×

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

Fransa Oturum İzni

Fransa Oturum İzni Hakkında

Fransa ülkesinde yaşam sürmek, bir işe girip yaşamı idame ettirmek ya da önemli bir okulda eğitim almak amacı ile uzun zamanlı olarak ülkede kalmayı amaç edinen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, oturum izni başvurusu yapmakla yükümlü olduklarını bilmelidir.

Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi ve İsviçreli vatandaşlar hiçbir zaman Fransa oturum izni almaya tabii tutulmaz. Fakat bu ülkelerin tamamen dışında kalmış olan üçüncü ülke insanları kesinlikle Fransa oturum izni talebinde bulunmakla yükümlüdür.

Fransa’da çalışma, aile birleşimi ya da eğitim görme amacıyla doksan günden daha uzun süreli bir şekilde kalmayı amaç edinenler Fransa Konsolosluğu’na ya da Fransa Büyükelçiliğine uzun zamanlı vize başvurusu yapmak zorundadır. İş yapmak, bilimsel araştırma gerçekleştirmek, eğitim görmek, Fransız birisi ile evlenmek, Fransa’da yasal bir şekilde yaşayıp başka uyruktan olan bir bireyle evlilik gibi nedenleri belgelerle kanıtlayabilecek durumda olan herkes Fransa oturum izni başvurusunda bulunabiliyor.

Fransa’ya tamamen çalışma maksatlı gitmek isteyen biriyseniz uzun zamanlı ya da oturum izni almadan evvel Fransız bir işveren kişi ile yapılmış olan onaylı bir iş sözleşmesi almak zorundasınız. Bunu ibraz etmezseniz oturum izniniz onaylanmayacak demektir diyebiliriz. Oturum iznine sahip olabilmeniz için uzun zamanlı vize başvurusu yapıp vizenizin Fransa Konsolosluğu tarafından onaylanmış olması lazımdır. Uzun zamanlı olan vizelerin süresi ilk alındığı zaman 1 senedir. Bazı uzun zamanlı vizeler, Fransa Göçmen Bürosu aracılığı ile onaylanırsa aynı esnada geçici oturma izni görevi görecektir. Uzun zamanlı vizeler ancak Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi vasıtası ile onaylanırsa oturum izni olarak kabul edilir.

Bunun yanı sıra Fransa oturum izni formu da eksiksiz bir biçimde gerçek bilgilerle doldurulmalıdır. Sahte bilgilerin geçerliliği olmadığı için başınıza iş açabilir. Bu gibi durumlarda pür dikkat olmak her zaman için iyi olacaktır.

Fransa Oturum İzni 2022

Fransa’da yaşamak ve bu ülkede uzun bir süre oturabilmek birçok kişinin arzu ettiği konular arasında bulunuyor. Fransa oturum izni alabilmek için kişilerin yerine getirmesi gereken birtakım prosedürler vardır. Evrak hazırlama süreci ve daha birçok detay kişilerin bu süreçte zorlanmasına neden olabilmektedir. Ancak oturum izni alırken profesyonel bir firmadan hizmet almak beklentilerinizin de en iyi şekilde karşılanmasını sağlayacaktır. Oturum izni alabilmek için öncelikle uzun süre bu ülkede kalmanızı gerektirecek önemli bir nedeniniz olması gerekiyor.

Fransa Oturum İzni Vizesi

Fransa’da 90 günden fazla süreyle ikamet etmek isteyen Türkiye vatandaşları Fransa oturum iznine sahip olmalıdırlar. Bu nedenle ikamet amaçlarına bağlı olarak kişiler Fransa Uzun Süreli Vizesine başvuruda bulunmalıdırlar. Fransa oturum izni için kişiler gerekli şartları ve evrakları sağlayarak şahsen başvuruda bulunmalıdırlar. Başvuru sahipleri süreçlerini Fransa Konsolosluğu ve Fransa Elçiliği ile yürütmelidirler. Oturum izni randevuları için kişiler başvuracakları temsilcilikten randevu almalıdırlar.  

