Fransa Öğrenciler İçin Oturum İzni
Fransa Konsolosluğuna öğrenciler için oturum izni talebinde bulunursanız, öğrenci ikamet izni başvuru formunuzun, 4 adet fotoğrafınızın, pasaportunuzun, geçerli sağlık sigortanızın ve öğrenci belgenizin mutlaka olması gerekir. Özellikle fotoğrafınızın son 6 aydan sonra çekilmiş olmasına ve biyometrik olmasına dikkat ediniz. İlk kez öğrenci oturum izni başvurusunda bulunuyorsanız, randevu gün ve saatiniz otomatik olarak sistem tarafından verilir. Size sunulmuş olan ön kayıt formunda ilk aşamada yer alan sayfada kimlik numaranızın, pasaport numaranızın, güncel e-posta adresinin ve güncel cep telefon numaranızın belirtilmesi gerekir. Ayrıca doğum tarihiniz ve cinsiyetinde işaretlenmesi son derece önemli hususlardan biridir. İletişim adreslerine uygun olarak sizlere bildirim halinde, doğrulama kodları gelecektir. Fransa kısa dönem ya da uzun dönem öğrenci vizesi ve oturum izni için telefonunuza veya güncel e-postanıza gelen doğrulama kodu ile beraber sisteme giriş yapacaksınız. Özellikle size gelen doğrulama kodlarınızı öğrenci ikamet izniniz onaylanana kadar muhafaza ediniz.
Fransa’daki eğitiminiz için vize ve oturma izni alırken bundan sonraki aşamada ise bir diğer sayfada yer alan vize türünü seçerek, ülkeye giriş aşamasında kullanacağınız seyahat belgenizin geçerlilik tarihini belirtmeniz gerekir. Konsolosluğun burada size vermiş olduğu belge numarasını mutlaka saklayınız. Bunun dışında öğrenci ikamet izni için yapmış olduğunuz ilk başvuruda, yaşadığınız yeri açık adres ile detaylı bir şekilde yazmanız gerekir. İş bilgilerinizdeki kısımda ise işyeri adınızı yazdıktan sonra hangi departmanda çalıştığınızı belirtip, işyerinizin açık adresini doğru ve eksiksiz bir şekilde yazmanız gerekir. Bir diğer aşamada ise öğrenim durumu size sorulur. Okulunuzun adını yazdıktan sonra okulunuzun türünü, okumuş olduğunuz bölümü, okula başlangıç ve mezun olduysanız bitiş tarihini, öğrenci numaranızı açıkça belirtmelisiniz. Bundan sonraki aşamada ise Fransa’ya hangi amaçla gitmek istediğinizi, Türkiye’ye muhtemelen giriş tarihinizi, mutlaka bilgilendirmeniz zorunludur. Tüm bu işlemler bittikten sonra bilgilerinize güncelleyip başvuru formunu tamamlayabilirsiniz.
Fransa Öğrenci Vizesi
Fransa öğrenci vizesi almak istiyorsanız Fransa Konsolosluğunun zorunlu kıldığı belgeleri hazırlamanız gerekir. Eğer çalışan bir kişi iseniz çalıştığınız firmaya ait şirket evraklarınızın olması zorunludur. Vergi levhalarınızı, şirket içerisinde yer alan ticari faaliyet raporlarınızı, SGK belgelerinizi, son 3 yıla dair kaşe imzalı maaş bordonuzu, yıl içerisinde almış olduğunuz izin belgelerinizi eksiksiz hazırlamanız gerekmektedir. Fransa öğrenci ikamet izni eğer işveren iseniz şirkete ait bağ-kur kayıtları ve dökümleri, emekliyseniz son 3 aylık hesap hareketlerinizin eksiksiz bir şekilde hazırlanmış olması oldukça önem taşır. Bunun dışında öğrencisi iseniz öğrenci belgeniz ve seyahat konusunda masraflarınızı karşılayacak olan sponsorlarınızın, gelir evraklarınızın hazırlanması zorunludur. Eğer size belirtilen süre zarfında Fransa’da kalacaksanız, Schengen vizesi talebinde bulunmanızın zorunluluğu yoktur. Fakat 90 günden fazla kalmak istiyorsanız, mutlaka ulusal vize talep işlemlerinde bulunulması gerekmektedir.
Öğrenciler İçin Oturum İzni Nasıl Alınır?
