Fransa Çalışma Vizesi
Fransa Çalışma Vizesi 2022
Fransa çalışma vizesi alarak Fransa’da çalışmaya gitmek istiyorsanız büyükelçiliğe gerekli evrakların teslimini yapmanız gerekir. Fransa topraklarında yasal olarak çalışma faaliyetlerinde bulunmak isteyen yabancı bir devlet vatandaşı için çalışma vizesi gereklidir. Avrupa Birliği ülkelerinden birinin vatandaşıysanız çalışma vizesine ihtiyacınız yoktur. Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız 2022 yılı çalışma vizesi başvuruları açıldıktan sonra büyükelçilik ya da konsolosluk ile iletişime geçerek izin almanız zorunludur.
Fransa yasaları, bir Fransız işverenin her şeyden önce bir Fransız veya AB vatandaşını istihdam etmek için girişimde bulunması gerektiğini belirtir. Ancak ülkede söz konusu sektör için bir istihdam açığı varsa ilgili pozisyondaki tüm gereksinimleri karşılayacak bir uzmanın işe alınması gerekebilir. Dolayısıyla böyle bir durumda başka bir ülke vatandaşının istihdam edilmesi söz konusu olur. Çalışma vizesi için gerekli tüm evrakları hazırlayan başvuru sahibi, büyükelçilikten izin çıkarsa Fransa’da çalışabilir.
İşgücü piyasasına girmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının öncelikle özel idari makamlar tarafından verilmiş bir çalışma vizesi almaları gerekmektedir. İdare hukuku ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının işe alınması konusunda temel vize gereksinimlerine aşina olmanız gerekir. Çalışma vizesi başvuru şartları, elçilik randevusu ve çalışma vizesi ücretleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız, başvuru sürecinizi kolay hâle getirecektir. (Fransa’da şirket kurmak ve oturum almak için farklı bir başvuru süreci izlemeniz gerekmektedir. Çalışma vizesi almanız Fransa’da şirket kurabileceğiniz anlamını ifade etmez.)
Avrupa Birliği vatandaşlığı olmayan ve Fransa’da iş bulan herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, çalışma vizesi alması durumunda istihdam edilebilir. Çalışma vizesi almak; işe alım hizmetleri, büyükelçilik ve diğer idari organlar tarafından yürütülen özel prosedürlerle ilişkilidir. Fransa’ya çalışmak için gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, işverenlerinin talebi üzerine bir işe başlama prosedüründen geçmelidir. Prosedürü tamamladıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bir çalışma kartı (uzun süreli çalışma vizesi) verilir. Çalışma vizesi olmadan Fransa’da kaçak çalışmak, tespit edilmesi durumunda ciddi yaptırımlar gerektirir. Bu yüzden Fransa’da kaçak çalışmak yerine çalışma vizesi alarak istihdam olmak çok daha güvenlidir.
Fransa Çalışma Vizesi Hakkında
Fransa’da 3 aydan fazla kalmayı ve çalışma planlıyorsanız, oturum izin vizesi olarak da bilinen uzun süre vize başvurusu bulunmanız gerekmekte. Muhtemel işvereniniz onula yaptığınız iş sözleşmesi Fransa Çalışma Bakanlık DIRECTE’nin yerel birime gönderir. Eğer yanınızda aile bireyinizden biri de sizle birlikte Fransa’ya gelecek ise, işveren aynı zamanda ‘refakatçi aile üye’ prosedüre uygun şekilde başvuru yapmalı. Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECTE işverenle iş sözleşmesi onay verirse, sözleşmeler Fransa Göç ve Entegrasyo Ofisinin (OFII) onayına gider. Farklı türde Fransa oturma izni ve çalışma izni vizesi vardır ve bunlar belirli işe ve belirli tipte çalışan profil açısından çalışma izni başvurusuna bulunan çalışan, ilgili makama sunması gerekli evrakı, geçerlilik süresi ve koşuluna göre değişiklik gösterir. Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomi Bölgesi ya da İsviçre vatandaşı dışındaki ülkeden Fransa’ya çalışma amacı ile gelen vatandaşın Fransa çalışma vizesi alması zorunludur. Fransa çalışma vize oturum vizesi verilmeden öncesinverilmiş olması gerekecek. Bu işlem muhtemelen işveren tarafından organize edilme gereken bir prosedür. Fransa’da çalışma iznini onaylanması için her şeyden önce iş sözleşmeniz olması gerekmekte.