Kişiler Fransa oturum izni alabilmek için önce Fransa Uzun Süreli Vizesine sahip olmalıdırlar. Fransa Konsolosluğu veya Fransa Büyükelçiliğine başvuruda bulunarak kişiler Fransa Uzun Süreli Vizesine sahip olabilirler. Fransa Uzun Süreli Vizesi başvuru sahiplerine üç ay ile bir yıl aralığında bir süre için verilir. Buna ek olarak kişiler Fransa Uzun Süreli Vizesi ile Schengen bölgelerinde vizeden muaf olarak 90 günü aşmayacak şekilde seyahat hakkına sahip olurlar. Fransa Uzun Süreli Vizesi 4 kategoriden oluşmaktadır: 

  1. Turistik, şahsi nedenlerle uzun süre kalmak 
  2. Profesyonel bir faaliyet yürütmek 
  3. Eğitim 
  4. Aile Birleşimi  

Kişiler kişisel durumlarını göz önüne alarak hangi kategori için başvuracaklarını tespit ederek Fransa Uzun Süreli Vize başvurularını yapmalıdırlar. Çünkü her kategori için farklı şartlar ve evraklar prosedürü izlenmektedir.  

Uzun Süreli vizeleri ile ve gerekli şartları yerine getirebilmiş kişiler Fransa Oturum İzni Formunu (Fransızca) doldurup Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisine (OFII) başvuruda bulunmalıdırlar. Başvuru esnasında yetkili makam, kişilerin Fransızca dil yeterliliğini ve sağlık durumunu göz önünde bulundurur. Bu işlemler için gerekli evraklar şu aşağıda sıralandığı gibidir: 

  • Kişilerin pasaportlarını yanlarında götürmeleri gerekmektedir. 
  • Kişinin bir adet vesikalık fotoğrafını ibraz etmesi gerekmektedir. 
  • Kişinin Fransa’da ikamet ettiği adrese dair (kira sözleşmesi, elektrik, su faturası) ibraz etmesi istenir. 
  • Kişinin sağlık durumunu gösteren tıbbi belge ibraz edilmelidir. 
  • OFII’ye verilmesi gereken vergiler tutarı ibraz edilmelidir. 

Bu işlemlerden sonra kişilerin pasaportuna yasal olarak Fransa’da yaşadıklarına dair pul yapıştırılır.  

Unutulmamalıdır ki kişilerin başvuru amaçlarına göre destekleyici evraklar başvuru dosyalarına eklenecektir.  

Fransa Oturum İzni Alma

Fransa oturum izni alma nasıl yapılır sorusunu birçok kişi düzenli olarak soruyor. Biz de bu soruyu sizler için yanıtlamak istedik. Oturum izni almanın temel yolu elbette ki başvuru yapmaktır.

Uzun süreli ya da geçici olan oturum izni süresi dolmadan evvel iki ay içinde Fransa’da daha uzun zamanlı kalmak isterseniz yaşadığınız alandaki emniyet müdürlüğüne başvurup yenilenebilir oturum izni başvurusu yapabilirsiniz.

Bu başvuru esnasında gereken bilgiler ise aile durumu, sağlık sigortası, finansal olan kaynaklar, Fransa’da ikamet edilen adresin kanıtı ve yapılmış olan iş sözleşmesi gibi birçok detayı kapsayan bir sistem içerisinde yer almaktadır.

Fransa oturum izninin zamanı ise eğitim, aile ya da iş durumunun seviyesine göre değişim göstermektedir. Yapılmış olan iş sözleşmesinde belirtilmiş olan tarihler, çalışma olanakları ya da eğitim görmek amacıyla Fransa’da yer alınıyorsa öğretim kurumundan alınan belgeler oturum izni yenileme başvurusu yaparken önemli olur.

Fransa ülkesinin oturum izni 1 senelik bir süreçte yenilenebilmektedir fakat yapılmış olan işin maliyetine göre kişinin kabiliyetleri ve ülkede yer alma amacının da seviyesine göre üç senede bir de yenilenebilmektedir. Sürekli olan oturum izninin süresi ise on seneye dek uzatılabilmektedir.

Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi veya İsviçre vatandaşları haricinde üçüncü dünya ülkelerinden Fransa ülkesine seyahat ederek Fransız bir vatandaşla evlilik halinde vize alınması lazımdır. Evlenilecek kişi Fransız vatandaşı ise aile birleşimi vizesi için Türkiye’de yer alan Fransız Konsolosluğu’na uzun süreli vize başvurusu yapılması lazımdır. 

Kişinin eşinin uyruğunu, kendi evlilik durumunu ve Fransız yetkili kişiler tarafından gerekli görüldüğü takdirde yeteri kadar Fransızca bildiğinizi kanıtlamak zorundasınız. Eğer Fransızca kursuna gittiyseniz bunu da ibraz etmek durumundasınız. Durum tamamen bu şekilde ilerlemektedir.

Fransa’da Oturum İzni Nasıl Alınır?

Fransa’da oturum izni almak için öncelikle 90 günden fazla bu ülkede kalmayı amaçlamanız gerekiyor. Çünkü 90 günden fazla kalacak olan kişiler oturum iznine başvurabilmektedirler. AB ülkesinin vatandaşlarının, Avrupa Ekonomik Bölesi ve İsviçre vatandaşları Fransa oturum izni almadan da bu ülkede kalabilmektedirler. Ancak 3. Dünya ülkesi vatandaşlarının mutlaka oturum izni alması gereklidir.

Bilimsel araştırma, iş, yatırım, eğitim, Fransız bir vatandaşla evlenmek kişilerin oturum izni alabilmesini zorunlu hale getirmektedir. Fransa’da yasal olarak yaşama hakkının olması ancak bu sürenin geçici olması oturum izninin belli detaylarıdır. Eğer çalışma ve evlenme nedeniyle oturum izni alınacak ise kişiler Fransa’da oturma izni konusunda uzun dönemli bir başvuru yapmalıdır. Uzun dönemli olan vizelerin süresi ise ilk olarak alındığında 1 yıllık bir süreçtir.

Fransa Göçmen Bürosu oturma iznini onaylandığında kişiler geçici oturma izinlerini alabilirler. Fransa vizesi uzun süreli olarak alınırsa ve Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi tarafından onaylanırsa kişilerin vizesi oturum izni olarak kabul edilir.

Fransa Oturum İzni Almak İçin Neler Yapılır?

Fransa’da yaşam sürmek, çalışmak ya da eğitim görmek gayesi ile uzun zaman boyunca bu ülkede kalmayı amaç edinen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oturum izni başvurusunda bulunmakla yükümlüdür. Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi ve İsviçre insanlarının Fransa oturum izni alması şartı aranmamaktadır. Bu ülkelerin dışında kalmakta olan üçüncü ülke kişileri ise Fransa oturum izni talebi yapabilir.

Fransa’da iş bulma, eğitim görme ya da aile birleşimi nedeni ile doksan günden daha uzun süreli olarak kalmayı amaç edinen kişiler Fransa Konsolosluğu’na ya da Fransa Büyükelçiliği’ne uzun zamanlı vize başvurusu yapmakla yükümlüdür. İş bulma, bilimsel yönlü araştırma yapma, eğitim görme, Fransız biri ile evlilik gibi nedenleri belgelerle kanıtlayabilecek olan kişiler oturum izni başvurusu yapabilir.

Fransa’ya çalışmak için gitmek isteyen biri uzun zamanlı oturum izni almadan evvel Fransız bir işveren ile yaptığı onaylı bir sözleşme sunmak zorundadır. Oturum izni alabilmek için uzun zamanlı vize başvurusu yapıp, vizenin Fransa Konsolosluğu ya da Fransa Büyükelçiliği tarafından onaylanmış olması lazımdır, bu temel bir koşuldur. Uzun zamanlı vizelerin süresi ilk alındığı zaman 1 sene olmaktadır. Fransa Göçmen bürosu aracılığı ile onaylanırsa geçici oturma iznine denk olmaktadır.

