanbul Fransa Konsolosluğu randevu bölümünden D vize randevusu için konsolosluğu doğrudan arayabilir ya da konsolosluğun belirlediği vize başvuru merkezine gidebilirsiniz. Ad, soyad, 11 karakter T.C. Fransa Konsolosluğundaki D vize randevularınız için kimlik numaranız, doğum tarihiniz, e-posta adresiniz, telefon numaranız, d vize başvuru sebebi, seyahat başlangıç tarihiniz, seyahat bitiş tarihiniz gerekli bilgilerdir. Bu bilgi ve belgeleri yetkili bir başvuru tesisine ibraz etmeniz halinde sizin adınıza bir D vize randevusu planlanabilir.
Fransa Başkonsolosluğu Pasaport Bölümü
Ülke sınırları dışında yaşayan her Fransız vatandaşı pasaport başvurusunda bulunma veya pasaport yenileme hakkına sahiptir. Türkiye’deki Fransa vatandaşları, ülkedeki Fransız diplomatik misyonlarına başvurabilirler. Ankara Fransa Büyükelçiliği, İstanbul Fransa Konsolosluğu, Edirne Fransa Konsolosluğu ve Bursa Fransa Konsolosluğu pasaport bölümü başvuru yapabileceğiniz yerlerdir.
Kırmızı Fransa pasaportunuzu yenilemek veya uzatmak için gerekli belgeleri ve doldurulmuş versiyonu tarayın ve konsolosluğun e-posta adresine e-posta ile gönderin. Eksik belgeniz veya herhangi bir isteğiniz yoksa sizinle iletişime geçeceklerdir. Size Fransa Konsolosluğundan ne zaman ve nereye gitmeniz gerektiği konusunda bilgi gönderecektir. Konsolosluğun kapalı olması gibi belirli durumlarda iade ertelenebilir.
Randevu günü konsolosluğa gidip sıraya girecekler, listede adınız varsa o gün sizi alacaklar. Konsolosluğu aradığınızda pasaportunuzun ortalama 3 ay içerisinde çıkacağı bilgisi tarafınıza ulaştırılacaktır.
Sadece Fransa dışında yaşayan ve seyahat için kullanılan kimlik kartına ilişkin gerekli resmi belgelere sahip olan Fransa vatandaşlarına Fransa geçici pasaportu verilir.
Geçici pasaport, Fransa’ya dönüş süresine tekabül eden 12 aylık bir geçerlilik süresine sahiptir.