Fransa’da 3 aydan az kalacaksanız ancak bu süreler zarfında çalışacaksanız işvereniniz sizin için Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECTE’den onaylı geçici çalışma izin belgesi alınması gerekir veya çalışılacak bölgede idari birim pullu onayı taşıyan çalışma belgesi alması gerekmekte. Bu çalışma izin onayı Türkiye’de vize başvurularında bulunduğunuz Fransa Konsolosluklarına ya da Fransa Büyükelçiliğe gönderilir.
Fransa Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Fransa çalışma vizesi geçici ya da kalıcı olarak alınabilir. Fransız bir işverenle 3 ila 12 aylık bir süre için bir iş sözleşmesi yapılır. Ayrıca, Fransa’da çalışmaya gidecekseniz, sizi işe almayı kabul eden belirli bir işvereniniz olmalıdır. Yani işveren davetiyesi olmadan Fransa’ya iş bulmak için gitmeniz çeşitli sorunları da beraberinde getirecektir. Eğer Fransa’da iş bulmak amacı taşıyor ama çalışma vizesi yerine turist vizesi alarak ülkede kalmayı planlıyorsanız bu, hiçbir vize uzmanımız tarafından tasvip edilmemektedir.
Fransa’da hem oturum almak hem de çalışma vizesi alıp orada istihdam edilmek istiyorsanız, belirli kriterleri karşılamanız gerekir. Başvuru sahibinin yüksek öğrenim görmüş olması, yüksek mesleki statüye sahip olması gibi kriterler, Fransa çalışma vizesi şartları arasında ön plana çıkmaktadır. Fransa’da çalışma şartları sağlandıktan sonra başvuru sahibinin istihdam edildiği pozisyonda uzun süre çalışacağı varsayılır. Bu kriterlere sahip olan bir çalışanın da en az 3.800 euro maaş alacağı tahmin edilebilir.
Gelelim Fransa çalışma vizesi almak için geçmeniz gereken aşamalara. Öncelikle çalışma vizesi evrakları özenle hazırlanmalıdır. Gerekli şartları sağladığınızı düşünüyorsanız büyükelçiliğe sunmanız gereken çalışma vizesi evraklarını hazırlamak, başvurunuzun ilk aşamasını oluşturur. Vize evrakları mutlaka bir uzman rehberliğinde hazırlanmalıdır. Aksi takdirde, daha önce bireysel başvuruda bulunarak Fransa vize reddi almış vatandaşlardan biri olma ihtimaliniz neredeyse %100’dür. Çünkü vize evraklarının büyükelçilik taleplerine uygun hazırlanmasının yolu, bir vize uzmanı ile çalışmaktır. MyVize Fransa vize danışmanları çalışma vizesi için gerekli evraklarınız konusunda size yardımcı olmak için buradadır. Fransa’da çalışma vizesi almak için gerekli şartlar ve evraklar hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle hemen iletişim kurabilirsiniz.
Fransa Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Kısa süreli Fransa çalışma vizesi başvurularının değerlendirilmesi için standart süre, yılın dönemlerine bağlı olarak başvuru tarihinden itibaren 7-10 gündür. Uzun süreli çalışma vizesinin işveren tarafından başlangıcından itibaren verilmesi 1 ila 2 ay sürer, ancak konsolosluk ziyaretinden sonra süreç birkaç gün sürer.
Uzun süreli Fransa çalışma vizesi için büyükelçiliğin ve ilgili birimlerin değerlendirme süresi 30 ila 90 gün arasında değişmektedir. Başvuruların değerlendirilmesi randevu sırasına göre gerçekleşir. Dolayısıyla vize uzmanlarımızla tamamen ücretsiz bir şekilde alabileceğiniz çalışma vizesi randevusu sayesinde izninizin en kısa sürede alınmasını sağlayabilirsiniz.
Fransa Çalışma Vizesi Başvurusu
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Fransa çalışma vizesi verilmesinde yalnızca konsolosluklar görev yapar: Dolayısıyla çalışma vizesi başvurusu yapmak için doğrudan konsolosluk ya da büyükelçilik ile irtibata geçmeniz gerekir. Böyle bir durumda MyVize Vize Başvuru Merkezi, size vize evraklarınızın nasıl hazırlanacağı ve ek evrakların dosyaya nasıl ekleneceği konusunda profesyonel hizmet verir. Ayrıca büyükelçilik ya da konsolosluk size çalışma vizesi mülakatına davet edebilir. Bu durumda da uzmanlarımız mülakatta sizlere eşlik edeceklerdir.