Uzun zamanlı ya da geçici oturum izin süresi dolmadan evvel iki ay içerisinde Fransa ülkesinde daha uzun zamanlı kalmak istenirse, bulunulan bölgedeki emniyet müdürlüğü ziyaret edilerek yenilenebilir oturum izni başvurusunda bulunulabilmektedir. Bahsi geçen başvuruda yer alan bilgiler finansal kaynaklar, aile durumu, Fransa’da konaklanan adresin kanıtı, yapılan iş sözleşmesi ve sağlık sigortası gibi kaynakları içermelidir. Fransa oturum izin süresi eğitim, aile ya da iş durumunun niteliğine göre değişmektedir. Gerçekleştirilen iş sözleşmesinde gösterilen tarihler ve çalışma olanakları da bu durumda etkendir.

Fransa Oturum İzni Ne Kadar Sürede Çıkar?

Birçok kişi, Fransa’da oturum izni ne kadar sürede çıkar sorusunu sormaktadır. Bu yazıda bu sorunun yanıtlarını birer birer veriyor olacağız. Fransa oturum izni süresi, Fransa ülkesinde kalma amacınızla birebir örtüşür. Genel olarak ilk başvuru neticesinde gereken durumları karşılıyorsanız Fransa Göç ve Entegrasyon dairesinden bir senelik oturum izni almanız gerekir.

Fakat bu zamanı ilerleyen sürece kadar uzatmanız da pekala mümkündür. Öğrenci olarak Fransa’dan uzun süreli vize başvurusu yapan kişiler, öğrenim sürelerini kapsayacak bir biçimde ilk olarak geçici oturum izni almalıdır. Ardından da öğrenim süresinin tamamını kapsayan bir süre için oturum izni isteme hakkına her zaman için sahiptirler.

Çalışma amacı ile Fransa’ya seyahat eden kişilerin Fransa’daki oturum ve Fransa çalışma izni vizesi ile ilgili olan işlemlerinin olanakları Fransa’da çalışma yapacakları şirket ile gerçekleştirdikleri iş sözleşmesinin içeriğine göre değişim göstermektedir diyebiliriz. Oturma izninin çıkma süresi ise tamamen sizin Konsolosluğa ve Büyükelçiliğe sağlayacağınız bilgilerle alakalıdır.

1 tane bile yanlış bilgi sunarsanız işlemler sıfırlanır ve vize başvurunuz direkt olarak ret yer. Şayet tüm bilgileriniz tutarlı ise ve kendi içerisinde gerçekten belli bir uyuma sahipse herhangi bir ret sorunu yaşamamış olursunuz. Eksik evrak teslim etmek de süreci uzatacaktır. Her şey yolunda giderse en geç 15 gün içerisinde Fransa oturum vizenizi almış olursunuz.

Pürüzler çıkarsa ya da resmi tatillere denk gelirse bahsi geçen süre 30 güne değin uzayabilmektedir. Bu nedenle eksik evrak teslimi yapmamaya her zaman için özen göstermenizi öneriyoruz, aksi halde çok ciddi sorunlarla baş etmek durumunda kalabilirsiniz. Fransa’ya gidiş süreniz de bunun sonucunda direkt olarak net bir biçimde uzayabilir. Uzamasını istemeyeceğiniz için her daim disiplinli olan bir çalışma yürütmelisiniz.

Fransa Oturum İzni Randevusu 

Uzun süre vize ya da geçici oturum izin süresi dolmadan 2 ay içinde Fransa’da daha uzun süreli kalmak istediğiniz taktirlerde bulunduğunuz bölgede emniyet müdürlüğü giderek yenilenebilir oturma izni başvurusunda bulunulabilir. Bu başvuruda bilgi aile durumu, finansal kaynak, sağlık sigortası, Fransa’da kalınan adres ispatı ve yapılan iş sözleşmeleri gibi bilgi içerir.
Fransa oturma izninin süreli iş, eğitim ya da aile durumu niteliğine bağlı olacak. Yapılan iş sözleşmesine belirtilen tarih ve çalışma şartı ya da eğitim amaçlarıyla Fransa’da bulunuluyor ise eğitim, öğrenim kurumundan alınan evraklar oturum izni yineleme başvurusuna önem arz eder. Fransa oturum izin 1 yıllık bir sürelerde yenilenebilir ancak yapılan iş mahiyetine göre kişi yeteneği ve ülkede bulunma amaçlarının niteliğine göre 3 yıl da bir de yenilenebilir. Sürekli oturma izninin süresi 10 yıl kadar uzatılabilir. Fransa Oturma İzni Form Oturum izin imkânı da veren uzun süre vize varsa, Fransa Oturma İzni Formunu (Fransızca) doldurduktan sonraları Fransa Göç ve Entegrasyo Ofisine (OFII) gidilerek başvuruyu başlatıyorsunuz. Bu başvurular sırasında görüşme ve sağlık kontrolleri yapılmakta olup oturumla ilgili harç bedelini ödüyorsunuz. Fransızca dil bilgisi de bu görüşme sırasında ayrıca test edilebilir.
Vize süresi aşıldıktan sonra kalmaya devam ettiyse, para cezası ya da hakkınızda sabıka kaydı olumsuz sicil işlenme gibi riskle karşı karşıya kalabilir ki bu da gelecek yapacağınız vize başvurusunun retle sonuçlanmalarına neden olabilir.