Öğrenci ikamet izninden turizm iznine geçiş talebinde bulunduysanız vatandaşlık başvuru hakkında bulunamazsınız. Eğer tek seferlik 6 aydan daha fazla sürede Türkiye dışında kalmışsanız önceki ikamet izninden kazandığımız tüm hakları kaybedersiniz. Öğrenciliğiniz bittikten sonra Türkiye’de kalmak istiyorsanız öncelikle gün sayımı yapmanız gerekir. Gün sayımında herhangi bir problem yaşanmaz ise Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü’ne gerekli evrakları teslim ederek öğrenci ikamet izni talebinde rahatlıkla bulunabilirsiniz. Öğrenci ikamet izni başvuru talebiniz işleme alındıktan hemen sonra en geç 90 gün içerisinde cevaplandırılır. 90 günlük bu süre zarfında bilgi ve belgeleriniz en yetkili makamlara teslim edilir. Böylelikle öğrenci oturma izni için gerekli olan zaman prosedürü başlamış olur.
Fransa Öğrenci Vizesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Eğer Türkiye’de Fransa vizesi almak istiyorsanız İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Antalya’dan Fransa konsolosluklarına müracaat da bulunabilirsiniz. Pasaportunuzda mutlaka 2 adet boş sayfa olması gerekir. Fransa Konsolosluğu’na veya büyükelçiliğine başvuruda bulunarak parmak izinizin alınmasını talep ediniz. Parmak iziniz aldıktan sonra yanınızda;
- Öğrenci belgeniz
- 3 adet fotoğrafınız
- Nüfus cüzdanınızın aslı ve renkli fotokopisi
- Vize başvuru formunuz
- Eğer okulunuzu bitirdiyseniz mezuniyet belgeniz bulunmalıdır.
Bunun dışında bankanızda son 3 ayın hesap dökümleri, konaklanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri Fransa’ya gidiş ve Fransa’dan dönüş uçak biletlerinin fotokopisi, noter huzurunda muvafakatname belgesi olmak zorundadır. Tüm evraklarınız eksiksiz bir şekilde teslim edilirse, vizeniz 15 gün içerisinde onaylanır. Fakat teslim edilen evraklardan herhangi bir eksiklik söz konusu olursa Fransa konsolosluğu ek evrak talebinde bulunur. Tekrar en baştan işlemler başlatılır. Bu durumda Fransa vize ücreti için yatırılan harç paralarınız tekrar size iade edilmez.
Fransa’da Oturum İzni Almak İçin Gerekli Belgeler
Öncelikle öğrenci ikamet izni başvurusu için göç idaresinden online randevu işlemini başlatmanız gerekir. Bundan sonraki işlerde gerekli olan belgeler ise;
- Pasaportunuzun fotokopisi
- Yerleşim yeri belgeniz
- İkamet izin başvuru formunuz
- Noter onaylı kira sözleşmeniz
- Beyaz fon üzerinde çekilmiş olan 4 adet biyometrik resminiz
- Adres bilgileriniz
- Misafir olarak gidecekseniz noter huzurunda onaylanmış misafir taahhütnameniz
- 18 yaş altı çocuklar için doğum belgesinin yer aldığı noter onaylı tercüme kağıdı
- Kira sözleşmesinin yanı sıra tapu fotokopileri
- Ev sahibinizin kimlik fotokopileri
- Tapu müdürlüğünden mülkiyete dair yazı
- Medeni durumunuz evli ise evlilik cüzdanınızın ilk 4 sayfasının fotokopisi
- Eşinizin gelir bilgisi
- Adli sicil kaydı ve eşinizin vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekli evraklar arasında yer alır.
- Bunun dışında anne ve babanız boşanmış ise mutlaka velayet belgesi istenilir. Anne ve babanızı kaybetmişseniz de ölüm belgesi istenilir.
Ayrıca öğrenci ikamet izni belgesi hakkı olan bireyler, yalnızca öğrenci olarak Türkiye’de yasal yollarla kalabilir. Bunun dışında kişinin çalışma hakkı bulunmaz. Gerekli evraklar tamamlandıktan sonra her ülkenin harç sistemi farklılık gösterir. Fransa öğrenci ikamet izni harçlarını ödeyemezseniz, ülke sizi sınır dışı eder. Hatta kaçak olduğunuza dair adli ve idari işlemler başlatır. Ayrıca 90 günü tamamlayıp da herhangi bir başvuruda bulunmadıysanız, yasal olarak 10 gün ülke size süre tanımıştır. Bu 10 günlük süre zarfında cezanızı ödeyerek ve ülkeden çıkış yapmayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Ülkeden çıkış yapmak için mutlaka izin belgesi cezanızı ödemeniz gerekir. Aksi taktirde cezayı ödemezseniz ülkeye giriş çıkışlarınız yasaklanır. Giriş yasağının kaldırılma aşaması da ücreti ödemediğiniz sürece mümkün değildir. Ayrıca öğrenci ikamet izni süresini uzatmak istiyorsanız ikamet izin belgesi geçerlilik tarihinden sonra 60 gün boyunca uzatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.