- kopyaları ile ulusal ve yabancı pasaportlar.
- tıbbi sertifikalar (idrar ve kan testleri, aşılarla ilgili bilgiler, doktor muayenesi)
- uzun süreli vizeler için özel anketler
- işverenden alınan belgeler
Uzun dönemli ulusal vize başvuruları için ayrı bir kuyruk vardır. Acil görüşme için hazır olmanız gerekirken, belgelerin yalnızca şahsen sunulması gerekecektir. Konsolosluğun genellikle, başvuranın sağlık durumu hakkında sunulan sertifikalara ve görsel muayene verilerine dayanarak değerlendirme yapan kendi doktorları vardır.
Fransa Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Kısa ya da uzun süreli çalışma vizesine göre çalışma vizesi başvuru formu
- İki adet renkli fotoğraf
- Çalışma vizesi almak istediğinize dair talep dilekçesi
- Özgeçmiş,
- Son iş sözleşmenizin bir fotokopisi
- Pasaportunuz ve tüm sayfalarının birer fotokopisi (boş olanlar hariç). Birden fazla pasaportu olan kişiler, vize başvurusu sırasında tüm pasaportlarını ibraz etmelidir.
- Türkiye Cumhuriyeti pasaportunuzun da tüm sayfalarının birer fotokopisi (boş olanlar hariç)
- Kişisel verilerinizin işlenmesine rıza gösterdiğinize dair izin.
Bunlar Fransa çalışma vizesi başvurusu için hazırlamanız gereken temel evraklardır. Fransa’da çalışmak için alabileceğiniz iki farklı izin türüne göre hazırlamanız gereken evraklar ise aşağıdaki gibidir.
Fransa’da kısa süreli çalışma vizesi almak için aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerekir:
- Mevcut uluslararası pasaportunuz
- Fransa kısa süreli çalışma vizesi başvuru formu
- 2 adet biyometrik fotoğraf (35 × 45 mm ebatında)
- DDTEFP tarafından onaylanmış işveren sözleşmesinin aslı ve fotokopisi
- Türkiye’de çalışmakta olanlar için çalıştığınız yerden alacağınız bir işyeri durum belgesi
- Maddi durumunuzun ayrıntılarını gösteren belgeler (Bunlar gayrimenkullerinizin tapuları, son 6 aylık banka gelir-gider durumunuz ve maaş bordronuz olabilir.)
- Türkiye Cumhuriyeti pasaportunuzun tüm sayfalarının birer fotokopisi (sadece dolu olan sayfalar)
- Evliyseniz evlilik cüzdanınızın, boşandıysanız boşanma ve medeni durum belgenizin, eşiniz vefat ettiyse onun ölüm belgesinin fotokopileri
Fransa’da uzun süreli çalışma vizesi almak isteyenlerin hazırlaması gereken evraklar:
- Mevcut uluslararası pasaportunuz
- Fransa uzun süreli çalışma vizesi başvuru formu
- 3 adet biyometrik fotoğraf (35 × 45 mm ebatında)
- OFII veya DIRECCTE’den alınan çalışma vizenizin fotokopisi
- Maddi durumunuzun ayrıntılarını gösteren belgeler (Bunlar gayrimenkullerinizin tapuları, son 6 aylık banka gelir-gider durumunuz ve maaş bordronuz olabilir.)
- Türkiye Cumhuriyeti pasaportunuzun tüm sayfalarının birer fotokopisi (sadece dolu olan sayfalar)
- Tüm Schengen ülkelerinde geçerli seyahat sağlık sigortası
Bu evrakların dışında Fransa Büyükelçiliği gerekli gördüğünde ek evrak talebinde bulunabilir. Elçilikten ek belge talebi gelmesi durumunda onların da mutlaka başvuru sırasında ibraz edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Tüm işlemlerinizi tamamlayıp Fransa’ya giriş yaptığınızda çalışma vizenizin ilgili birimler tarafından onaylanması gerekmektedir. Bunun için Fransa Çalışma Bakanlığı’nın ilgili birimleri ile iletişime geçebilirsiniz.