Fransa'da Oturum İzni Almak İçin Gerekli Belgeler

Hemen hemen Fransa’ya taşınmak isteyen her birey oturum izni almak için gereken belgelerin neler olduğunu doğal olarak sürekli halde merak ediyordur. Bizler bu merakınızı gidermek adına sizler için gerekli evrakların bir listesini oluşturduk. Bu listeyi şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

  • Pasaportun asıl hali
  • Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Nüfus kaydı örneği
  • Nüfus kaydı örneğinin 2 tane Fransızca çevrilmiş hali
  • Mernis evlenme bildirimi ve 2 tane Fransızca çevirisi (Fransız biri ile evli olanlar için)
  • Evlenme kağıt örneği ve 2 tane formül B
  • Aile cüzdanı fotokopisi 2 tane
  • Sağlık raporu
  • Sağlık raporunun noterden onaylanmış Fransızca çevirisi (zorunlu bir belge olmaktadır)
  • Adli sicil belgesi
  • Noterden onaylı Fransızca adli sicil belgesi çevirisi ve apostili fotokopisi (Fransızca çevirisini asla unutmayın)

Fransa’da oturum izni almayı gerçekten çok istiyorsanız asla yanlış bir bilgi ibraz etmemeniz gerekiyor. Yanlış en ufak bilgi bile sizi işlemlerin başına döndürecek demektir. Evraklarınızı tamamen eksiksiz bir şekilde hazırlayıp Konsolosluğa ya da Büyükelçiliğe dürüst bir şekilde sunun. Bu çok önemlidir.

Eğer Fransa’da biri ile evlenmemişseniz evlilik ile ilgili belgeleri ibraz etme zorunluluğunuz yok demektir. İlk yapmanız gereken şey Fransa’ya ne amaçla gidiyor olduğunuzu net olarak belirlemenizdir. Belirleme işlemini yaptıktan sonra başvuru yapabilir, kısa bir süre içerisinde vizenizi alarak Türkiye’den Fransa’ya yolculuk edebilirsiniz.

Gerekli evrakları asla ama asla son gün hazırlamaya kalkışmayın. Aksi halde hiçbir evrakı doğru düzgün toparlayamama ihtimaliniz olacak demektir. Size tavsiye edebileceğimiz en önemli şey, evraklarınızı günü gününe toplamanız olacaktır. Gerisi zaten çok kolay bir şekilde hallolacak demektir. Gerekli özeni göstermekten bir an olsun çekinmeyin. Karşılığını vizenizi alarak en iyi şekilde görmüş olacaksınız.

Fransa Oturum İzni Belgeleri

Fransa oturum izni belgeleri içerisinde pasaport son derece önemlidir. Bu belgenin önceden alınmış olması gerekiyorsa mutlaka yenilenmiş olması gerekiyor. Pasaport yanında başvuru formu gibi evrakların olmasına dikkat edilmelidir. Fransa’da oturum izni almak için tüm belgelerinizin uzun dönemli vize kapsamında hazırlanması gerekiyor. Bunun yanında bir diğer önemli nokta ise dilekçenizde tüm detaylara en ince ayrıntısına kadar yer vermenizdir. Bunların dışında meslek, eğitim, finans durumu gibi konularda da evraklarınızı hazırlayarak konsolosluklara teslim etmeniz gerekiyor.

TOP