Fransa Çalışma Vizesi Ücreti
Çalışma hakkı olan kısa süreli vize verilirse, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için konsolosluk ücreti 35 Euro olacaktır. Vize Başvuru Merkezi ile iletişime geçildiğinde ek hizmet bedeli ödenir.
Vize Başvuru Merkezi uzmanları, özel durumunuzda çalışma vizesi alma olasılıkları hakkında size tavsiyelerde bulunacaktır. Gerekli belgeleri hazırlamanıza, bir başvuru formu doldurmanıza, randevu almanıza ve işlemin tüm nüanslarını öğrenmenize yardımcı olacağız.
Fransa’ya Turist Olarak Gidip Orada Kalmak
Bir ülkeye turist olarak gidip orada kalmak için farklı başvuru süreçleri ve şartlar ortaya çıkmaktadır. Fransa’ya turist vizesi ile gitmişseniz orada kalmanız için vizenizin geçerlilik süresinin uzatılması gerekir. Aksi takdirde Fransa’da kaçak olarak kalmaya devam eden bir vatandaş durumuna düşersiniz. Dolayısıyla Fransa’ya turist vizesi ile gidenler vizelerinin bitiminde orada ancak kaçak olarak kalabilirler. Fransa’da kaçak olarak kaldığınızın ya da çalıştığınızın tespit edilmesi, sınırdışı edilme ve hapis cezası gibi yaptırımlarla karşılaşmanıza neden olabilir.
Amacınız turistik gezi yapmanın dışında aynı zamanda çalışmaksa staj programları sizin için uygun olabilir. Fransa’ya hem çalışıp hem de turistik gezi yapmak isteyenler ise 18 – 30 yaş aralığı için uygun staj programlarına katılabilir. Ancak uzun süreli çalışma vizesi almak isteyenlerin tercihi staj değil, uzun süreli istihdam ve daimî oturum izni başvurusu olmaktadır. Dolayısıyla Fransa’yı ziyaret etme amacına göre değişen izin başvuruları mevcuttur. Fransa’daki çalışma sistemine dâhil olmak isteyenler vize başvurularının açılma tarihlerini MyVize Vize Başvuru Merkezi ile yakından takip edebilirler.
Avrupa Birliği Mavi Kart
Avrupa Birliği Mavi Kartı uluslararası uygulamada nispeten yeni bir olgudur: Bu türden ilk belge 2012’de yayınlanmıştır. Aslında bu, benzer tercihlere sahip ABD Yeşil Kartının bir benzeridir. Ancak Avrupa Birliği Mavi Kartı, tüm Schengen bölgesinde aynı anda bir kimlik kartı, oturma izni ve çalışma vizesi işlevi görür.
AB Mavi Kart projesi, Fransa dâhil hemen hemen tüm AB ülkelerinde uygulanmaktadır. Avrupa Birliği Mavi Kart almak için, kendinizi alanınızda seçkin bir uzman olarak tanıtmanız gerekmektedir. Ayrıca potansiyel bir işveren konumunda olduğunuzu da kanıtlamanız önemlidir. Mavi Kart alabilmek için usulüne uygun olarak onaylanmış bir sözleşme imzalamanız şartlardan biridir.
“Mavi Kart”, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Fransız Konsoloslukları tarafından verilmez. Mavi Kart almadan önce başvuru sahibi, uzun süreli çalışma vizesi veren bir vize alır. Bu kart ise daha sonra Fransa’da verilir. Bu arada, bu ülkede Mavi Kart verme prosedürü kötü bir şekilde düzenlenmiştir, çok nadiren verilir. Bununla birlikte, ulusal çalışma vizesinin yalnızca veren ülkenin topraklarında çalışmak için geçerli olduğu (Fransa’da Polonya Kartı ile çalışamazsınız) ve Mavi Kart’ın sınırları tam anlamıyla sildiği unutulmamalıdır. Örneğin, Litvanya veya Polonya’da (110 euronun biraz üzerinde) bir kart alabilir, bu ülkede biraz çalışabilir ve ardından Fransa’ya gidebilirsiniz. Bu tamamen yasaldır, şu ana kadar çok az kişi bu seçeneği biliyor ve başvuru sahipleri için gereksinimler gerçekten çok yüksek.
Bunların dışında Avrupa Birliği Mavi Kart almak ve uzun vadeli Fransız çalışma vizesi, başvuru sahibinin tüm aile üyelerini Avrupa’ya götürme hakkını da tanımaktadır.